top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoins ekosystem – Noder

Tomgång!


Det låter nästan inget och rör sig inte framåt: Bitcoin, aktier, fastighetspriser, energipriser osv. Ta Bitcoin-konferensen i Miami i helgen som exempel, inte mycket nytt därifrån. Dags för en klyscha: ”lugnet före stormen”?


Fortsatt svårt att följa utvecklingen av Bitcoin-protokollet men ett nytt försök under Fördjupning.


Under tiden så blir jag ännu mer bullish på Bitcoin genom att lyssna på Jason Lowery i drygt 5 timmar och nu börjar jag fatta så pass mycket så jag kan börja formulera varför Bitcoin är en strategisk säkerhetsfråga.


Tidigare inlägg om noder här.


Mätningar

Källa: https://bitnodes.io/


Källa: https://1ml.com/


Kommentar: Tomgång!


Utveckling protokollen


Bitcoin Core


Aktuell version: 24.0.1 släppt 2022-12-11 https://bitcoincore.org/en/releases/24.0.1/

Samma version som i senaste inlägget


Lightning


Aktuell version LN standarden BOLT: 11, release-datum: oklart 2021?.

Version av LND: 0.15.5-beta (används av Umbrel och därmed min LN node). Ingen uppdatering sedan senast


Kommentar

Nix inga kommentarer.


Nyheter

Inga nyheter hittade.


Fördjupning


Även om jag inser att underhållet och utvecklingen av Bitcoin och LN-protokollen kanske är de viktigaste pusselbitarna i Bitcoins ekosystem så känner jag fortfarande att jag efter snart nio månader inte att jag fått ett bättre grepp om vad som händer.


Bitcoin Optech newsletter kommer ut en gång i veckan och jag skummar igenom det men det fastnar inte så jag får prova ett nytt grepp, jag fokuserar på det som finns under rubriken News. Som bilaga längst ner i inlägget finns en lista med News sedan förra gången jag skrev om Noder och protokollet.


Utöver News så finns det ett antal rubriker som är mer eller mindre regelbundna: Releases and release candidates, Notable code and documentation changes och Bitcoin Core PR Review Club.


Punkterna i News är svåra att processa och sätta i ett sammanhang men kanske genom att jag sett Splicing och PoWswap så blir jag mer uppmärksam när jag läser om annat.


Övrigt


Jason Lowerys tankar om att det är ”BitPower” istället för ”BitCoin” och att PoW är ett ”macrochip” går på några månader från något obskyrt till att framstå som oundvikligt.

Bitcoin fixar det!


Bitcoin blir som en mur i cyberspace: utanför öppen för attacker där enda försvaret är logik eller innanför förankrad i Bitcoin.


För att bygga innanför muren så behöver man det vi idag kallar valutan Bitcoin och för att säkerställa att man kan ändra ”tillstånd” för ”valutan” så måste man delta i PoW, desto mer desto bättre.


För de som vill attackera innanför muren så behövs det mycket Bitcoin för att lyckas t.ex. i en överbelastningsattack där varje API call kostar 1 sats.


Redan idag så är ju cybersäkerhet en nationell säkerhetsfråga och mängden kritisk infrastruktur växer troligtvis exponentiellt. Ta bara ett sådant enkelt register som fastighetsregistret som faktiskt är grunden i vårt finansiella system. Större mängden av alla pengar som skapas är genom lån som har en fastighet som säkerhet och oklarheter i vem som äger vad skulle skapa finansiellt kaos. Eller en lyckad attack mot BankID eller Svenska kraftnät. Så att flytta fastighetsregistret till något som är knutet till Bitcoin och uppdateras genom att ”tillståndet” för en specifik sats ändras (RGB!) skulle dramatiskt ändra säkerheten för registret.


Det finns ju små tecken på att Kina och Ryssland har fattat BitPower, nedan ett nyhetsinslag i nationell kinesisk TV om att det kommer att bli tillåtet för Hong Kong-bor att köpa Bitcoin 1 juni.

