top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin-nyheter 16 dec

Nyhetsflödet följer Bitcoin-priset, det händer väldigt lite, eller? Som jag skrivit innan, flera av de senaste dagarnas nyheter hade varit stora nyheter förra året.


Det är i Latin- och Centralamerika det händer, Bitcoin som pengar, förra veckan i Brasilien, nu i Mexiko.

Ryssland är som Kina och Indien, med jämna mellanrum så förbjuder de Bitcoin, nu är det tydligen dags i igen, vi får väl se vad som händer, ingen bryr sig.

Idaho är flera steg före Sverige vad gäller Bitcoin. Svenska banker är världsmästare i att tolka FATFs rekommendationer strängast, bland annat så har svenska storbanker uppdaterat sina listor över länder man inte kan överföra pengar till för att man där inte uppfyller kraven på AML och terrrorfinasiering så nu finns där mer än 100 länder på dessa listorna.

Hur kan Schweiziska banker få hantera Bitcoin men inte svenska?

Eller tyska?

Intresset för att investera i "Bitcoin-bolag" är stort. NYDIG har etablerat sig som bolaget som banker, försäkrings- och finansbolag går till när de ska sätta upp Bitcoin-verksamheter. Ska bli spännande att se vad de använder pengarna till

Får bli lite annat också, först lite fortsättning kring pengar.


Glömde en slutsats från inlägget i måndags - ingen vet hur mycket pengar det finns av respektive valuta, dels för att det inte finns någon entydig definition (ni kommer väl ihåg måtten M0 till M3), dels för att ingen vet hur mycket "pengar" det finns i skuggbankerna.


Jag har ingen aning om om det ens finns skuggbanksaktiviteter i kronor eller det bara finns främst i USD och en del i EUR, yen, pund och kanske schweiziska franc. Min gissning är att det ganska lite i SEK vilket gör att statistiken från SCB väl visar på "verkligheten" för svenska kronor.


(BNP = summan av alla ekonomiska aktiviteter, nedan rullande fyra månader, från SCB)

Skillnaden mellan M3 (SCB) och utvecklingen i BNP blir ännu tydligare om man indexera dem istället.

BNP har växt med 190%, M3 med 359%, dvs nästan dubbelt så mycket pengar som ekonomin växt. Hade dessa pengarna "fördelats" jämnt i ekonomin så hade alltså "allt" kostat dubbelt så mycket men så är det ju inte, vissa saker som fastigheter och aktier har ju gått upp betydligt mer, annat mindre.


Nu är ju detta superkomplicerat för BNP-siffrorna ovan är i nominella värden så för att få en bild av den verkliga ekonomistiska utvecklingen så måste man justera för inflationen, kanske i snitt 2% per år mätt som KPI vilket inte tar med t.ex. bostadsprisutveckling.


Vill man se en valuta dö så kollar man den turkiska liran.

För två år sedan gick det ca 6 lira på en USD, nu på morgonen 16. Skulle gissa att de snart försöker införa kapitalkontroller (man måste ha tillstånd för att sälja lira) men det har aldrig i historien lyckats. Alternativet som återstår är riktigt jobbiga för dem: höga räntor, från dagens 15% till kanske 30% och stora besparingspaket från Erdogan, antingen "frivilligt" nu eller efter någon typ av revolt.


Apples aktiekurs nedan, såhär ser det ut när en aktie blir som en statsobligation, något säkert som kommer att finnas och utvecklas länge och ger lite direktavkastning, kursen upp drygt 350% på två år.

Europeiska energipriser är något som kan skaka om världens ekonomiska system, upp drygt 400% på ett år.

Detta drabbar alla, direkt eller indirekt. Även om inte energipriserna fortsätter upp så kommer det snart prisökningar på "alla" varor och tjänster då företagen måste kompensera sig. Vill inte tänka på vad som händer om Ryssland går in i Ukraina och världen inför sanktioner och Ryssland svarar med strypta gasleveranser. Detta utöver allt lidande och osäkerhet det kommer att sprida.


Kan Bitcoins trista prisutveckling bero på att rallyt i shitcoins och NFTer börjar ta slut? Vad händer om de börjar rasa i pris, en flytt av pengarna till Bitcoin kanske?


Nedan dagens shitcoin, IOTA, hypad 2017 och om jag inte missminner mej med en ny bättre teknik för blockkedjan, skalbar och där värdens all IoT-data skulle laddas upp på.


Prisutveckling i BTC (rubriken i bilden fel)






0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page