top of page
 • Joacim Petersson

Bitcoin-nyheter 7 dec

Märkligt att en så enkel tanke som att summera gårdagens Bitcoin-nyheter kan ställa till det i huvudet, det låter ju som världens enklaste sak: Twitter som källa, markera nyheter, summera dagen efter.


Jag tycker Twitter är suveränt, det är enkelt att skapa en bra blandning av alla typer av nyheter, information och tankar. En stor del av Twitter är ju att dela material från bloggar, rapporter och YouTube och jag är rätt flitig med att läsa det, mycket via konton jag vet är duktiga på att filtrera fram det intressanta.

Jag följer nästa 500 konton och min gissning är att drygt 100 är inaktiva av olika anledningar och resterande är en mix av Bitcoin, crypto, finans, nyheter, organisationer (Riksbanken, Riksgälden, Fed, ECB, IMF, BIS, EIA, ...), ny teknik (energi, 3d printing, självkörning), sport, klimat, allmänna debattörer/bloggare, lite kultur och kontona är spridda över hela världen med en tonvikt mot USA och Sverige. Jag har en del konton som tycker tvärtemot vad jag tycker och är riktigt jobbiga att läsa men det ger en hel del att ha dem i flödet då de balanserar tankarna. Min gissning är att ca 200 konton är kärnan medan det är rätt hög omsättning på resterande.


Frågan vad som är en Bitcoin-nyhet är ju inte alls självklar. Är det en nyhet att

 • ytterligare fonder och stora förvaltare säger att de ska investera i Bitcoin

 • Fidelity samarbetar med Naxos för att ge institutionella investerar möjlighet att belåna Bitcoin

 • Regeringen i Australien ska uppdatera sina lagar så att det blir tydligare regler kring Bitcoin och crypto

 • Att Zimbabwes centralbankschef inte tycker om Bitcoin (vem vill ha det jobbet?)

 • Att auktionsfirman Sothebys chef för digital art(!) uttalar sig positivt om NFT

 • Colombias största bank erbjuder crypto-tjänster

 • VISA sätter upp team för att hjälpa sina kunder med crypto-tjänster

 • Googles fd vd Erik Schmidt går med i styrelsen för ChainLink

 • Ett 10-tal pressreleaser om investeringar i cryptobolag med $10-100 miljoner

För två år sedan hade var och en av ovan varit en riktigt stor nyhet men idag känns de bara som några i mängden vilket är helt fantastiskt! Bitcoin är en del av vårt ekonomiska och finansiella system, en liten del men som gårdagens nyheter visar växer det i en snabb takt, rent av exponentiellt.


Samtidigt så tycker jag att nyhetsvärdet är rätt lågt, vi har på något sätt passerat punkten där ovan är "stora" nyheter och då blir ju frågan vad jag tycker är "stora" nyheter. Några förslag:

 • Norska oljefonden (med $1.400 miljarder) berättar att de köpt 10.000 BTC

 • Brasilien godkänner Bitcoin som pengar

 • Schweiz centralbank berättar att de köpt Bitcoin

 • Apple berättar att de köpt Bitcoin och kommer att ta emot Bitcoin/LN för betalning i iTunes

 • Exxon satsar på Bitcoin mining

 • McDonalds meddelar att man kommer att kunna betala med LN i alla restauranger runt om i världen

Ja ni fattar, en nyhet som MicroStrategy förra året, stort och oväntat men större, något som gör att utvecklingen tar ett stort steg framåt samtidigt som de tusentals små nyheterna inom utvecklingen av Bitcoin och att Bitcoin växer i "den riktiga" världen fortsätter att komma.


Igår hände en annan sak i mitt Twitter-flöde, negativiteten mot Etheruem tog ny fart och nådde nya höjder, skulle gissa att det var Tuur Demeesters tweet som triggade igång det, "Expect death by a thousand hard-forks".

Dags för ytterligare en hardfork och flera som beskrev förseningarna i ETH 2.0, tanken var att de skulle gå över till Proof of Stake 2017 och att de fortfarande har flera stora områden de inte har löst än och koden blir mer och mer komplicerad. Samtidigt så uttalade sig Butalik att det är fullt möjligt att all blockproduktion kan bli fullt ut centraliserad, vad är då skillnaden mot att köra en databas på AWS?


Bitcoin och shitcoins är två helt olika universum för mej och jag är övertygad om att Bitcoin kommer att käka upp 99,99% av alla shitcoins över tid, om de inte dör ut av sig själv först. Bilden nedan över 2017 års största hype EOS, som tog in $4 miljarder i sin ICO.

Utveckling sedan topp, EOS/BTC, -99%. För fler exempel, se valfri shitcoin på coinmarketcap.com


Nä, jag lägger hellre tiden på att förstå DLC och stablecoins på LN eller lyssnar på spekulationer om hur vägen till en hyperbitcoinized värld kan se ut.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page