top of page
  • Joacim Petersson

BIS & IMF

Centralbankernas centralbank, Bank of International Settlements, BIS, är en mäktig institution som har två uppgifter, de ser till att transaktioner mellan centralbankerna ”clearas” (typ genomförs och avslutas på ett korrekt sätt) och har en stor forsknings- och utvecklingsavdelning. De ansvarar bland annat för att ta fram de globala bankreglerna som benämns Basel I, II och III (BIS har huvudkontor i Basel, Schweiz) som detaljerat beskriver hur mycket kapital och likviditet en bank behöver ha.


Igår släppte de ett förslag hur banker ska hantera Bitcoin och cryptovalutor.


Själva förslaget är intressant för när det kommer på plats om några år så sätter det miniramarna för hur banker ska hantera Bitcoin på sina balansräkningar men det allra mest spännande är att det kommer regler! Ett erkännande att Bitcoin är ett tillgångsslag på samma sätt som valuta, obligationer, guld, råvaror, fastigheter. Risken för att Bitcoin kommer att förbjudas globalt börjar närma sig 0.

Agustín Carstens, vd för BIS, etablissemangets frontfigur i kampen mot Bitcoin. Skulle gissa att förslaget de skickade ut igår gjorde riktigt ont för honom.


IMF, Internationella valuta fonden, ”med 189 medlemsländer som enligt sig själv verkar för att säkerställa finansiell stabilitet, underlätta internationell handel, främja hög sysselsättning och hållbar ekonomisk tillväxt och minska fattigdomen runt om i världen”, från Wikipedia, delar och lånar ut pengar till världens länder. Oftast sker det i deras egna valuta SDR som fungerar som Riksbankspengar, de kan bara användas av centralbanker.


Genom åren har kritiken mot IMF varit skarp från alla håll, från att de lånar ut för mycket till fel länder till att de lånar ut för lite, från bidragsgivare till IMF till låntagare, oftast utvecklingsländer.


24 timmar efter El Salvador erkänt Bitcoin som valuta kommer en skarp varning från IMF till El Salvador och de hade ett möte igår kväll som det dock inte kommit ut någon information ifrån. För El Salvadors del så håller de just nu på att förhandla om ett lån på $1 miljard.

Inga detaljer kring vilka legala eller ekonomiska problem som uppstår men Bitcoin är inte alls bra enligt IMF.


IMF blinkade omedelbart! Från att ignorerat Bitcoin till att erkänna att det konkurrera med ”vanliga” valutor och som de inte kan kontroller. Analogin nedan är spot on, IMF känner att deras makt är på väg att raderas ut när Bitcoin blir mer accepterat

Jag tror att alla länderna som får ”stöd” av IMF hellre hade velat lösa det på något annat sätt och är Bitcoin en del av att komma ifrån IMF så kommer fler länder att välja den vägen. För El Salvadors del så tror jag att direktinvesteringarna från Bitcoin-världen kommer att överstiga lånet de förhandlar, det snackas redan om en obligation för att få igång Bitcoin-miningen (med vulkan-energi!).


Det kommer nyheter hela tiden som för ett år sedan hade fått kursen att hoppa upp 10% men just nu verkar inget bita, man kan ju faktiskt fundera på vad de som säljer ser som inte vi andra ser. Min gissning är att de bara tittar på priset och är helt aningslösa kring allt som händer.


Indien verkar göra en 180-graders sväng på några månader.Amerikanska finansjätten State Street satsar på crypto och säger att flera företag är riktigt nära att köpa Bitcoin som ett sätt att investera kassan. Det är nu 10 månader sedan MicroStrategy började men det är ingen ketchupeffekt än.

Jack Mallers verkar vara på väg till Ukraina och Georgien.

Etablissemangets dilemma, från Lyn Aldens twitter


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page