top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoins ekosystem – Användare

Till Mätningar så har jag lagt till Google trends för "Bitcoin" och ser att det sker dubbelt så många sökningar nu mot för fyra år sedan men långt ifrån toppen.


Bitcoin har idag fyra identifierade användningsområden som representerar ca 27% världens BNP som jag funderar kring under Fördjupning.


Under Övrigt så konstaterar jag att det känns som om både ekonomiska utfall och finansmarknaderna väntar på tydliga tecken på förändring i ekonomin, upp eller ner.


Tidigare inlägg om Användare här.


Mätningar


Kommentar


Har lagt till Google Trends för sökningen ”Bitcoin” och det är ju inte precis någon hype, indexvärdet är 25 och 100 var för två år sedan vid ATH.


Korrelation mellan antal sökningar och priset är ju väntat, högre pris gör ju såklart no-coiners mer intresserade precis som för min del för många år sedan när jag gick från ”det dummaste jag hört” via ”varför går priset upp?” till ”Bitcoiner”.


Antalet sökningar idag är trots allt dubbelt så många som för fyra år sedan då läget var väldigt likt det vi har idag, BTC var upp 65% till ca $5.300 från botten i december 2018.

Övriga mätningar ser stabila ut.


Nyheter


Gränsen för min klassificering av nyheter som Användare eller Utveckling är suddig. Några exempel:

  • Forbes skriver att Bitcoin är en oumbärlig finansiell ”safe haven” i Afrika. Är det en del av Bitcoins utveckling att de skriver om Bitcoin eller har vi nått en punkt då det skrivs så mycket så att detta helt enkelt är ett sätt att skriva om Bitcoins användning?

  • Tyska tidningen Tagezwischer tar emot donationer i Bitcoin

  • Deutsch Banks makrostrateg Alan Ruskin kallar Bitcoin för en “revolt mot dollarn”

  • Tidigare vd:n för Morgan Stanleys Institutional bank hodlar Bitcoin

Jag har de senaste dagarna klassat ytterligare några nyheter som Användare i stället för Utveckling, totalt 8 stycken sedan senaste uppdateringen


Fördjupning


Det finns idag fyra användningsområden för Bitcoin:

  • Pengar – spara och betala

  • Betalsystem

  • Inom energiområdet: balansera elnätet, sätta ett lägstapris på energiproduktion (befintlig och ny, kända eller idag outnyttjade källor, stora och små) och generera intäkter för miljövård (t.ex. flaring)

  • Datasäkerhet: skydd mot spam & dataattacker och som ”moderkort” i en ny typ av applikationer som inte går att påverka från någon systemadministratör

och det kommer att komma flera, det är jag helt säker på, vi är bara i början av utvecklingen av Bitcoins användning. Ett användningsområde som man skulle kunna lägga till i listan är ju att Bitcoin fungerar som modell för utveckling av nya decentraliserade protokoll på internet som Nostr.


Samtidigt så är Användare den svåraste delen av Bitcoins ekosystem att följa, alla uppföljningar är bara små pusselbitar med mycket brus, fria att tolkas både positivt och negativt. Såg ett tweet där en Bitcoinern glatt berättade att 67% av Bitcoin inte rört sig på ett år och genast så kom det en kommentar om det bara bevisade att ingen använder Bitcoin.


Användningsområdena för Bitcoin är en stor del av världens ekonomi; pengar och betalsystem är idag ca 10% av världens BNP, energikostnaden 15% och datasäkerhet 2%.


Kan vi ersätta dagens system för pengar och betalningar med öppen global kod så blir kanske 10% av världens BNP 2%, effektivisera energiområdet med 10% så har vi 1,5% besparing där och kanske hälften av dagens datasäkerhetskostnad så har vi en total besparingspotential på 10% av världens BNP med Bitcoin.


Utöver det så finns det såklart det ekonomerna kallar ”dynamiska effekter” av Bitcoin som kommer att öka BNP då man gör idag olönsamma idéer lönsamma genom t.ex. microbetalningar eller löpande kassaflöden (lön och räntebetalningar varje dag t.ex.) tillsammans med effekterna av att vi har en valuta som inte sjunker i värde.


Jag kan inte komma på något annat ”projekt” i världen som har större potential.


”Spara” är det användningsområdet som kommit längst, kanske 2,5% av världens befolkning (200 miljoner) äger Bitcoin på ett eller annat sätt men ingen vet, kanske är det <1% eller många fler. Det jag är säker på att synen på Bitcoin för att ”spara” har utvecklats väldigt mycket de senaste åren där rösterna för att Bitcoin saknar värde är betydligt färre och där fler och fler uttalar sig att Bitcoin är något unikt och som över tid kommer att bevara värde, nu senast min investeringsmentor Howard Marks, en 77-åriga boomer som varit värdeinvesterare över 50 år. Eller min favoritdoomer professor Tuomas Malinen som är min go-to när jag vill få åsikten att vi ska ge upp för Ryssland och att kvinnor har för mycket att säga till om och som igår kom ut som Bitcoiner.