CCTV2 är Kinas SVT2 och allt som det pratas om där är godkänt från Xi. En förberedelse för att alla kineser ska kunna köpa Bitcoin?


Samtidigt så har miningen i Kina gått från 50% till typ 0% till idag ca 21%, nästa lika många EH/s som innan förbudet 2021.

Nyheterna från Ryssland ser ut på samma sätt som de från Kina men har hittills tolkats enbart utifrån att det är ett sätt att komma runt sanktionerna men kanske är det insikten om ”BitPower” som är anledningen.


Jason själv hintar sedan flera månader om att hans tankar börjar för fäste inom amerikanska försvaret och försvarsdepartementet men samtidigt så tolkar jag honom som han är han orolig för att Kina, Ryssland med flera ska förstå och ta initiativet medan USAs finansdepartement och FED gör allt för att stoppa Bitcoin. Ett sent uppvaknade från USA (och Sverige och EU) skulle få konsekvenser då man ska komma ikapp t.ex. att snabbt bygga upp nationella strategiska reserverna av Bitcoin som vi har av t.ex. dollar, olja och numera även vaccin genom konfiskering av Bitcoin.


Jason har gjort två podcasts senaste veckorna där den hos Robert Breedlove är betydligt mycket bättre än den med Peter McCormack. Robert låter Jason prata utan avbrott medan Peter fortsätter sin stil med ständiga avbrott med frågor och egna resonemang och denna gång i kombinationen med väldigt mycket frustration då polletten inte vill ramla ner.


Den svåraste delen av Jasons tes är den kring att Bitcoin är ett ”macrochip” där ett helt nytt maskinspråk ska utvecklas. På någon typ av konceptuell nivå så fattar jag men jag kan inte ta mina tankar hela vägen till applikationerna men det är väl som vanligt bara att ta det lugnt så kommer det komma med tiden.


Tidigare inlägg om BitPower här.


Bilaga


News i Bitcoin Optech newsletter de senaste två månaderna:

  1. Preventing stranded capital with multiparty channels and channel factories: John Law posted to the Lightning-Dev mailing list the summary of a paper he’s written (LN)

  2. Watchtower accountability proofs: Sergi Delgado Segura posted to the Lightning-Dev mailing list last week about holding watchtowers accountable for failing to respond to protocol breaches they were capable of detecting (LN)

  3. Splicing specification discussions: several LN developers posted to the Lightning-Dev mailing list this week about ongoing work on the draft specification for splicing, which allows some funds in an offchain LN channel to be spent onchain (splice-out) or for onchain funds to be added to an offchain channel (splice-in) (LN)

  4. RGB update: Maxim Orlovsky posted to the Bitcoin-Dev mailing list with an update on the state of RGB development (RGB)

  5. Proposed removal of BIP35 mempool P2P message: Will Clark posted to the Bitcoin-Dev mailing list about a PR he’s opened to remove support for the P2P mempool message originally specified in BIP35 (Bitcoin)

  6. MATT-based vaults: Salvatore Ingala posted to the Bitcoin-Dev mailing list a rough implementation of a vault with similar behavior to the recent OP_VAULT proposals (see Newsletter #234) but which is instead based on Ingala’s Merklize All The Things (MATT) proposal (see Newsletter #226) (Bitcoin)

  7. Paper about PoWswap protocol: Thomas Hartman posted to the Bitcoin-Dev mailing list about a paper he has written with Gleb Naumenko and Antoine Riard about the PoWSwap protocol first proposed by Jeremy Rubin. Powswap allows the creation of onchain-enforceable contracts related to the change in hash rate (Bitcoin)

  8. Testing HTLC endorsement: several weeks ago, Carla Kirk-Cohen and Clara Shikhelman posted to the Lightning-Dev mailing list about the next steps they and others planned to take to test the idea of HTLC endorsement (see Newsletter #239) as part of a mitigation for channel jamming attacks (LN)

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page