top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin-nyheter 4 juli

Det är ju ett tag sedan jag summerade nyheter från Bitcoin-världen men trots istid för Bitcoin-priset så växer Bitcoin i samma takt som tidigare.


Först ett podd-tips, återigen Lyn Alden, hon är definitivt topp tre (eller #1?) att följa och lyssna på i gränslandet mellan Bitcoin och finansvärlden, denna gången hos Peter McCormack där de pratade om centralbanker och Bitcoin i en historisk kontext. Hennes logiska resonemang om att pengar är teknologi och på sitt minimalistiska och nedtonade sätt säga att hon tror att oddsen är stora på att Bitcoin blir ankaret i en framtida världsvaluta tilltalar mej mycket, väldigt långt ifrån många maximalisters sätt att uttrycka sig. För att bli en världsvaluta för hon samma resonemang som jag gör om att Bitcoin måste härdas genom att motstå alla typer av motgångar som "fork wars", attacker från etablissemanget och shitcoiners och regelbundna prisras.


Och ett lästips om man vill förstå hur de stora spelarna i finansvärlden jobbar, hur de på gott och ont anammat crypto och en trolig beskrivning om hur 3AC har kunnat dra med sig bland annat Voyager, Celsius, BlockFi, and Babel Finance i sitt fall medan DeFi-plattformarna Compound, Aave and MakerDAO fungerade som tänkt. Jag har pushat tidigare att läsa Arthur Hayes bloggposter om man vill ha djup och insights, denna bloggposten var återigen bra och som vanligt inget man slöläser.


Nu till nyheterna!


EU-lagstiftningen kring Bitcoin och crypto blev klar i fredags. Bra att den är klar, nu kommer vi nog att kunna köpa Bitcoin hos Avanza inom det närmsta året. Uttag från t.ex. Avanza under €1.000 sker utan krångel, över €1.000 så måste de säkerställa att de skickar Bitcoinen till en plånbok som du kontrollerar, oklart hur det ska gå till.

BIS, centralbankernas centralbank, lämnade förra veckan ett förslag att banker ska få ha upp till 1% av sina tillgångar i Bitcoin och att de ska ha 100% kapitaltäckning för Bitcoinen, till skillnaden mot vanlig utlåning (som är en tillgång för banken) där de behöver ha ca 7% eget kapital (finns ett gammalt inlägg om bankers kapitaltäckningskrav om man är intresserad :-) ).


Där är nyheter varje dag kring lagstiftning i världens alla länder, de senaste dagarna Kambodja, Mexico, Marocko och Argentina. Finns bara en anledning till detta, de är övertygade om att Bitcoin är här för att stanna och bli viktigt.


Fler och fler lyxmärken meddelar att man kan betala med Bitcoin, igår Breitling, sedan tidigare Rolex, Louis Vuitton, Ferrari och några för mej helt okända lyxmärken för kläder. Det är inte bara lyxmärken utan även Avon Valley Wildlife Park, Chipotle m.fl. som tar Bitcoin-betalningar.

Energibolag och Bitcoin är riktigt hett. Jag tror vi snart kommer att se ett stort genombrott när något bolag som Duke Energy eller Exxon satsar stort och blir Bitcoin-ambassadörer. Såg dessutom ett ryckte om att Saudiarabien hade börjat läsa in sig också och kanske vi inte är så långt ifrån första försäljningen av världens viktigaste råvara, olja, i Bitcoin.

Nu rör det på sig snabbt för DiDs, digitala ID som man genererar själv och som är förankrade i Bitcoins blockkedja. Ett huvud-ID som verifieras av t.ex. Skatteverket med ett sigill som man sedan knyter alla sina profiler till och där man utöver identifiering kan t.ex. kan skapa verifierade dokument som journaler, arbetsgivarintyg, utbildningsbevis osv. I veckan så godkändes standarden för DiD av W3C, Internets standardiseringsråd och DiD är centralt i Jacks satsning på Web5 (som jag ska återkomma till senare, riktigt intressant initiativ). Microsoft är redan i full gång med att implementera standarden för att rensa upp bland alla sina användarkonton.

Detta är viktigt utifrån två perspektiv, dels för att det är ett av de första use casen för Bitcoins blockkedja som inte är pengar utan att använda säkerheten från en tidstämplad hash från blockkedjan, dels för utveckla decentralisering till andra områden är pengar, ett BankID utan banker.


Lightning Network fortsätter sin utveckling, nedan en av många små nyheter

Nu är jag riktigt sugen på att se en stablecoin i LN byggd på den nya TARO-standarden.


Och antalet Bitcoin i LN fortsätter upp.

Det är hög tid att läsa in sig på nästa utvecklingssteg inom Bitcoin och LN: Federated Chaumian Mints. Tuur Deemester och Marty Bent har börjat skriva mer om det och där var en lång session på The Bitcoin conferance i Miami och entusiasmen är stor bland ett antal utvecklare. FediMints är som att gå samman och skapa små sparbanker som med sitt eget ekosystem och en egen token som är uppbackad av Bitcoin. Jag återkommer när jag förstått mer.


Facebook lägger ner Libra som blev Diem som blev Novi, deras försök att skapa en stablecoin. Skönt! De vet alla redan för mycket om alla (och då menar jag alla, även de som inte har Facebook-konto, de har profiler på dem också), de behöver definitivt inte veta hur vi använder våra pengar.


Några uppföljningar:


Bitcoins hash rate är (nästan) på all time high! Miners tror på att Bitcoin ska överleva.

Antalet adresser med Bitcoin fortsätter att växa.

Och hodlandet är stabit när ATH.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page