”Betala” är det användningsområdet som det är störst fokus på men har inte kommit så långt som jag hade hoppats på för 4-5 år sedan. Utvecklingstakten inom betalning är riktigt hög och kanske så växer betalningar fortare än jag tror men på helt andra ställen än där jag befinner mej; i lokala cirkulära ekonomier runt om i världen, i vissa hörn av internet och fläckvis i butiker etc.


Mycket snack om att många länder vill hitta en annan valuta att handla i än amerikanska dollar och Kina, Ryssland, Brasilien, Turkiet, Indien, Saudiarabien och Indonesien letar febrilt efter alternativ. Anledningen är tvådelad, de har svårt att få tag på tillräckligt med dollar och ser risker i USAs enorma budgetunderskott och snabbt växande statsskuld.


Problemet idag är inte själva transaktionen utan vad Brasilien ska göra med de kinesiska yuanen de får som de såklart inte vill behålla för de litar inte på den kinesiska staten, den kinesiska finansmarknaden eller att värdet på yuanen består. Listan över möjliga valutor att växla stora mängder yuanen till är kort; EUR, yen och kanske guld men de har sina brister.


Nu skriver Ryssland att de planerar att testa ”crypto” vilket innebär Bitcoin, de andra är dinos (decentralized in name only) med samma risk för konfiskering som amerikanska statsobligationer. Jag är helt säker på att de övriga länderna också tittat på Bitcoin men konstaterat att marknaden för liten för att hålla på med storskaliga transaktioner, värdet fluktuerar för mycket tillsammans med att de saknar egna Bitcoin-reserver.


Den senare punkten håller Ryssland på att fixa genom att storsatsa på mining och uppskattas vara tvåa i världen efter USA.


Inom användningsområdet Betalsystem är det mesta som händer fortfarande under utveckling. De utrullade lösningarna är Strike m.fl. liknande bolag där man kopplar bankkontot till Bitcoin för att utföra betalningen. Under utveckling för området så finns det mycket spännande som växelhanteringen i Mexiko, alla experiment med security tokens, smarta kontrakt, decentraliserade marknader osv som ryms under Betalsystem.


Det mesta kring Bitcoin och energi sker i form av små notiser medan FUDen får stort utrymme. I veckan dök det upp en notis från ett utskottsförhör från amerikanska senaten där en person från Nebraskas ledning berättade om det positiva kring Bitcoin mining som utöver att utveckla energisektorn gav lägre elpriser och fler välbetalda jobb. Det känns som om striden kring mining håller på att kulminera och att Bitcoin såklart vinner.

Inom användningsområdet Datasäkerhet så hittar jag inget kring användning men det kommer att komma, alla är vinnare på att Bitcoin används inom området.


Avslutningsvis, igår röstar EU-parlamentet om crypto-lagarna i det som kallas Mica. Lagarna kring ”crypto” blir såklart inte bra när man inte ser skillnad på Bitcoin och shitcoins, alla tankar utgår från kontroll av AML och KYC och inga funderingar alls kring vilka användningsområden som finns för Bitcoin. På den positiva sidan finns att lagarna kommer att göra att området Spara kommer att växa då alla stora investerare får spelregler.


Jag kommer att fortsätta använda strukturen ovan för att få ett bättre grepp kring Användarna.


Övrigt


Känns som väntans tider den senaste månaden utan varken finansiella krascher eller tydliga tecken på att världens ekonomi snart vänder uppåt.


Jag lyssnar på Jeff Sniders dagliga uppdatering och igår så sa han för första gången att vi troligtvis står inför en depression: flerårig ekonomisk tillbakagång med hög arbetslöshet.


När mängden pengar i omlopp avviker negativt mot trenden så är det tecknet på att ekonomin inte utvecklas vilket leder till minskad efterfrågan, lägre priser och lägre behov av produktion av varor och service. Inget nytt, Keynes (och Fischer) skrev om detta redan i början av 1900-talet.

Jeff ser stora likheter med 2007 och att det just nu är risk off i hela bankbranschen som förberedelse för fortsättningen för det som startade för en månad sedan med Sillicon Valley bank. (Jag skrev om tidslinjen för krisen 2006-2009 här). Förloppet kommer såklart inte att bli likadant denna gången, nu känns det som om länder, bolag och privatpersoner med stora skulder i förhållande till (sjunkande) kassaflöden, inte tillgångar, kommer i fokus.

Räntan på en amerikansk 1-månads statsobligation, från toppen 4,92% den 4 april till gårdagens botten på 3,25% under stor volatilitet på en av världens mest likvida marknader. Alternativet till att köpa obligationen är att låna ut pengarna till Fed för 5% men främst världens banker ser att de har betydligt större nytta av obligationen och avstår 1,75% avkastning. Centralbankerna styr alltså inte räntorna, de följer dem.


Hoppas Jeff har riktigt fel …

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page