top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin-nyheter 1 dec

Jag upplevde gårdagen som en klen nyhetsdag, egentligen bara en nästan-nyhet tillsammans med fyra andra tweets som fångade min uppmärksamhet.


Square byter namn till Block, samma fenomen som Google och Facebook där man startar med en produkt som blir företagsnamnet som sedan blir många produkter.

Nyhetsvärdet i detta är att Block med Jack i spetsen är på väg att etablera sig som ett renodlat Bitcoin-företag. Ska bli spännande att se om takten ökar i deras omvandling nu när Jack kan lägga mer tid på Block, fattar inte att det funkade att vara vd på både Twitter och Square tidigare.


Amerikanska finansinspektionen SEC ordförande Gensler pratade om Bitcoin, shitcoins och stablecoins igen. Blir mycket surr varje gång han uttalar sig men hittills så har det inte kommit några nya lagförslag.

Det är tydligt från alla håll och kanter att det är DINOs och stablecoins som är i alla reglerares fokus tillsammans med VASPs, virtuel asset service providers. All kommande lagstiftning siktar in sig på dem med KYC och AML så att de lever efter samma lagar och regler som alla andra.


RSK är ett spännande projekt som utvecklar med Bitcoin och har sina rötter i Latinamerika. Utöver sin sidokedja till Bitcoin som kallas Rootstock har de ett eget Layer 2 motsvarande Lightning tillsammans med med en kodbas där man kan skriva smarta kontrakt vilket flera andra projekt utnyttjat för att skapa DeFi med Bitcoin.


De senaste dagarna så har de börjat promota DOC, Dollar on Chain, som jag inte tror är något nytt utan funnits ett tag. DOC är en syntetisk stable coin uppbackad med Bitcoin, kolla på filmen i tweetet (typ 5 min lång) så får man en liten introduktion.

Kan RSK få detta att vara stabilt och kännas säkert så finns det nog en riktigt stor marknad för DOC.


NYDIG med ägaren Ross Steven är en gigant inom Bitcoin, med uppdraget att hjälpa banker och företag in i Bitcoin-världen. De senaste veckorna så har de dessutom tagit på sig rollen som "Bitcoins marknadsavdelning" och påbörjat samarbeta med bl.a. Wall Street Journal för att öka kunskapen om Bitcoin. Igår en artikel i TechCrunch.

Konzum i Kroatien tar Bitcoin, lite oväntat eller?


Blev en podcast med Preston Pysh igår, han pratade med Adam Back och Samsom Mow om El Salvador.

Väl värt tiden även om jag tyckte den var lite rörig. Det som gav mest intryck var när Samsom spekulerade i om att ta El Salvadors befintliga lån och skapa en "wrapped bond", det vill säga som en "wrapped BTC" som finns i Ethereum och RSK-världen. Fördelarna med en wrapped bond är många: tillgänglig för många fler genom cryptobörserna, skulle fungera som en stablecoin med ränta och som säkerhet för andra affärer. En liten titt in i den nya digitala finansvärlden, tänk att kunna köpa $100 El Salvadoriansk statsobligation med 13% ränta en söndagsförmiddag!


Lyckas El Salvador att sälja sin första obligation, vilket Adam och Samsom verkar helt säkra på, så kommer det att göra ett rejält avtryck i finansvärlden och fler länder och företag kommer att följa efter.


Bitcoin-priset vill inte upp, känns inte riktigt bra, börjar kännas som i april, hoppas verkligen att känslan är fel.


Detta tog längre tid än väntat att summera gårdagen men värt tiden: bättre fokus när jag är på Twitter (oj vad mycket ointressant som kommer i mitt flöde) och summeringen ovan skapar mycket tankar och funderingar som jag skulle vilja titta vidare på, till exempel nyheten från Kroatien, hur har Bitcoin letat sig in i en konsumentägd verksamhet på Balkan? Och El Salvador, som att se Bitcoins Dubai växa fram (kanske ...).
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page