top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoins ekosystem – Utveckling

Nästa byggkloss för hyperbitcoinization på plats! Lightning, Fedimint och nu första implementationen av RGB. Under Fördjupning så försöker jag förklara RGB och vad det kommer att användas till.


Dessutom många intressanta nyheter om Utveckling under månaden som jag går igenom.


Under Övrigt så fortsätter jag att titta på långa tidsserier, denna gång aktier och varför man nog ska köpa Nasdaq istället för OMX.


Inga uppdateringar av min modell kring utvecklingen av Bitcoin.


Tidigare inlägg om utveckling: https://www.bitcoinakademin.se/blog/tags/utveckling


Mätningar

Kommentar: Känns väldigt klent att bara ha en mätning på all utveckling men kommer inte på något mer.


Nyheter


Totalt 35 nyheter på drygt en månad där 11 är ”riktigt” utveckling av Bitcoin medan merparten är i det jag kallar ”Bitcoin utanför Bitcoin”.


De stora techbolagen syns mer och mer kring Bitcoin. Jag vet inte hur man ska tolka att någon har lagt in Bitcoins White paper i MacOS (öppna Terminal, skriv ” open /System/Library/Image\ Capture/Devices/VirtualScanner.app/Contents/Resources/simpledoc.pdf” och volá), kanske ett medvetet beslut? Microsoft är i alla fall igång, de håller på att bygga en integrerad wallet i Edge och samtidigt så skickar Fujitsu ut ett pressmeddelande att de utforskar Bitcoin. Man kan ju fundera på vad som krävs för att techbolagen ska göra stora tydliga satsningar på Bitcoin.


Strike lanseras i ett antal länder under senaste veckorna, sedan tidigare i Nigeria, Ghana, Kenya och Filipinerna och nu i Vietnam, Senegal, Benin, Rwanda, Ivory Coast och Togo. Den nya strategin är genom samarbete med lokala bolag, gissningsvis för att slippa söka tillstånd från motsvarande Finansinspektionen i respektive land samt att det måste vara ett mycket enklare sätt att komma igång. Parallellt med Strike så gör Jack Dorseys Block samma sak genom sitt dotterbolag TBD och produkten Global payments i totalt 11 länder som Nigeria, Ghana och Kenya.


Block skapar en ny division och fortsätter namnge dem ”lite annorlunda”, denna gång ”c=” som är en Lightning Service provider (LSP), det vill säga ska vara en one stop shop för företag som vill börja med Lightning.


På samma tema som LSP så har Lightspark lanserat en Lightning management plattform för att optimera likviditeten och öka routingen. Inget för amatörer, såg en prislapp på $22.000 per månad för att använda det.


Utanför utvecklingen av själva Bitcoin händer det riktigt mycket t.ex. i Tyskland:

  • Tyska regeringen har lagt fram ett förslag som kommer att ge dem digitala värdepapper som aktier

  • Näst största börsen i Tyskland har fått alla tillstånd för att ha Bitcoin-handel

  • Handelsplattformsleverantören wpNex ger 1200 banker i Tyskland möjligheten att erbjuda Bitcoin-tjänster

  • Tysk bank ordnar Bitcoin-mässa

  • Någon projicerade ”Study Bitcoin” på ECBs högkvarter i Frankfurt

Schweiz ligger inte långt efter, där uttalar sig en vice vd på centralbanken att Bitcoin är ett intressant koncept och schweiziska statsägda postbanken erbjuder Bitcoin-tjänster till sina kunder.


Utöver ovan så hittade jag

  • 7 nyheter kring nya banker och börser i Argentina, Chile, Hong Kong, USA , Storbritannien och EU som börjar erbjuda Bitcoin-tjänster och det är de stora bolagen som Nasdaq och London Stock Exchange som vill vara med

  • en amerikansk presidentkandidat som är Bitcoiner, Robert Kennedy Jr

  • att Bitfinex har fått alla tillstånd i El Salvador för att ge ut vulkan-obligationen

  • ett antal butikskedjor som tar Bitcoin-betalningar och många små lokala butiker som det inte går att hålla reda på

  • Inte Bitcoin men ändå intressant, Argentinian Airline testar att ge ut biljetter som NFT

Till sist en lokal observation, ”vår” tidning Sydsvenskan hade tre artiklar om Bitcoin på en vecka. Alla tre var lite nyfiket intresserade men såklart så innehöll de standard-FUD där min favorit var att ”Bitcoin används mest av kriminella” kombinerat med att ”man uppskattar att 10-15% av Sveriges befolkning äger Bitcoin och crypto”. Ett lite steg mot normalisering av Bitcoin när det skrivs mer.

·

Fördjupning


RGB - “Really Good for Bitcoin” - är ett protokoll som gör att man köra konfidentiella smarta kontrakt i Bitcoin och Lightning och nu har första implementationen släppts.


