- Joacim Petersson
Är det annorlunda denna gången?
Frågan i rubriken är nog den vanligaste och i flera fall den viktigaste inom många områden: finans, Bitcoin, klimat men även inom till exempel hälsa, sport och affärsliv. Samtidigt så är svaret nästan aldrig ja eller nej utan alltid någon typ av sannolikhet, i alla fall när det är extremt komplexa system som ekonomi och finans och/eller mänskligt beteende inblandat. Några exempel:
Kommer inflationen att vända upp efter 40 års nergång?
Kommer jordens medeltemperatur att stiga de närmsta 10 åren?
Kommer Teslas värdering att spegla sig i antal fordon på våra gator, det vill säga varannan bil är en Tesla?
Kommer Bitcoin att ersätta dollarn som världsvaluta?
En intressant notering är att det inom alla dessa områden finns samma fenomen: män i slips som är 100% säkra på svaret som får stort utrymme i media. Dessutom oftast utvalda så att det alltid bara är ett svar, ja eller nej, som framförs över tid. För punkterna ovan är de officiella svaren nej, ja, nej och nej.
Inte ens på den andra punkten är sannolikheten 100%, resultatet av klimatforskningen uttrycks alltid i form av ett medelvärde med ett span med olika sannolikheter för lägre eller högre medeltemperaturer än idag. En annan lite ”bagatell” i mediarapporteringen är att 1,5 grads-målet alltid framstår som om det är 1,5 grader från idag medan det i realiteten är ca 0,5 grader idag till 1,5 graders-målet från den punkten som IPCC-rapporten utgår ifrån.
Från ICPPs hemsida
Tänk om:
1850-1900 inte är en bra referensperiod
Mätmetoden för jordens medeltemperatur inte var särskilt precisa i andra halvan av 1800-talet, speciellt med tanke på att 70% av jorden är hav där det är svårt (omöjligt?) att i mätningar återskapa temperaturutvecklingen
Klimat är extremt komplext, modellerna kanske inte fångar rätt parametrar. T.ex så går det inte att modellera moln så detta är exkluderat i alla klimatmodeller
Små justeringar av bara dessa tre punkterna förändrar medelvärdet, upp eller ner, och spannet på förväntad temperaturförändring blir större eller mindre. Bilden ovan är ännu mer komplex, den visar modell-temperatur vid olika indata på co2-mängden. I media så presenteras ovan som fakta, 100% säkert även om vissa forskare ibland gör sitt bästa för att beskriva osäkerheterna, både upp (”alarmister”) eller ner (”klimatförändringförnekare”).
Tidsaspekten är också viktig i sammanhanget ”är det annorlunda denna gången”, när en daytrader säger att Bitcoin ska gå ner i ett 15 sekunders klipp i TV så kanske hon menar de närmsta 5 minuterna medan hon helt saknar åsikt om priset om ett år.
Jag brände mej mycket sommaren 2016 när jag var 99% säker på att ekonomin och finansmarknaderna skulle gå ner när det blev tvärt om, vilket gjort mej väldigt osäker kring den ekonomiska utvecklingen och investeringar i vanliga aktier som Handelsbanken, Ericsson, Apple etc. Men … det är annorlunda denna gången … eller?
Aldrig i historien så har världen till stora delar stängt ner sammtidigt, haft finansmarknader som föll samman och återhämtade sig rekordsnabbt och enorma stimulanser med lånade pengar som ökat penningmängden med 30-50% på två år över i stort sett hela världen. Så vi har inget riktigt bra att jämföra med tycker jag.
Under knappt två år så såg det ut som om pandemin inte skulle få några effekter på ekonomin men jag undrar om vi inte börjar se det de senaste månaderna. Priset på energi, mat och råvaror skenar, stora störningar i leveranskedjorna, dollarn blir dyrare, absurda värderingar av många bolag, ökande bostadspriser och förändringar i folks beteende som påverkar många områden, till exempel mer e-handel och jobba hemma. Obalanser som ger inflation och blir det långvarigt, fortsätter aktuell inflationsnivå mer än något år (?) så kommer räntorna att gå upp, oavsett vad centralbankerna vill.
Till och med guldet har börjat röra på sig, både i USD och ännu mer i kronor. Lägger man då till flera valutor som turkiska liran, libanesiska pundet, nigeriska naira och argentinska peson med flera valutor som snabbt tappar värde så händer det väldigt mycket just nu inom världsekonomin. Valutor är som tryckkärl i ett lands ekonomi, titta på Turkiet som lånat mycket dollar under många år utan att få tillräcklig ekonomisk utveckling tillsammans med en större import än export och nu är det riktigt svårt att betala tillbaka lånen till de franska, spanska och italienska bankerna.

