top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin och staten

Det största och kanske enda hotet idag mot Bitcoins intåg i våra liv är hur världens stater kommer att agera. "Etablissemanget" i form av ekonomiska professorer, vissa företagare och under de senaste veckorna finansindustrin har gått vidare i sin FUD; från Tether till miljö till idag att staten kommer att förbjuda Bitcoin.


Indien är mitt uppe i att förbjuda Bitcoin och alla andra cryptovalutor men en liten uppmjukning kan man ana efter förhållandevis kraftiga protester från främst mjukvarubolag, de vill inte att Indien hamnar på efterkälken. Igår i en intervju så sa Indiens finansminister att “We will allow a window for people to use Bitcoin and experiment", en förändring från tidigare som skickar mixade signaler.


I Nigeria så har deras centralbank förbjudit Bitcoin vilket ledde till en lång och infekterad debatt i parlamentet för några veckor sedan. Siffrorna över hur stor delar av befolkningen som äger Bitcoin variera men 15-20% säger vissa är troligt. Effekten av förbudet är att P2P-handeln med Bitcoin ökat kraftigt på de idag 10-talet decentraliserade lokala börserna.


I Ryssland pågår ett ständigt förbjudande utan effekt. Ryska statsägda Gazprom har öppnat ett gigantiskt mining-center i Sibirien och insatta bedömer det som helt uteslutet att detta skett utan Rysslands regerings godkännande.


Och det händer spännande saker på andra håll:

  • Kenyas informationsminister twittrar om Bitcoin-priset, kalkylerad risk och överraskningar. Första centralbanken som köper Bitcoin?

  • Fransk parlamentsledamot lämnar in motion om att franska centralbanken ska få rätt att köpa Bitcoin

  • Holländsk politiker går till val på att Bitcoin är framtiden och har laserögon på affischerna

  • Amerikansk kongressledamot twittrar positivt om Bitcoin och mining

  • Kentucky röstar igenom lagförslag om skattereduktion för Bitcoin mining

Vem blir första politikern i Sverige att prata positivt om Bitcoin?0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page