top of page
  • Joacim Petersson

Alternativa sätt att investera i Bitcoin

Det finns minst ett 10-tal företag som är noterade på aktiebörser som fungerar som proxies till att köpa Bitcoin, dels de som är verksamma inom crypto, dels de som har investerat i Bitcoin där såklart MicroStrategy är ”the poster child”.


I ett inlägg från november skrev jag att vi investerat i tre av dem; MicroStrategy, Galaxy och Riot och att jag var fundersam kring om detta blir en bra investering och drog då den helt felaktiga slutsatsen att det kändes som ”mellanmjölk” …


Portföljdelen Crypto har sedan dess växt med ytterligare två bolag, Bitfarms och Hut 8 mining som tillsammans med Riot är verksamma inom Bitcoin-mining. Utöver dessa tre så har jag ytterligare ett par på listan över kandidater: DMG blockchain, Hive blockchain, Marathon Patent och Northern Data, samtliga inom mining.


Bilden nedan visar kursutvecklingen från och med 4 augusti 2020, ungefär när MicroStrategy meddelade att de köpt sina första Bitcoin.

När MicroStrategy började köpa Bitcoin så funderade jag kring hur aktiemarknaden kommer att värdera bolaget och kom fram till att det enda som fungerar är aktiepriset i förhållande till det egna kapitalet och det har visat sig stämma.

  • Vid halvårsskiftet 2020 så hade de $42 i eget kapital per aktie och kursen den 4 augusti stod i $123 så P/B var alltså 3,4 vilket är något högre än åren innan men det stämmer väl ganska väl med att värderingen av bolag gått upp de senaste åren

  • För att göra samma beräkning idag så måste vi justera det egna kapitalet med de orealiserade vinsterna på de 70k Bitcoin de köpt vilket motsvara $133 per aktie och vi får då med dagens aktiepris på $577 / ($42+$133 = $175) = P/B 3,3

I praktiken så innebär detta att kursutvecklingen i Bitcoin multipliceras med nästan 3 i aktiekursen för MicrosStrategy! Verkligheten möter finansvärlden där det egna kapitalet värderas till mer än 1.


Nu blir det ju inte *3 rakt av, det ”verkliga” egna kapitalet som idag är 24% av det justerade dämpar utvecklingen men med ökande Bitcoin-pris så kommer vi att närma oss 3 då det blir en mindre och mindre del av det justerade egna kapitalet.


Det ska bli riktigt intressant att följa hur länge detta samband håller i sig, att en aktie i ett bolag med Bitcoin kan öka mer än Bitcoin-priset. Så länge som det gäller så är matrisen nedan giltig.

Hur påverkas risken om man byter sina Bitcoin XBT-certifikat till MicroStrategy?

  • Högre volatilitet! Förändringen i Bitcoin-priset * 3. Så tycker man volatiliteten är för låg i Bitcoin så passar MicroStrategy bra i portföljen 😊. I praktiken så har det inte varit så, MicroStrategy har gått ner ungefär lika mycket som BTC på neddagar men gått upp i snitt dubbelt så mycket på uppdagarna

  • Avkastning blir betydligt högre och man spara de ca 2,5% i förvaltningsavgift på certifikaten, om Bitcoin fortsätter upp såklart, annars så är det tvärt om …

  • Allmänna marknadsrisken går väl på båda hållen, fortsätter ”melt up-en” på aktiemarknaden så kan säkert P/B öka. Och tvärt om, fallet med sänkta värderingar av aktiebolag och sjunkande Bitcoin-pris är jobbigt att tänka på

Där finns ytterligare en punkt att ta med sig för ett eventuellt byte, MicroStrategy har 50% belåningsvärde hos Avanza så vill man låna på sina Bitcoin så detta en väg att göra det.


Jag kommer att de närmsta veckorna att göra precis detta, växla en del av certifikat mot MicroStrategy. Kommer att använda någon typ av stop-loss-nivåer för att dämpa risken men ett -25% ras för Bitcoin en lördag går inte att slinka ur då aktiemarknaden är stängd. Men som Mark Cuban säger: ”No balls, no gains”.


Man kan använda optioner också för att tjäna pengar på Bitcoin. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har jag sålt en säljoption i MicroStrategy; jag har sålt rätten till någon att köpa MicroStrategy av mej för $500 den 16 april och fick då en intäkt på $120. Om MicroStrategy den 16 april står

  • över $500 så förfaller optionen värdelös för den som köpt den och jag får behålla de $120

  • under $500 så får jag kompensera för mellanskillnaden. Break even för min del blir ju under $380 då jag fått $120 och skulle bolaget gå i konkurs och aktien står i $0 så blir det riktigt dyrt, $380

Optionen handlas varje börsdag så vill jag lämna traden så skulle det kosta $60 idag att köpa tillbaka optionen, en vinst på $60.


Spännande men risky.


För övriga bolag i portföljdelen så är jag en dålig investerare – jag har köpt på heta tips med enda analys att jag läst på hemsidan och kollat balansräkningen så att där inte är mycket lån och goodwill innan jag köpt riktigt små poster.


Just nu minskar jag risken i vår totala portfölj och har sålt av alla uranaktier (igen), större delen av guldgruvorna, 25% av guld- och silvercertifikaten och har plockat ner exponeringen mot räntor och lite annat smått och gått (cannabis, olja) bland våra optioner.


Tanken är att vänta ut Bitcoin och se vad som händer, fortsätter de att gå upp så blir avkastningen bra ändå med lägre risk. Om Bitcoin av någon anledning inte går högre de närmsta sex månaderna så får jag göra en omstart på resten av portföljen och kan ju då möjligtvis ha missat några månaders avkastning på det jag sålt.


Har rätt många funderingar kring finansmarknaderna för tillfället så jag återkommer med ett separat inlägg om detta, känns som det kan bli stora rörelser framöver men jag har (som vanligt) ingen aning om det blir upp eller ner.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page