top of page
 • Joacim Petersson

Bitcoins ekosystem – Mining

Tonläget mellan Etablissemanget och Bitcoiners skruvas upp i ett konstant tempo och jag känner mej mer och mer som om jag har ”foliehatt på” när jag ser korruption "överallt" i dagens system och precis då kommer Lyns text och spär på mina tankar. Samtidigt så trotsar mining all FUD och gör nya ATH.


Under Övrigt så tittar jag bland annat på svenska bostadspriser och räntor.


Tidigare fyra inlägg om mining: https://www.bitcoinakademin.se/blog/tags/mining


Mätningar


Hash rate

Källa: https://www.blockchain.com/explorer/charts/hash-rate


Priser på ASICS

Källa: https://data.hashrateindex.com/asic-index-data


Kommentar:

Lite surr om att någon stat ska ha börjat med Bitcoin mining men de flesta i branschen är rätt säkra på att det bara är fler som startar upp ny och gammal utrustning nu när priset gått upp.


Priserna på ASICS, nya och gamla, är oförändrade. Skulle gissa att det innebär att aktiviteten är låg med få köpare och säljare.


Nyheter


Inte så många men spännande nyheter sedan senast.

Kommentarer kring nyheterna:

 • Idé om att decentralisera mining pools ännu mer genom att göra utbetalningarna via en Fedimint. (Bra avsnitt om mining pools och Stratum v2 i What Bitcoin did)

 • Stod inte så mycket om mining think-tanken i Tyskland men bilderna visade en uppfinnarverkstad kring förnybar energi och mining och roligt att det händer saker i Europa också

 • NextEra är världens största producent av förnybar energi som helt klart testar Bitcoin mining

 • Jason Lowerys avhandling från MIT syns lite överallt och boken är en toppsäljare på Amazon. Han lägger själv mycket tid på att propagera på Twitter och fortsätter att antyda att hans avhandling påverkar Pentagon och Vita huset

 • Månadens roligaste nyhet, man kan minea Bitcoin med Blockstream Jade. Jade är som en Ledger och i senaste mjukvaruppdateringen så la de till miningen. Nu är ju chansen att hitta ett block inte så stor, med dagens hash rate är sannolikheten 1 block de närmsta 11.000 miljarder åren. Men ändå 😊.

Fördjupning


Lyn Aldens text om öppna system som Bitcoin och Nostr jämfört dagens stängda system för pengar och sociala media är en riktig ögonöppnare.


Inte för att texten innehåller några egentliga nyheter utan för att den på ett precist sätt sammanfattar varför det är extremt viktigt att Bitcoin och öppna system vinner över dagens stängda system där Etablissemanget hela tiden vill öka sin makt. Orsaken till att Etablissemanget vill öka makten variera men någonstans så beror det på att de ”förlorar” på en förändring.


Jeff Booth har samma budskap i sin bok The price of tomorrow och i denna video med Andreas Antonopoulos är han precis som vanligt mitt i prick i att dagens pengar har fyra, inte tre, egenskaper: betalningar, bevara värde, enhet för värde och den sista jobbiga punkten: kontroll av oss.

Jag hade precis titta på Andreas när jag slog på nyheterna på TV och vår justitieminister Gunnar Strömmer berättar att man kommer att lägga fram en lag så att man får avlyssna personer som inte är misstänkta för brott, tvärt emot rättsprinciper vi har haft i över 200 år, ”för vår egna säkerhet” under en försäkran om att det inte ska missbrukas.


Lägg till det att alla regeringspartier inklusive Liberalerna tillsammans med Socialdemokraterna är för EUs lagförslag om chat control om att alla våra elektroniska meddelande: chat, e-mail, forum, dokument och foton i molnet m.m. alltid ska kontrolleras. Lägg till det att EU håller på att undersöka hur man kan genomföra obligatorisk inloggning på internet så ingen ska kunna vara anonym.


Kontrollen över pengar diskutera flitigt på andra håll på Twitter bland både Bitcoiners och no-coiners. Sista steget innan en kollaps av en valuta är i stort sett alltid kapitalkontroller, det vill säga att man inte kan växla fritt till någon annan valuta och listan över länder som har kapitalkontroller är samma som tidigare: Argentina, Venezuela, Turkiet, Libanon m.fl. och Kina och Ryssland såklart.


Men någon påpekade att Sverige, EU, Storbritannien, USA m.fl. har kapitalkontroller – vi kan inte fritt växla till Bitcoin. Samma mantra som för allt annat – för vår egna säkerhet. Väldigt intressant vinkling att se på svårigheterna att köpa Bitcoin.


I Texas så försöker Etablissemanget i form av Berkshire Hathaway genom delstatliga senatorer sätta käppar i hjulet för Bitcoin miningen. Berkshire ska bygga en stor naturgasanläggning och vill får bort miningens roll för att balansera elnätet så att de själva kan göra det. Blå tåget och Ebba Grön hade rätt: staten och kapitalet sitter i samma båt. Samma ruttna känsla som när jag ser politiker som skapat sig enorma förmögenheter, inte bara i USA utan även här som vår Göran Persson.


Öppna protokoll och system kommer att vinna och ta oss till Samhället 2.0!


Bitcoin har vi ju efter mycket funderande fattat, i alla fall till delar och just nu är det nog många som funderar kring Nostr.


