- Joacim Petersson
2020 eller 2008
Uppdaterat: 1 aug. 2022
Nasdaq toppade den 23 november, två veckor efter Bitcoin och bottnade den 16 juni efter en nedgång på -34% (Bitcoin -73%) och har sedan dess stigit 18% (Bitcoin +33%). Den stora frågan som delar investeringsvärlden är om vi ser en repris på 2008 med ett bear market rally eller som 2020 där börsen snabbt vände och var tillbaka på ATH efter drygt 3 månader.
I den senare campen finns bland annat Raoul Pal som ser en kort och inte särskilt kraftig lågkonjunktur i USA som börsen redan sett igenom. Han tror också att räntorna toppat och att riskviljan är tillbaka vilket kommer att dra med sig Bitcoin upp.
Har Raoul rätt så är det ju bra och enkelt men ser vi en repris på 2008 så har vi en jobbig tid framför oss.
På andra sidan finns perma bears som David Rosenberg, Lacy Hunt, Toumas Malinen och till delar Jeff Snider som får medhåll av ett helt gäng med investerare som fokuserar på listan jag gjorde för några månader sedan med krig och upplopp, mat-, energi- och råvarukris, valutakriser, inflation osv. Alla punkterna finns kvar även om kriskänslan försvagats de senaste veckorna men de menar att en global lågkonjunktur under hösten kommer att spela en stor roll. Toumas Malinen skriver i sin senaste rapport att vi är på väg in i en perfekt storm med inflation, finansiell krasch, bankkris, skuldkris och valutakris.
Daniel Want på Prerequisite Capital är en annan investerare, eller rättare sagt analytiker, som genom åren visat att han har väldigt mycket rätt kring framtiden.
Hans modeller är komplicerade och oftast svåra att förstå men i senaste kvartalsbrevet så fanns det som vanligt flera guldkorn när jag orkade igenom det. Grunden i hans beskrivningar är samma som Jeff Sniders: EuroDollar-marknaden är ett par 100 gånger större än centralbankerna så deras påverkan på likviditet och räntor är marginell. Han lägger mycket krut på att hitta indikatorer som speglar den globala likviditeten (tillgången på EuroDollar) som han menar är grunden för den ekonomiska och finansiella utvecklingen.
Redan förra sommaren visade Daniels modeller att vi var på väg in i en lågkonjunktur och rådde alla att så sakta börja sälja av tillgångar. Bilden nedan visar det vi alla vet, det har i princip inte funnits någonstans att investera de senaste 7 månaderna utöver olja tillsammans med andra råvaror och USD, allt annat har gått ner i värde.

Samtidigt så har ju inflationen gjort att inte jag i alla fall vill ligga med kontanter vilket gjort senaste dryga halvåret jobbigt.

Det jag fastnade mest för i q2 rapporten från 14 juli var egentligen inget märkvärdigt och beskriver de tre finansiella faserna in i en lågkonjunktur:
“There are three likely phases to what we are experiencing in Markets:
1. Scramble for cash (i.e. liquidate everything to raise cash)
2. Scramble for collateral
3. The shift into confidence assets”

Fas 1 är man ju som Bitcoiner väl medveten om, det har inget med framtidsutsikter att göra utan alla vill bara ur sina positioner och minska sina risker.
Med tanke på senaste månadens rally i aktier och sjunkande räntor så har vi nu gått in i andra fasen, ”Scramble för Colleteral”, det vill säga att alla vill köpa säkra investeringar som statsobligationer och stabila bolag som Apple, Microsoft och Amazon. Inte för att man tror att de är några riktigt bra investeringar på kort sikt utan för att det är säkra investeringar under en lång tidshorisont, även om Microsoft går ner 25% så kommer bolaget att finnas kvar om 10 år.
Jämförelsen i bilden ovan med finanskrisen 2007-2009 är intressant, dels för att han använder den värsta krisen de senaste 90 åren som bench mark, dels för att han indirekt menar att vi har det värsta framför oss.
Nedan Nasdaqs utveckling juli 2006 till jan 2013.

Är vi vid motsvarande den röda pilen idag?
Från toppen hösten 2007 så tappade Nasdaq ca -27% på 4 månader för att sedan stiga med 25% från den lokala botten för att sedan halveras, en total nergång på -46% under ett och halvt år.
Den tredje fasen ”Accumulate Confidence Assets” kommer sent i den smärtsamma andra delen av nergången, först ska all belåning försvinna, tvångsförsäljningarna vara genomförda och samma känsla infinna sig som vi Bitcoiners upplevde i juni innan köparna av ”Confidence Assets” vågar köpa.
Guldet är ett bra exempel, för varje leverans av guld så finns det ca 100 terminskontrakt med minst 50% belåning. När belåningen ska ner så måste investerare sälja även om det inte finns tillräckligt med köpare och det kan uppstå oordning på guldmarknaden. 2008 klarade sig guldet hyfsat under stor volatilitet för att sedan outperforma Nasdag med 160% de kommande 4 åren.
Om ovan spelar ut sig så tror jag Bitcoin kommer att gå ner initialt men ganska snabbt återhämta sig och bli en ”Confidence Assets”. Tillräckligt många har förstått att Bitcoin är här för att stanna och Bitcoins egenskap 21 miljoner kommer att göra det till en attraktiv ”Confidence Assets” tillsammans med t.ex. fysiskt guld.
Jag hoppas Raoul har rätt men känner mej hyfsat mentalt förberedd på något liknande 2008. Om ett par månader så vet vi.
BTW, hodlandet satte ATH i veckan! 12,55 miljoner Bitcoin som inte rört sig på ett år. Stor övertygelse om Bitcoins framtid hos många.
