top of page
  • Joacim Petersson

Bitcoins härdning fortsätter

Ska Bitcoin bli något riktigt viktigt i vår värld så måste det kunna motstå och överleva varje motgång som till exempel den 83 prisnedgången på mer än 10% på en dag som hände i veckan. Bitcoin har återhämtat sig de andra 82 gångerna och jag ser inga tecken på att det inte kommer att hända en 83:e gång.

Röda punkten = antal nedgångar senaste månaden


Visst, det är surt och drygt men om man tänker på det som en härdningsprocess av framför allt systemet Bitcoin men även av mej själv som investerare så går det lite lättare att ta sig igenom.


Är det en koordinerad attack mot Bitcoin som pågår just nu med miljö-, Tether- och ”staten kommer att förbjuda” FUD? Känns nästan så och det kanske mest frustrerande som Bitcoin-troende är att fakta inte biter, är man uttalad Bitcoin-motståndare så är det bara att vinkla det så det passar ens åsikter.


Bitcoin mining står för ca 0,05% av världens koldioxidutsläpp och motsvarar ungefär elförbrukningen från alla amerikanska torktumlare.

Visst, tycker man Bitcoin är otroligt dumt så är ju detta onödigt men då vill jag nog se en bredare diskussion kring vad som är onödig energikonsumtion. Förslag på onödig energianvändning: sport, husdjur, swimmingpooler, guldbrytning, Facebook, kött (har jag retat upp tillräckligt många? 😊), ni fattar, det är väldigt lite energiförbrukning som ur ett strikt perspektiv är nödvändig, allt annat är val efter personliga preferenser.


När man sen ser att Bitcoin mining driver på en omställning till förnybar energi genom att erbjuda ett bra lägstapris, minska utsläppen av metan och koldioxid på oljefält och göra outnyttjad energi i mindre ekonomiskt utvecklade områden till en inkomstkälla så blir frustrationen bara större kring dagens debatt.

Inget nytt under solen, från 1999


Angående Elons svängning så är min gissning att beslutet kring Bitcoin för någon månad sedan inte var förankrat med de andra stora ägarna som är bland annat fonder med miljöfokus. Även om ledningen för fonderna har förstått minings miljöpåverkan så spelar det ingen roll så länge som ”allmänheten” tror på mining-FUDen, fondägarna ser det inte som uppgift att ändra bilden av Bitcoin mining så de ”tvingade” Elon att ändra sig. Eller så är han bara opålitligt. Oavsett orsak så har hans fan club och hang around prospects minskat, ska bli intressant att följa.

Enligt annan källa så finns det totalt fyra utvecklare som arbetar med Dogecoin på sin fritid och det är en av dem som Elon pratat med.


Och var det Elon som sålde 19.000 BTC precis innan han tweetade? Kolla denna rapporten, den är bra och innehåller dessutom många tecken på att priset ska fortsätta upp.


Tether är den största stable coin, traders och whales favorit som dessutom används i Asien av företag. Stora inflöden av nya Tether har historiskt varit en pålitlig signal om högre Bitcoin-priser även om det inte gäller på samma sätt idag.

$58 miljarder i Tether, gårdagens tradingvolym $153 miljarder (galet stor siffra)


Mycket har genom åren har varit shady kring Tether men nu verkar det som om de bestämt sig för att bli mer transparenta kring deras reserver som backar varje Tether.

För Bitcoin-negativa så var detta mumma, ”de hade ju sagt” att de hade alla pengarna på ett sparkonto medan verkligheten var att de strukturerat sina pengar som en fond eller ett företags kassaposition med investeringar i många olika likvida instrument.


Visst, spektret för risken i investeringar i gruppen Commercial Loans är stor (50% av totalen, detaljer i tweeten ovan) och nästa steg i deras transparens blir väl att sätta någon typ av riskfaktor på dem men de som vill misstänkliggöra Tether kommer inte att vara nöjda ändå, det har inte har med Tether att göra, det är deras åsikt om Bitcoin som kanaliseras genom Tether.


Binance har påbörjat ett samarbeten med amerikanska justitiedepartementet och skatteverket kring pengatvätt. Detta kan man ju alltid vinkla som nedan.

Blombergs twist och CZ, Binance grundare och vd, kommentar


Eller bara skapa rykten kring FTX ägare.

SBF, Sam Bankman-Fried, grundare och vd för FTX Markets


Slutsats: Don't trust - verify


Nä, nu får det vara tillräckligt med FUD och jag kommer att återgå till att fundera kring om det finns värde i andra blockkedjor och tokens samt hur jag kan skapa avkastning på mina Bitcoin med låg risk samtidigt som jag följer Bitcoins utveckling.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page