Nostr har ju gett oss en glimt på hur ett öppet protokoll för information utan en central punkt kan se ut. Helt fri information som distribueras mellan många ”mini-servrar”, relays, som har många av Bitcoins grundläggande egenskaper: decentraliserat, öppet, publikt, neutralt, trustless, permissionless, censorship resistant osv.


Som jag sagt tidigare; spännande, omvälvande och jobbiga tider.


Övrigt


Bostadspriserna har stabiliserat sig.

Mäklarstatistiken är ett snitt för de senaste tre månaderna, metoden finns beskriven här.


Antalet sålda bostäder är ner med 1/3 sedan toppen 2021.

Jag är rätt säker att källan för Nordeas graf över transaktioner är Mäklarstatistiken


Fortsätter korrelationen ovan att stämma så ska priserna ner med ytterligare kanske 20% de närmsta månaderna om jag gör en ovetenskaplig ”korrigering” för bottnarna som man ser 2009, 11, 16 & 18. Utan korrigering så ska priserna ner 35% från idag. Fortsätter antalet försäljningar att sjunka så borde ju nergången bli större.


Punkter som pratar för att bostadspriserna inte går ner är att jag är 99% säker på att räntorna vänt nedåt, mer om det längre ner i inlägget, att inflationen kommer att gå ner och att både el- och bensinpriserna sjunker.


Det som talar för att bostadspriserna fortsätter ner är orsaken till att räntorna går ner – vi är precis i början av en lågkonjunktur.


”Hela världen” är övertygad om att Sverige har en bostadsprisbubbla som poppat då de tittar på prisutvecklingen och privata skulder i förhållande till inkomster där vi ligger topp 3 i världen i båda.


SCB mäter hur mycket vi handlar för i detaljhandeln: livsmedel, mobiler, heminredning, skruvar, löparskor, TV-apparater osv och skapar två index utifrån uppgifterna, dels hur mycket vi faktiskt betalt (rörliga priser), dels i fast priser det vill säga hur mycket ”prylar” vi fått för pengarna. Om vi inte haft någon inflation så hade rörliga och fast priser varit samma.

Värdena ovan är 12-månaders medelvärde, de varierar mycket månad till månad


Vi handlade för ca 4% mer pengar senaste året men fick ca 13% mindre ”prylar” … Inte konstigt att folk känner sig lite nerstämda och försiktiga. 13% mindre ”prylar” betyder 13% mindre tillverkning av ”prylarna”, i Sverige och import.


Det trista är att även om inflationen går ner så kommer det att ta många år att ”ta igen diffen”, reallönerna (nominell – inflation) måste stiga med typ 13%. Under senaste 10 åren så har reallönerna stigit med typ 2% per år.

Konjunkturbarometern mäter hushållens och företagens syn på ekonomin.


Räntor är den bästa barometern på vad världens finansmarknadsaktörer tror om framtiden: banker, försäkringsbolag, pensions-, stats-, sparfonder osv. Minst 10-20 gånger större än aktiemarknaden med ett djup för likviditet som överskuggar alla andra marknader och all aktörer med ekonomiska modeller som utvecklats ibland i 100 år med stora team som fortsätter att utveckla och analyser. Resultaten från de olika modellerna är såklart ett spektrum så marknadsräntan är den nivån där bulls and bears möts.


Repetition:

 • räntan är summan av ekonomisk utveckling + förväntad inflation + riskpremie (1. Ett sätt av många att se på ränta 2. Ekonomisk utveckling kan ju för ett företagslån vara avkastning på investeringen som pengarna ska användas till, för ett land BNP)

 • Korta räntor ska vara lägre än långa i en frisk ekonomi (mindre risk)

 • Priset på en obligation (eller lån) går ner när räntan går upp (enda sättet att få dej att köpa en obligation med 2% ränta om du kan köpa en ”ny” med 4% ränta är att sänka priset på 2%:aren, från 1.000 till 838 för ett 10-åring)

 • Just nu är långa räntor lägre än korta över hela världen, se skillnaden nedan mellan svensk 10-årig ränta och 2-årig. Investerare tror alltså att de får bättre avkastning över 10 år genom att köpa en 10-årig ränta än alla andra kombinationer av 2-årig + ”8-årig” (som t.ex. 2+2+2+2 år)

 • Centralbankerna styr delvis dagsräntan men ju längre ut på tidsskalan man rör sig desto mindre påverkan, om någon

 • Idag är alla amerikanska räntor under Feds ränta 5%, t.ex. 1 månads amerikansk ränta 4,5%. Obligationerna används som säkerheter i Eurodollarmarknaden, därav stor efterfrågan samt att marknaden förväntar sig räntesänkningar i närtid

Västvärldens räntor följer de amerikanska med lite variation i tid och amplitud så det är de amerikanska man ska ha koll på. Amerikanska 2-årig ränta faller som en sten, nedan utvecklingen senaste halvåret, från toppen 5,05% till dagens 3,84%, -25% på en månad.

Och avslutningsvis, skillnaden mellan 10-årig amerikans ränta och 3-månaders från 1982 där de grå fälten är lågkonjunktur.

Idag -1,61%, inget vi sett de senaste 40 år och om jag kommer ihåg rätt så såg jag att det hände senast i början av 60-talet. 100% av tidigare tillfällen spreaden varit negativ så har det blivit lågkonjunktur.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page