top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoin - snart hos din bank

Det är som vanligt, USA leder men även små, små tecken att Bitcoin-tjänster som köp/sälj, konton med Bitcoin och lån med Bitcoin som säkerhet kommer till din bank, inte nu men om några år borde utvecklingen av Bitcoin i Sverige kunna vara där.


De senaste halvåret så har de flesta amerikanska storbankerna meddelat att de kommer att erbjuda Bitcoin som investering. Igår togs nästa steg, att alla banker kommer enkelt att kunna erbjuda sina 300 miljoner kunder Bitcoin-tjänster när FIS Global inleder ett nära samarbete med NYDIG.

OBS! Hodl är felstavat


NYDIG med Ross Stevens som grundare och storägare är ett Bitcoin service-företag som hjälper bland annat banker, försäkringsbolag och andra kapitalförvaltare. Ross Stevens är kompis med Michael Saylor, du har förhoppningsvis sett denna intervjun. FIS är ett anonymt amerikanskt bolag men central inom bank- och betalningstjänster, de levererar färdiga lösningar till banker runt om i världen och nu ska de tillsammans med NYDIG erbjuda alla amerikanska banker standardtjänster inom Bitcoin.


Bedömningen verkar vara att många banker kommer att hoppa på tåget efter att ha sett Bitcoin-vinsterna för bland annat PayPal och Square och för att bota deras mardrömmar om musikindustrin. Fördelen för kunderna jämfört med t.ex. BlockFi är att Bitcoinen bland annat är försäkrade och hanteras under ett strikt regelverk.


Det börjar dyka upp små, små sprickor i det massiva motståndet från svenska banker mot Bitcoin. Hittills så har eventuella frågor kring Bitcoin unisont besvarats med Bubbla och att svenska banker inte hoppar på hype som t.ex. 2008 med CDOer som var en av orsakerna till finanskrisen.


Johan Javeus, chefstrateg SEB såg vi på SVT, mycket kunnig och insatt, förra veckan twittrade Martin Edlund, Global Chief FX Strategist på Nordea, globalt respekterad kändis nedan och följande bild är från Kari Due-Andresen, Chief Economist Norway på Handelsbanken.

Jag tror alla tre händelserna är testballonger, det finns ingen möjlighet att detta inte är sanktionerat av högsta ledningarna och att vi kommer att se många fler små utspel från svenska bankerna kring Bitcoin. Skulle inte alls vara förvånad om de håller på att utveckla tjänster kring Bitcoin men som vanligt, ingen vill vara först, alla vill vara tvåa.


Avanza tjänar stora pengar på crypto men håller en låg profil. Storägaren och ordförande Sven Hagströmer delar Warren Buffets åsikt om Bitcoin men det är intressant när Avanza på Twitter säger att de ska undersöka om de kan sätta på belåning på Bitcoin XBT.


En annan bankrelaterad nyhet igår var att Goldman Sachs investerar i Nic Carters Coinmetrics, totalt har Goldman fått ihop $15 miljoner, oklart hur mycket de själva investerar och deras Head of digital assets kommer med i Coinmetrics styrelse.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page