Hitintills så har smarta kontrakt exekverats antingen med stora begränsningar på blockkedjan eller på en sidokedja som Liquid eller Rootstock. Tekniken för RGB är att kontraktet exekveras utanför blockkedjan och att endast vem som är del av kontraktet registreras i form av en transaktion eller i Lightning.


I en artikel i Bitcoin Magazine så tar man exemplet ”ge ut aktier” som ett kontrakt där jag tolkar det som om kontraktet bestämmer hur många aktier det finns och administration av utdelningar med följande arbetsgång:

  • Ett kontrakt skapas av t.ex. en tredje part på uppdrag av ett aktiebolag

  • Aktierna registreras på Bitcoins blockkedja med referens till en specifik UTXO

  • Ägaren till aktierna säljer dem vidare och varje försäljning refererar till specifika UTXOer, det vill säga att en UTXO är som ett ägarbevis för aktierna som man bevisar ägandeskap av genom sin privata nyckel. Köparen i sin tur kan verifiera att aktierna är äkta och inte har sålts två gånger.

  • När bolaget ger utdelning så får man gå till kontraktägaren med sitt ägarbevis som kör kontraktet och betalar ut pengarna

Här är mycket teknik som jag inte fattar, t.ex. hur detta görs i Lightning eller som det nämns i artikeln att ägarskiftena kan batchas på blockkedjan, som vanligt alltså, svårt att förstå men som användare så spelar det ingen roll.


RGB möjliggör

  • tokens som security tokens (t.ex aktier, lagfarter, registreringsbevis för bilen), stablecoins och SAS-poäng

  • NFTer för biljetter, ”digital konst”, hotellbokningar, rabattkuponger

  • DeFi, decentraliserade handelsplatser för aktier, obligationer, SAS-poäng, biljetter

  • DAO

Allt på Bitcoin - decentraliserat, konfidentiellt, nästan gratis, blixtsnabbt, skalbart.


Riktigt spännande!


Utvecklingen av RGB har skett lite i skymundan under flera år av ett team i Schweiz i organisationen LNP/BP Association och har finansierats av bland annat Bitfinex och Tether. Idén kommer ursprungligen av Bitcoin OG Peter Todd.


Länkar för den som vill läsa mer:

https://bitcoinmagazine.com/technical/rgb-magic-client-contracts-on-bitcoin

https://rgb.tech/

https://www.rgbfaq.com/

https://www.lnp-bp.org/


Övrigt


För en månad sedan började jag titta på långa tidsserier av bland annat BNP och räntor och konstaterade att trenderna varit väldigt stabila de senaste 40-50 åren men att trenden för räntorna inte kommer att fortsätta, vi kommer inte att ha -5% ränta i Sverige om 10 år.


Idag fortsätter jag med aktier och det stora frågetecknet är om aktietrenderna kommer att fortsätta om inte räntan fortsätter ner. Jag är tveksam men det är möjligt att vinsterna kommer att växa kraftigt för all ny teknik som släpps i kombination med höjda värderingar då eventuellt mängden pengar kan växa rejält för att kompensera för att räntorna inte sjunker.


I vilket fall som helst så drar jag en slutsats efter att ha titta på graferna – köp Nasdaq istället för OMX.


(Repetition: värdet av ett bolag är framtida fria kassaflöden (ungefär vinsten) diskonterat till ett nuvärde med riskfri ränta + marginal)


Förutsättningarna först och nedan den amerikansk 10-åriga räntan, trenden från 11% till 2% på knappt 40 år, dvs en årlig förändring på -3%. Just nu avviker vi rejält från trend men jag är rätt säker på att den kommer att sjunka tillbaka mot någon enstaka procent igen.

Vinsten för bolagen i S&P500 har under samma period växt med i snitt 4% per år.

I förra inlägget hade jag med OMX30, 7% värdeutveckling per år + ca 3% direktavkastning och vi ligger lite under trend för tillfället.

För S&P500 lite högre värdeutveckling men bolagen i USA har lägre direktavkastning.

För Nasdaq ytterligare lite högre, 10%..

Som svenska investerare så har vi ytterligare en parameter, växelkursen.

Volatilt men en stabil trend till högre och högre dollarkurs. Jag har inte tillräckligt med fantasi för att hitta argument varför denna trend ska vända.


Och nu blir det riktigt intressant, Nasdaq uttryckt i SEK, 12% mot OMX30s 7%.

Avvikelsen mot trend just nu är hög men gissningsvis så ger ett månadssparande i Nasdaq ändå bättre avkastning än OMX30 över några år.


Vid tillfälle så ska jag skapa ett index av techbolag med Microsoft, Apple, Google, Amazon + några till och göra samma graf. Är rätt säker på att de har ännu högre avkastning.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page