- Joacim Petersson
Bitcoin - svårt att förklara
Bitcoin är riktigt svårt att förstå och därmed ännu svårare att förklara, speciellt för en skeptisk no-coiner. Kanske är detta ett problem, kanske inte.
Problemet är ju uppenbart, jag vill ju att alla ska fatta att uppfinningen Bitcoin kommer att spela större roll för samhället än Internet. Men så länge som ekosystemet av användare, utvecklare, noder och miners växer så är det inget problem, folk hittar till Bitcoin i alla fall där nyfikenhet och riskvillighet betalar av sig över tid på ett rättvist sätt.
Kruxet är att man utöver orden ”digitala pengar” inte kan förklara Bitcoin på 30 sekunder för sedan så växer beskrivningen snabbt in i två svåra områden som ingen no-coiner funderat över:
vad är pengar?
vilka digitala egenskaper ger Bitcoin värde?
Och då är det kört … Har man sen inte en komplett föreläsning klar i huvudet så blir det lätt väldigt rörigt för den man ska utbilda när jag börjar prata om värde, pengars historia och hur dagens pengar skapas för att sedan övertyga personen om att ett decentraliserat p-2-p open source PoW-system med begränsat antal är så mycket bättre.
Nä, det krävs mycket nyfikenhet och energi för att bli Bitcoiner samtidigt som vi inte ska förvänta oss att alla vill förstå Bitcoin. Jag har ett bra exempel när jag höll en presentation om Bitcoin där det satt en kille bland åhörarna som var direkt ointresserad fram till frågestunden då han ivrigt undrade om bästa plånboken och börs och som återgick till sitt ointresse när jag svarat vad jag använde. Han verkade nöjd efteråt, jag hade löst ett praktiskt problem åt honom.
I vissa situationer kan det kanske vara bättre att väcka nyfikenhet för Bitcoin utifrån de två problemen som Bitcoin löser:
betalningar
begränsat antal som gör att de bevarar värde
Första punkten är enklast, betalningar kommer att bli säkrare, snabbare och billigare med Bitcoin.
Har man ingen egen negativ erfarenhet med säkerhet vid betalningar eller inte tycker det är något problem att man behöver betala räkningarna dagen innan de ska vara framme så tror jag billigare kan skapa intresse, 2-4% billigare inköp av allt när man plockar bort kortföretag och banker. Eller i föreningslokalen att snart slipper vi 6 kr i swishavgift för kaffet. Väcker det nyfikenhet så kommer frågorna.
I fikarummet på jobbet kanske det är snabbare som blir diskussionspunkten, vilket företag har inte ett projekt för att minska sitt bundna kapital för betalningar och dessutom få bort bankkostnader? Eller berätta för den uppretade kollegan att Bitcoin löser ”problemet” så att man slipper fylla i blanketter och visa kvittot på betalningen av bilen man sålt när man väl hittat ett bankkontor som tar emot kontanter.
NGU – number go up – är det som väckt mest nyfikenhet hittills, i snitt +100% per år med stor volatilitet.
NGU räcker för många och det är OK för min del men det måste vara väldigt jobbigt att bara titta på priset. Risken är överhängande att man köper och säljer vid fel tidpunkt men detta gäller ju alla ”investeringar” där man bara tittar på pris.

Plan B ut, TheRationalRoot in. Kolla hans presentation hos McCormack, superbullish
Just nu i inflationstider så tror jag där är rätt många nya som hittar till Bitcoin. Det är instinktivt lätt att förstå att det som är begränsat kommer att öka i pris men det som skapar skepsis till Bitcoin är (minst) tre frågor:
varför har Bitcoin värde?
varför kommer det aldrig att skapas mer än 21 miljoner?
varför går priset ner nu när inflationen är hög?
Den första punkten är svårast och jag tror att svaret måste växa fram genom eget funderande. Det är en insikt om att pengar alltid bara varit en representation av värde, både i form av mynt och kontoförda pengar. Kontoförda pengar har alltid funnits, de första skrifterna är beskrivningar av vem som äger vad och vem som är skyldig vem, precis som idag där det är bankerna som för register vem de är skyldiga pengar (”dina” pengar) och vem som är skyldig banken pengar (ditt bostadslån t.ex.).
Darin Feinsteins ord har satt ett djupt avtryck på mej: ”det finns miljoner register och databaser som alla har en sak gemensamt: någon är ansvarig för att hålla dem uppdaterade. Alla utom Bitcoins huvudbok.” Det är just detta som skiljer bankernas register och Bitcoin, ingen är ansvarig för Bitcoin.
Detta kombinerat med förståelsen av att det är noderna, det vill säga vi 100.000-tals (snart) med noder som kontrollerar transaktionerna och ser till att det aldrig skapas mer än 21 miljoner Bitcoin är det som skapar värdet. Och det som är mest begränsat har genom historien alltid blivit de bästa pengarna.
Punkt tre är också klurig men svaret är nog tvådelat där första delen är att teknologin är ny med relativt få användare idag medan andra delen kommer från Alex Gladstein: ”Bitcoin är inget skydd mot inflation, det är lösningen på problemet”.
Som sagt, jag tror inte man kan förklara Bitcoin för andra men man kan väcka nyfikenheten. De nyfikna kommer sedan att på olika sätt och olika mycket lära sig om Bitcoin tills en dag då Bitcoin ”bara finns” och ingen funderar kring vad det är. Jag är dessutom säker på att nyfikenhet kommer att betala av sig både genom att vi är tidigt med i övergången och att man får nytta av alla typer av kunskap kring Bitcoin privat eller på jobbet.

#1 Bitcoin meme