top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoiner och Traders

I tanken delar jag upp de som äger Bitcoin i två grupper:

  • Bitcoiners

  • Traders

Bitcoiners förstår uppfinningen Bitcoin och dess egenskaper och har satt en sannolikhet, medvetet eller omedvetet, att ett fullt ut decentraliserat system och en digitalt begränsade tillgång kan bli världens betalsystem och pengar och att Bitcoin är något positivt.


Spännvidden i förståelsen är stor för detta är svåra grejor och samma med sannolikheten, vissa ger Bitcoin 25% chans att bli en viktigare uppfinning än Internet medan andra, som jag, tror att det är >95% sannolikhet. Andelen Bitcoin i investeringsportföljen följer såklart övertygelsen och kunskapsnivån relativt annat man kan något om och tror på.


Om man som Bitcoiner kan förhållandevis lite, inte följer utvecklingen eller varit med så länge i Bitcoin-världen så är det nog väldigt lätt att justera ner sannolikheten för Bitcoin att lyckas när priset rasat med 50% och sälja en del av sina Bitcoin.


Och det är precis rätt agerat i min värld, för mej är det riskhantering, jag gör på samma sätt. För länge sedan skrev jag ett inlägg om att jag hade ca 35% vinstaffärer på mitt optionskonto (men med bra avkastning, ”ride the winners”) då jag spekulerade i allt möjligt med relativt låg kunskap om men med tydlig riskhantering, sälja när priset är ner x% från toppen.


För min del gäller tvärtom för Bitcoin mot mina optionsaffärer, jag kan mycket och har hög övertygelse och jag ser inte att förutsättningarna för Bitcoin att lyckas har försämrats de senaste tre månaderna, tvärtom. Och ska Bitcoin bli en världsvaluta så måste Bitcoin överleva volatiliteten, ungefär samma process som när man härdar stål, bryt ner för att få något hårdare och hållbarare.


Traders bryr sig inte om uppfinningen Bitcoin, de vill enbart tjäna pengar och med olika tidshorisonter så byter de från lång till kort eller till något helt annat, allt för att slå något index de jämför sig med. Metoderna för att hitta affärerna varierar men prisgrafer och korrelationer är centrala.


Man behöver inte lägga någon energi på att ha någon åsikt om traders, de finns där oavsett så det är bara att lära sig leva med ned- och uppgångarna de skapar.


Sedan kan man ju vara både Bitcoiner och trader samtidigt även om jag tror det är svårt, att sälja när man ser all utveckling som sker kräver speciella egenskaper. För några månader sedan skrev jag om att det är stora pengar att tjäna om man säljer typ 10% ner från toppen och köper tillbaka när det vänt men det missade jag fullständigt denna gång, jag var säker på en fortsatt uppgång och inte ens nära att sälja lite. Tveksamt om förutsättningarna för att jag ska känna mig trygg i att sälja någonsin kommer att infinna sig.

Kara har förstått tricket!


I ett försök att se lite ljus i tunneln så finns det positiva sidor av prisraset:

  • Bitcoin går ner mindre än shitcoins, eller som en finanssäljare sagt, outperforms! För mej så är det ett tecken på att Bitcoin är och betraktas annorlunda, förhoppningsvis så fortsätter trenden

  • Rensar ut bland terminer, optioner och belåning även om det är betydligt mindre än ”alla” förväntat sig. Kanske är traders netto korta vilket en dag då kommer att vända och ge ett tryck uppåt. Är de nettolånga så blir där nog snart ett nytt ras i priset nedåt …

  • Får kanske NFT-marknaden att nyktra till

  • Minskar tillfälligt takten i tillväxten av nätverket vilket ger utvecklarna mer tid att utveckla under mer ordnade former

  • Ger ett bättre inköpspris för DCA, dollar cost averaging, köpa Bitcoin regelbundet, som El Salvador som BFTD igår och newbies

  • Hodlare tvingas att fundera mer kring Bitcoin och positionsstorleken, just nu ser det ju ut som många är nöjda, trenden för Bitcoin som inte rört sig på ett år fortsätter uppåt

ETH/BTC, från 2020 till idag. Är ju ingen TA-expert men det ser väl inte så bra ut? Vad händer med BTC om ETH av någon anledning rasar?


Avslutningsvis en reflektion, jag ser många finansmän i 50-årsåldern som inte alls gillar Bitcoin och lägger väldigt mycket tid på att berätta på Twitter att kursen återigen gått ner med 50%. Jag har inga problem med att de inte tycker om Bitcoin men varför lägger de någon tid på det? Bitcoin lockar dessutom fram riktig dåliga sidor hos personerna som jag tidigare respekterat. Bitcoin engagerar väldigt många, både positivt och negativt, vilket måste vara ett tecken på att Bitcoin är något speciellt.


Nä, jag tror det är som vanligt, snart vänder det och om några månader så är det ATH igen.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page