Turkiska liran mot USD, 1992 till idag
Detta är riktigt spännande, och viktigt, att följa. Frågan om det är annorlunda denna gången, det vill säga om räntorna kommer att gå upp för första gången på 40 år när världen har rekordmycket skulder är kanske den viktigaste ekonomifrågan som världen stått inför på flera hundra år.
Tanken med detta inlägg var att spekulera kring Bitcoin och om denna 4-års-cykeln kommer att följa samma mönster som de två första – eller om det är annorlunda denna gången.
Triggern till att börja fundera är att min inställning till att trada toppen har börjat vackla, för några veckor sedan var jag helt inställd på att bara lida mej igenom en dipp men incitamentet att trada toppen är stort. Ett litet räkneexempel: toppen är $200.000 och rasar 80% och jag säljer/köper med 20% marginal till toppen och botten vilket gör att en Bitcoin blir två.
Då uppstår det två frågor:
Kommer den tredje 4-års cykeln att se ut ungefär som de tidigare?
Om ja, hur ska jag veta när vi är på toppen och botten?
Svaret på andra frågan är nog enklast att börja med och jag tror det är en mix av teknisk analys av priset och on-chain-data, kanske också en Google Trend på ”Bitcoin”.

Konstigt, inga sökningar på Bitcoin på Google innan 2010 :-)
Ser cykeln ut som tidigare så innebär det att människor agerar på samma sätt som i de tidigare cyklerna: stora mängder nya personer köper Bitcoin för att priset går upp och säljer när det börjar gå ner. Samtidigt som de nya strömmar till så börjar whales och hodlers sälja av lite för att kunna köpa tillbaka efter raset.
Jaha, vilken TA ska man då titta på? 200 dagars medelvärde i förhållande till priset, det som i Bitcoin-världen kallas Mayer multiple, har varit en pålitlig indikator. Tydlig topp och sedan ner igen.
Eller PlanBs RSI per 14-månaders period.

Bitcoin-priset 2011 till idag, undre panelen 14-månaders RSI
En annan borde vara att titta på avvikelsen mellan den exponentiella trendlinjen och priset.


Svarta linjerna 95% sannolikhet att priset är inom gränserna
Inte så svårt egentligen men kräver lite tid och såklart övertygelse om att det inte är annorlunda denna gången.
On-chain-analys har fullständigt exploderat i år med Willy Wo, Will Clemente och Dylan LeClair som frontfigurer parallellt med att verktyg som Glassnode blivit tillgängliga.
Analysen bygger på detaljerad analys av Bitcoins blockkedja: adresser, UTXO, datum och priser kombinerade i en aldrig sinande mängd grafer. Framför allt klassningen av adresser i t.ex. miners, börser, hodlers och short term holders ger en mängd riktigt bra information. Mönstret är tydligt, whales säljer in i bull markets och köper tillbaka nära bottnar. Vill du ha en bra introduktion så kolla på denna filmen från Glassnode.
Nedsidan med detta är att informationen är dyr, drygt $700 per månad för en prenumeration som innehåller all analys på Glassnode så jag tror jag fortsätter med min fattigmansanalys genom att titta på åldern på UTXO-er på S2F-hemsidan och följa med på Twitter och Youtube.
Jag är dock riktigt osäker på om denna cykel kommer att likna tidigare, ser lika stor sannolikhet att vi kommer att se något annat mönster. Jag har egentligen inga riktigt bra argument för eller emot, mest tankar som:
Brukar aldrig bli som ”alla” tror, upp eller ner. Kanske ett 10x rally de närmsta månaderna utan efterföljande ras eller 60k i ett år, kanske ”bara” en långsam ett-årig nergång, eller något annat
”Allt” som driver priset kan bli bättre eller sämre än man tror. Rejält med inflation skulle säkert skapa minst ett 10x rally de närmsta åren, panik hos Etablissemanget med lagstiftning eller flera nya länder som inför Bitcoin som legal valuta
När Bitcoin växer, både i antal användare och kunskapsmässigt, så tror jag volatiliteten sjunker, fler BTFD, precis som på aktiemarknaden
Willy Wo tror cyklerna är över, PlanB tror att vi har minst en till, en fjärde, innan hyperbitcoinization och Preston vacklar.
Det är OK att inte ha en åsikt! Det enda som spelar roll i det långa loppet för Bitcoin är att utvecklingen går framåt och här finns det många indikatorer om man bara funderar även om den långsiktiga prisutvecklingen kanske är den bästa indikatorn.