- Joacim Petersson
Bitcoins ekosystem – Noder
Då fortsätter vi med en genomgång av statusen för Bitcoin, först ut noder som sedan förra inlägget även innehåller uppföljning kring utvecklingen av protokollen för Core och Lightning.
Lite tankar kring Bitcoin-priset och MicroStrategy under Fördjupning och under Övrigt några uppföljningar kring ekonomin som visar på en svårtolkad bild av vad som händer.
Tidigare inlägg om noder: 2022-09-06, 2022-10-28, 2022-12-14
Mätningar

Källa: https://bitnodes.io/

Källa: https://1ml.com/
Kommentar: Stabilt med positiva vibbar.
Utveckling protokollen
Bitcoin Core
Aktuell version: 24.0.1 släppt 2022-12-11
”This release includes new features, various bug fixes and performance improvements, as well as updated translations.”
“New Features” är ytterligare möjligheter att konfigurera ökningen avgiften när transaktionen finns i mempoolen.
111 utvecklare har deltagit i arbetet med releasen.
Senaste dagarna har det varit en het debatt kring NFTer på Bitcoins blockkedja, Ordinals, som fyllt mempoolen och blocken. Har inte läst på men tydligen så har detta blivit möjligt på grund av Taproot och nu finns det en falang av Bitcoin maxis som vill ändra i protokollet för att få stopp på det.
Lightning
Aktuell version LN standarden BOLT: 11, release-datum: oklart 2021?.
Version av LND: 0.15.5-beta (används av Umbrel och därmed min LN node). Ingen uppdatering sedan senast
Kommentar
Bitcoin Optech kommer ut varje vecka och är en bra sammanställning kring vad som händer inom utvecklingen av Bitcoin Core och LN. Utöver release-information så lyfts förslag fram från Bitcoin-Dev mailing-listan, t.ex senaste var ett förslag om ”Serverless payjoin”.
Det är på Bitcoin-Dev mailing-listan som man uppnår koncensus om vilka förändringar ska göras i Bitcoin Core och som jag uppfattat det så går diskussionerna höga där, både kring vilka förslag som ska genomföras, specifikationen på förändringen, testerna osv.
Mycket av det som beskrivs kring utvecklingen av Core och LN är helt obegripligt och det är rätt tröttsamt att försöka läsa, jag har svårt att hitta vad som är viktigt men jag fortsätter ett tag till.
Nyheter
Inga nyheter hittade.
Fördjupning/fokus
Ja, men då sitter jag där och lyssnar på PlanB igen fast jag kommit fram till att s2f-modellen inte fungerar.
Jag har tittat på hans andra uppföljningar på Twitter med ljumt intresse men nu när jag lyssnat på hans genomgång på YouTube så tycker jag de är intressanta, mycket för att han lyckats skapa ”tredimensionella” grafer genom att färgkoda tidsserierna.

RSI är en indikator inom teknisk analys där man väljer att titta på ett visst antal perioder som ovan 14 månadsvärden, kollar på genomsnittet av månader med uppgång i relation till månader med nedgång. Färgerna på månadsvärdena visar på månader tills nästa halvering.
Alla sex modellerna PlanB presenterade senast indikerar att priset vänt uppåt igen. Samtidigt så andas allt han säger att Bitcoin-priset rör sig i liknande fyra-års-cykler och att tidpunkten för halveringarna är centrala.
Är tre priscykler som är hyfsat lika tillräckligt för att känna sig säker på att den fjärde kommer att se ut på samma sätt?
Hoppas det! Då har vi två år med stigande priser med en topp någonstans mellan $300.000 och $1 miljon.
MicroStrategys aktiekurs har rusat sedan nyår från 0,0085 till 0,0122 BTC, +43% utan några nyheter alls,

Repetition: om Bitcoin blir värt mycket så spelar lånen inte någon roll utan MicroStrategy kommer att värderas utifrån deras Bitcoin plus förväntningar på framtida ökningar av innehavet, från deras BI-verksamhet och avkastning på Bitcoin.
Stämmer ovan så har vi idag ett korrekt pris på aktien, varje aktie motsvarar ett pris som överstiger BTC/aktie med 4% vilket är lite lägre än senaste 12 månadernas ökning av innehavet som var 6%.
Risken i aktien är såklart större än att hodla Bitcoin. Vi har villkoren i låneavtalet och så måste Bitcoin-priset upp en bra bit över medelinköpspriset på $30.000 till 2025 för att de ska kunna ”rulla” det första lånet 2025.
Blankningen är idag 30% av utestående aktier.

Det finns ingen annan förklaring är att investerare använder aktien för att hedga sina investeringar i Bitcoin men kanske framför allt för ägandet av Nasdaq-aktier. Korrelationen mellan Bitcoin och Nasdaq är hög, i alla fall från 2020 med ett r-tal på 77%.

Som vanligt: varje punkt är en dags slutkurs, i denna grafen Bitcoin och Nasdaq. Röda punkten senaste dagen, BTC $22.959 och Nasdaq 11.911
Så tror du att trendlinjen ovan och relationen MSTR/BTC kommer att fortsätta så är det riktigt kostnadseffektivt att blanka MSTR som hedge mot Nasdaq, 30% uppgång i Nasdaq (tillbaka till all time high) innebär ett Bitcoin-pris på $60.000 = +160% mot idag.
Skulle Bitcoin-priset öka mer än trendlinjen så kommer blankarna att behöva stänga sina positioner vilket kan bli riktigt roligt för oss aktieägare och ett bra tillfälle att byta aktier till Bitcoin.
Övrigt
Soft landing – det vill säga att energikrisen är över, Kina öppnar upp och inflationen är på väg ner – det är detta som aktiemarknaden har handlats upp på senaste halvåret tillsammans med en short squeese på alla som trodde på lågkonjunktur under början av 2023 och helt vanlig FOMO.

Men räntemarknaderna köper inte att det ska bli en soft landing utan indikerar lågkonjunktur. Alla ränte-spreadar indikerar detta, nedan amerikansk 10-års-räntan minus 3-månaders idag -1,18%, inget vi sett de senaste 50 åren och negativ spread har tidigare alltid förutspått lågkonjunktur (grå fälten).

Det finns tecken på att det är annorlunda denna gången: arbetslösheten är fortsatt låg och visar inga större tecken på öka, oljepriset stabilt kring $75 och så då sjunkande inflation.
Lägg till detta att räntan för junk bonds sjunker, nedan europeiska från 2002 till idag, inga tecken på stress i ekonomin så att de sämsta bolagen inte ska kunna betala sin ränta.

Och inköpschefsindex visar tecken på att ha bottnat, något färre som tycker det är sämre i januari än i december i Sverige.

Men det saknas inte data som visar på att ekonomin går riktigt dåligt som tillväxten i penningmängden, nedan M3. Vill inte bankerna låna ut eller finns det ingen som vill låna?

Eller årsutvecklingen i svensk detaljhandel, 5% under medelutvecklingen de senaste 30 åren.

Räntorna slutade gå upp i september.

Vet inte vad guldet signalerar men känns ju bra som guldinvesterare :-)

Verkligen spännande tider, jag hoppas aktiemarknaden har rätt.