top of page
  • Joacim Petersson

Bästa reklamen för Bitcoin!

Andreas är en smart, trevlig och vältalig representant för etablissemanget och det är helt säkert att han inte hade Bitcoin i tankarna när han skrev nedan igår.


Men vilken reklam för Bitcoin!

Reserve = centralbankspengar med mycket begränsad användning, RRP = reverse repo program = låna ut obligationer


Andreas, typ 35 år gammal, jobbar på Nordea i Köpenhamn sedan 10 år och har blivit global kändis och jag läser allt han skriver och tittar noga på hans analyser, alltid bra. Åren inom banken har såklart format honom och han tycker Bitcoin är en riktigt dålig idé.


"Vanliga elektroniska pengar" skapas antingen av banker när de ger ut ett lån eller i det som kallas skuggbanker. Det senare är den viktiga delen av pengaskapandet och är väldigt svårt att förstå men bygger oftast på att man har en säkerhet, till exempel en statsobligation, som man använder i en repa, repurchasing agreement, ett kort lån mellan de som behöver pengar och de som har ett överskott. Hela det ekonomiska och finansiella systemet bygger på repor tillsammans med bland annat swapar, cds och lånelöften som i slutändan blir något med multiplikationseffekt (mer pengar ut än säkerheter in) som används som pengar av företag, investerare, staten och banker.


Det som händer just nu är riktigt knasigt.


Amerikanska centralbanken Federal Reserve köper upp så mycket obligationer att den långvariga bristen av obligationer har blivit akut, det saknas helt enkelt säkerheter i skuggbankssystemet. Så då har Fed börjat låna ut obligationer, vilket i och för sig inte är något nytt men nivån är riktigt hög, $500 miljarder per dag. Och bara tanken på att Fed ska sluta köpa obligationer får hela finansvärlden att skaka, senaste de slutade köpa var senhösten 2018 och då rasade börsen med 25% vilket gör att Fed sitter i en riktig rävsax där det komplicerade blir ännu mer komplicerat.


Andreas koppling till cirkelreferenser i Excel är riktigt träffande. Alla som använder Excel, nybörjare till avancerande användare, vet att om man inte fixar det direkt så blir det riktigt svårt, om ens möjligt, att få rätt på det och risken att kalkylen, eller det ekonomiska systemet, ska sluta fungera är överhängande.


"Cirkelreferensen" tillsammans med rekordlåga och ibland negativa räntor är tydliga tecken på att dagens ekonomiska system är trasigt och ökar sannolikheten för Bitcoin, det decentraliserade alternativet, att ta över.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page