top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin FUD på Twitter

Igår var det allmänt Bitcoin FUD (Fear, uncertainty, and doubt) på Twitter.


ECBs ordförande Christine Lagarde, advokat, tidigare fransk finansminister och vd för Internationella valutafonden (IMF), sa att hon tycker att världen måste gå samman och reglera Bitcoin för att komma ifrån all pengatvätt med Bitcoin. Bitcoin-priset, som normalt alltid reagerar negativt på denna typ av nyheter, fortsatte sin återhämtning utan att ta någon notis av hennes uttalande.

Däremot så lockade uttalandet fram alla no-coiners och Bitcoin-motståndare på Twitter som drog alla sina tvivel mot Bitcoin:

  • ”Se, jag hade rätt, de kommer att förbjuda Bitcoin”

  • Bitcoin har inget värde, det är ett Ponzi-schema, det är som tulpaner, det är i en bubbla, kommer att gå till 0

  • Bitcoin är i händerna på Kina (eller Ryssland, Iran, osv)

  • Det är bara kriminella som använder Bitcoin

  • Bitcoin-priset drivs upp av några få högljudda professionella investerare som pumpar priset

  • Tether (en stable coin) är manipulerat och är orsaken till att Bitcoin-priset stiger

  • Bitcoin är för volatilt för att någonsin bli en ”store of value”

  • Bitcoins energikonsumtion är ohållbar

  • Bitcoin spär på ojämlikheten då 95% av alla Bitcoin ägs av 2% av wallets

och många andra varianter på teman ovan men inget nytt, samma som jag hört de senaste 5 åren.


Det går inte att förbjuda Bitcoin, det är kod på internet som kommer att finnas för alltid, i alla fall så länge som där finns två personer som vill göra mining och transaktioner.


Som jag skrev under Hot i Introduktion till Bitcoin, jag bedömer sannolikheten till väldigt låg att världens ledare skulle komma överens om att göra det olagligt att använda Bitcoin. Det de skulle kunna komma överens om är regler för Bitcoin-börserna, hur de ska säkerställa att pengarna som kommer in är rätt beskattade och hur uttagen får ske, ungefär som USAs regering precis har föreslagit.


Reglerna skulle kunna finnas på samma sätt som bankreglerna finns inom ramen för Basel 3, med det tog 10 år att komma överens om förändringarna från Basel 2 till Basel 3 och har man inte startat med Bitcoin-reglerna än så kommer det säkert att ta lika lång tid för dessa.


Regleringen av Bitcoin kommer inte att fungera! Skulle man börja reglera börserna mer så kommer bara de decentraliserade börserna att växa ännu fortare än de redan gör. Kolla in Bisq t.ex. ett decentraliserat ”Blocket” där man med hjälp av smarta kontrakt och atomic swaps byter vanliga pengar mot Bitcoin peer to peer.


Den andra anledningen till att det inte kommer att fungera är övergången till digitala tillgångar som stable coins, centralbanksutgivna digitala valutor (CBDC, som eKronan), aktier, obligationer går i rasande fart. När väl de ”vanliga elektroniska pengarna” är digitala i någon form kommer man alltid att kunna växla dem till Bitcoin på någon decentraliserad börs som Uniswap eller Block DX.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page