top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin-nyheter 9 feb

Några av de senaste dagarnas nyheter och så lite egna uppföljningar, bland annat om MicroStrategy och Hut8.


Listan över länder som försökt förbjuda Bitcoin men byter inställning fylls på hela tiden, igår Ryssland som verkar följa samma utveckling som i t.ex Indien. När väl lagstiftning är på plats i dessa länderna så blir det betydligt svårare, på gränsen till omöjligt, att införa ett förbud igen.

Även i Belarus börjar det röra på sig, säkert som ett steg i förberedelser för ett eventuella ekonomiska sanktioner om Ryssland invaderar Ukraina.

Samtidigt så fylls en annan lista på hela tiden: politiker som kommer ut som Bitcoiners. Nu har ju Ted Cruz uttalat sig positivt om Bitcoin relativt länge men det är ändå ett viktigt steg att han äger Bitcoin.

Att en av revisionsvärlden fyra globala giganter; Deloitte, Ernst & Young, KPMG and PwC har köpt Bitcoin är riktigt viktigt, som ett klartecken för alla världens bolag att det är OK att äga Bitcoin.

Världens 14:e största bank, USAs 4:e skickar ut en rapport om att det är nu det händer! Undrar vad storägaren Warren Buffett tycker om det?

Banker vill tjäna pengar så tror man att nedan ska hända så vill man vara med på tåget. Kluvet att banker kommer in i Bitcoin-världen: gör det enklare för många att få exponering men samtidigt så drar det med sig alla avarter från dagens finansvärld.

Igår så kom det en rapport från FED kring Bitcoin-världen med inriktning på stable coins. Caitlin Long skrev en lång sträng om rapporten och lyfter återigen fram två stora risker med stable coins och Bitcoin för bankerna.

Den första risken att de säkerheter som bolagen som ger ut stable coins använder försvinner från marknaden. De amerikanska statsobligationerna som till exempel Tether köper när de ger ut fler USDT tas bort från repo-marknaden (ni kommer ihåg, hörnstenen i skuggbanksystemet) där samma säkerhet kan användas flera gånger vilket ger en multiplikationseffekt i mängden pengar i cirkulation. Redan idag så är det brist på säkerheter och växer marknaden för stable coins så uppstår risken för finansiell instabilitet som alla centralbanker och IMF pratar om.


De andra är en intern bankrisk. Idag tar det 1-3 dagar för en transaktion att bli helt avslutad men med stable coins och Bitcoin är transaktionen avslutad omgående. När man mixar dessa båda tidsramarna så slutar bankernas riskhantering att fungera och följderna kan bli riktigt stora vid t.ex. kraftiga prisrörelser på Bitcoin.


Om bara hälften av de som lyssnade på Saylor och Jack är från företagsvärlden så kommer det snart att komma fler bolag som KPMG, Fidelity (som tydligen varit aktiva inom mining sedan 2014!), Tesla, Block, Morgan Stanley.

Att kanadensarna tröttna på restriktionerna känns inte konstigt när jag bland annat lärt mig att de inte kan lämna landet eller återvända om de inte är vaccinerade, helt galet, som Nordkorea. Att sedan GoFundMe stoppar insamling till protestanterna efter påtryckningarna från regeringen är nog den bästa reklamen Bitcoins egenskap decentraliserad kan få.

Och nu har 70 miljoner amerikaner fått tillgång till Lightning Network.

Om bara några % blir lite nyfikna de närmsta veckorna så kommer detta att sätta avtryck i Bitcoin-världen.


Nu blir det lite uppföljningar, först ut HODL fortsätter upp, förra veckan ytterligare 100k som inte rört sig på ett år.

Jag tror inte att bilden nedan kommer att behöva uppdateras under året.

Men denna kommer att ändra sig, röda punkten senaste månaden.

Utvecklingen för bolagen och några shitcoins jag följer, start när MicroStrategy köpte sina första Bitcoin.

Kursutveckling i MicroStrategy är riktigt sorglig men troligtvis ett fynd om man är långsiktig och tror på ett Bitcoin-pris på ett par hundra tusen dollar. Bolagets skulder kommer då att vara riktigt låga, 1/10 i förhållande till det egna kapitalet och premien kommer förhoppningsvis tillbaka då de hela tiden köper fler Bitcoin.

Aktiekursen har drabbas trippelt: Nasdaq går ner, en volatil aktie som åker ut först när det skakar på börsen och såklart några som säljer för att Bitcoin-priset går ner. Det som är intressant är att antalet ägare på Avanza har gått upp under hela perioden, från 26 i augusti 2020 till dagens 909, +30 senaste veckan och +200 sedan i november.


Antal blankade aktier har minskat något, från 22% i somras till 15% idag så gått om utrymme för en short squeese,

Bilden nedan är samma data som ovan men med trendlinjen som 0%-linje. De grå linjerna är 95% sannolikhet för avvikelsen från trendlinjen och svarta linjen en månads medelvärde

Hut8 har klarat sig bättre men jag känner fortfarande att den är högt värderad

Avslutningsvis ett alternativ till Hut8, ett annat kanadensiskt bolag Bitfarms som köpte Bitcoin i slutet av förra året. Priset ligger också på trendlinjen som visar på 1,2% uppgång för varje 1% som Bitcoin går upp.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page