top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin - 5 utav 5 i svårighetsgrad

Bitcoin är riktigt svårt att förstå. Det enklaste sättet jag kommit på är att dela upp det i två frågor som båda är svåra:

och som då ger svaret på varför Bitcoin kan bli utmärkta pengar som dessutom skulle ge bi-effekten säkrare, snabbare och billigare ekonomiska och finansiella tjänster, navet i vårt samhälle.


Att byta monetärt system tar troligtvis tid, ingen vet hur länge för det har aldrig hänt tidigare, i alla fall inte i den skalan som hyperbitcoinization skulle innebära. 5, 10, 20 år? Ingen vet tidshorisonten men en sak är säkert, det är en krokig och kuperad väg där man enkelt blir åksjuk och där man ständigt ifrågasätter om man verkligen är på rätt väg.


Två små pusselbitar kring att förstå digital scarcity dök upp på Twitter i natt:

Från 2014

Vad gäller vanliga pengar så känns det som om något händer exakt just nu, räntan på världens viktigaste pengar återgår till trenden som funnits sedan 1981,

10-årig amerikansk ränta från 16% 1981 till morgonens 1,4%. Ränta på en statsobligation = förväntad ekonomisk utveckling under perioden + inflation + riskpremie, ser mörkt ut. Eller så är det något fel på våra "vanliga pengar"?

Mängden USD från $2.000 miljarder 1981 till dagens $20.000 varav 25% skapade det senaste året.

Men de används inte, omsättningshastigheten närmar sig 1, pengarna parkeras i finansiella tillgångar, fastigheter och annat som är begränsat i tillgång som konst, exklusiva bilar etc som driver upp priset på dem.


Ovan är den enkla delen, nedan är början på det svåra:

  • de flesta pengarna skapas i Eurodollar-systemet, även kallat skuggbanker, genom repor, swappar, lånelöften, CDS osv. långt bortom centralbankernas inflytande

  • centralbankspengar är pengar med väldigt få användningsområden så när Fed går brrrr så skapas det inte "vanliga pengar", det är bara en behändig illusion som de allra flesta går på men sakta, sakta så börjar det ifrågasättas

En illusion som ganska många sett igenom men som passar väldigt bra in i Etablissemangets världsbild, vissa tjänar pengar på den medan andra har byggt sin maktbas på den eller lagt ner hela sitt liv på att att predika att illusionen är på riktigt vilket gör det omöjligt att byta åsikt.

Vi kanske är i en tidpunkt precis nu då fler och fler väljer "den komplexa men korrekta vägen"? Det kanske aldrig blir den stora fighten med Etablissemanget, det blir bara ett accelererande antal personer som väljer att svänga höger i korsningen och plötsligt en dag så har majoriteten valt denna vägen? Men som sagt, vägen är svår, typ 5 utav 5.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page