top of page
  • Joacim Petersson

Apple och Bitcoin

Är man intresserad av ekonomi, finansmarknader och Bitcoin så är en av de bästa informationskällorna Lyn Alden. Tydlig, rak och enkel i sitt sätt att kommunicera tillsammans med knivskarpa och briljanta analyser och slutsatser. Man hittar henne på Twitter där hon är frikostig med material och såklart i poddar, till exempel förra veckan hos Peter McCormack.


I natt så skrev hon en Twitter-sträng om Apple, pengar, Ethereum och Bitcoin. Läs den och fundera! Här är så mycket information och kunskap och mina kommentarer nedan är egentligen överflödiga.

Vi ägde Apple-aktier i flera år men tyvärr sålde jag dem våren 2015 tillsammans med mycket annat då jag tyckte att värderingen var ohållbart hög då omsättningstillväxten hade börjat avstanna.

Apples P/E-tal. Fram till och med 2015 så var medel på S&P500 ca 14, Apple värderades till 20.

Från koyfin.com


Det var inte förrän 2020 jag fattade att det som hände 2015-16 var ett regimskifte, ungefär som jag skrev om i förra inlägget: aktier slutade att värderas på omsättningstillväxt, marginaler och kassaflöden och vissa av aktierna blev som ett substitut för pengar och obligationer medan andra blev lottsedlar.


Det var mycket snack 2013 om att Apple trots sin enorma kassa skulle ge ut obligationer som de skulle köpa tillbaka aktier med. I ännu en felaktig tanke baserad på hur det fungerade ”förr i tiden” då man ville ha så stark balansräkning som möjligt med lite lån så tyckte jag att detta kändes fel.

Antalet aktier ner med 40% på 8 år


Kassan har fortsatt att växa, drygt +300% på 8 år och skulderna upp ca 1000%. 2013 gjorde Apple sin första aktieutdelning.


När jag tittar på ovan så kan man ju säga att Apple gjort en MicroStrategy men i stället för att köpa Bitcoin så har de köpt Apple-coin.

Apples aktiekurs 2010 till idag


Värdet på ett ”Apple-coin” har stigit med drygt 400% sedan 2015, ca 25% per år inklusive utdelning.


Min gissning är att det bara finns en handfull investerare som såg denna utveckling 2015 och inte ens de såg det tydligt. Warren Buffett gjorde det, Stan Druckenmiller såklart, kanske Ray Dalio medan resterande Apple-ägare trodde på aktien i det gamla ramverket med att Apple skulle växa in i värderingen.


Det är extremt mycket surr kring att Ethereums antal sjunker och därmed är bättre pengar än Bitcoin. Jag tycker detta är jobbigt att läsa, dels är det inte sant än, de ska ”bara” implementera PoS först men framför allt så finns det inget som säger att de inte kommer att ändra det igen.


Lyn fångar detta på ett synnerligen elegant sätt i två meningar.

Bitcoin har ingen marknadsavdelning medan Ethereum har, i alla fall indirekt via Ethereum Foundation och det är kanske därför jag ibland får känslan av att Bitcoins budskap har svårt att nå fram jämfört med Ethereums. Då är det skönt att läsa Lyns tankar nedan vilket innebär att vi är många som ser skillnaden och tror att bland annat decentralisering spelar roll.

Avslutningsvis, det finns såklart många på Twitter som är riktigt skarpa, Brad Mills är en Bitcoiner som periodvis är värd lite extra uppmärksamhet.


Under en längre tid så har han fokuserat på det som händer inom crypto; Ethereum, DeFi och NFT och lyfter fram riskerna. Under helgen så har det varit fokus på den syntetiska stablecoin UST som Terra skapat. UST har växt snabbt de senaste månaderna och idag finns det ca $11 miljarder UST och bryts peggen för UST så att priset på dem hamnar under $1 så blir det såklart stora problem i crypto-världen som med säkerhet sprider sig till Bitcoin.

Han har även lyft fram DeFi och riskerna med den riktigt höga belåningen som finns där och att det nog inte behövs så mycket för att få systemet att bli instabilt.


Jag delar hans oro kring NFT, sannolikheten är stor att de flesta av dem är värdelösa trots att de handlas till ett ständigt högre pris, ibland i tydliga wash trades och att prisuppgången "lurar" in okunniga känns inte alls bra. Om jag (och väldigt många med mej) har rätt och NFTer är en bubbla så är risken samma här som i DeFi, det påverkar Bitcoin. Visst, det år såklart trist om privatpersoner förlorar pengar men jag tycker man har ett stort eget ansvar att värdera risker så min oro är att ett eventuellt ras fördröjer Bitcoins tillväxt när no-coiners buntar samman Bitcoin med shitcoins och NFTer.


Bitcoin ska överkomma många hinder för att bli globala pengar, ett protokoll på internet för värde och allt annat som uppfinningen Bitcoin möjliggör. Den underliggande utvecklingen och tillväxten är otydlig och fragmenterad, till exempelvis att ytterligare 20.000 Bitcoin på två dagar har hamnat i "perma cold storage" och inte rört sig på ett år medan riskerna flyger omkring i stora mängder och i hög fart.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page