top of page
 • Joacim Petersson

Bitcoin-nyheter 8 april

Det känns som om de 10.000-tal utvecklingsprojekten runt om hela världen som bygger på uppfinningen Bitcoin på allvar håller på att bryta igenom någon typ av barriär och bli en del av vår vardag. Vi är inte riktigt där än och vi i Sverige och Europa ligger långt efter medan USA, delar av Asien, Latin-Amerika och Afrika går i täten, alla med olika delar av Bitcoins egenskaper som drivkraft.


Offentliggörandet av Jack Mallers igår kring Strikes samarbeten med Shopify, Blackhawk och framför allt NCR är en milstolpe för Bitcoin som pengar, i alla fall för fysisk handel i västvärlden och för all internet-handel.


NCR, National Cash Register, grundades 1884 och byggde då som nu kassaapparater men har sedan starten legat i framkant kring teknikutveckling av betalningslösningar. Idag består bolaget av tre delar: mjukvara och hårdvara som bankomater, betalningsterminaler, scanners m.m tillsammans med service. Bolaget är globalt, har 34.000 anställda och ca 180.000 kunder.

Jag läste lite om NCR förra sommaren då de tillsammans med NYDIG skapat en lösning för mindre banker så att de kan erbjuda Bitcoin-tjänster. NYDIG bygger finanstjänster med Bitcoin för finansvärlden och startades och ägs till delar av Ross Stevens, en av de stora tänkarna inom Bitcoin-världen och kompis med Michael Saylor. Tyvärr så ställer Ross bara upp på enstaka intervjuer, han tycker inte han hinner med fler utan väljer att bygga infrastruktur kring Bitcoin då han (med rätta) tycker det är viktigare.


Såhär uppfattar jag hur integrationen av Lightning kommer att fungera:

 • QR-koderna på NCRs terminaler inkluderar alla betalningstjänsterna som MasterCard, Visa och numera även Bitcoin via LN. Kursen BTSUSD hämtas från Strike när betalningsbeloppet registreras

 • Betalningsmottagaren konfigurerar terminalen hur de vill hantera LN-betalningar; behålla Bitcoin eller växla dem till vanliga pengar med hjälp av Strikes tjänst direkt vid betalning

För betalningsmottagaren så finns det ingen nedsida att sätta upp dekalen att de tar emot Bitcoin, tvärtom, de spar 3% på försäljningsbeloppet och väljer de att alltid växla Bitcoin till vanliga pengar så händer ingenting för deras del. Att komma igång borde ju rimligtvis bara vara att uppdatera mjukvaran.


Vi som konsumenter får ytterligare ett alternativ till hur vi ska betala: med ett av våra kort, kontanter eller med LN. I USA är ju LN-alternativet ännu enklare då t.ex. CashApp har integrerat in LN i appen.


Även om de flesta i västvärlden har bankkonto och betalkort så finns det vissa grupper som av olika anledningar inte har det. för denna gruppen så är detta verkligen en möjlighet att få tillgång till betaltjänster.


Shopify kommer att erbjuda samma typ av tjänster på internet som NCR erbjuder i butiker, restauranger m.m. Blackhawk har jag ingen aning om vad det är och blir inte mycket klokare när jag tittar på deras hemsida men typ presentkort.


Jag kan tänka mej att det varit många möten runt om i världen idag kring detta:

 • Visa och MasterCard vars affärsidé är på väg att dö

 • bankerna då betalningar är en viktig inkomst

 • PayPal, ApplePay, GooglePay som vill vara med på konsumentsidan

 • konkurrenter till NCR och Shopify som inte vill bli marginaliserade

 • myndigheter och styrande då polletten ramlat ner att Bitcoin verkligen är pengar och LN är lika anonymt som kontanter. Frågor kring kapitalskatter och kontroll över transaktionerna ställs på sin spets

Jag har sett vissa farhågor på Twitter kring att LN inte är redo för detta men jag väljer att lita på Jack, har de gjort bedömningen att koden är klar och att kapaciteten finns där för att starta så är det nog det.


Det händer mycket annat kring Lightning de senaste dagarna:

 • Crypto-kasinot, förlåt, -börsen Kraken och handelsplattformen Robinhood implementerar LN för insättningar och uttag

 • Förslag på standard för gemensam QR-kod för Bitcoin och LN, grunden för smarta plånböcker som då väljer det ”bästa” sättet att skicka Bitcoin

 • BOLT 12, nästa version av LN-standarden är på rewiew och innebär att vi snart kan ha ”offers” i stället för ”invoices” och därmed kan få kontinuerliga betalningar och ta emot betalningar utan att plånboken är online

 • Bitcoin är Layer 1, Lightning Network L2 och Taro en förslagen standard för L3 där man kan skapa och skicka digitala säkerheter via LN; stablecoins, NFTer, shitcoins eller andra digitala säkerheteter som aktier, biljetter osv.

Och där är mer på gång, i alla fall om man tror på vanligtvis välunderrättade GoingParabolic.

Visst ser det ut som om vi är på väg in i en ny upptrend för LN!

Samson Mow hade hypat sina tillkännagivande på Bitcoin Conference lite för mycket så det kändes klent: Madeira och en tull- och skattefri zon på Honduras vill locka till sig Bitcoiners.


Han berättade samtidigt att han startat ett nytt företag med bland annat inriktningen att hjälpa länder att komma igång med Bitcoin. Detta tror jag är viktigt, nu finns det ju faktiskt en enkel kontakt för intresserade länder som kan dela med sig av sina erfarenheter. Samson säger själv att han pratar med många länder och tror att under 2022 kommer 10 länder att officiellt påbörja arbetet med att införa Bitcoin som valuta. Låter mycket men jag hoppas Samson har rätt.


Avslutningsvis tre andra punkter:

 • Den syntetiska stablecoinen UST som styrs av shitcoinen Luna är riktigt hett. Genom ett ”smart” upplägg så säljer Luna Foundation Guard Luna-coins och köper BTC för miljarder, hittills ca $1,5 miljarder och det ska bli totalt $10 miljarder. Det största användningsområdet för UST är att sätta in dem på dexen Avalanche och få 20% ränta som Luna på något sätt sponsrar … Om det känns komplicerat så är det för att det är det och någonstans så känns detta riktigt konstigt …

 • Intel har börjat skicka sina chip för mining

 • Riksbanken har testat sin e-krona och är nöjda, nu ska de kartlägga kraven som måste ställas på en e-krona (?), möjligtvis som input för de lagändringar som måste till innan de kan börja användas. I USA så uttalade sig finansminister Yellen igår att det är många år kvar innan USA eventuellt inför en digital dollar. Lycka till!

Bitcoin-priset styrs definitivt inte av nyheter eller fundamental utveckling. Men i något läge så tar Bitcoinen slut på börserna och då kommer väl äntligen priset att börja gå upp igen.

All time high!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page