top of page
  • Joacim Petersson

Bull eller Bear?

Jaha, vad gör man som investerare när i stort sett alla är överens om att vi befinner oss i ett historiskt skede och framtiden kan ta precis alla vägar?

Lugna dagar på finansmarknaderna blandas med kraftigt upp eller ner men med en trend i det allra mesta: aktier ner, räntor upp, råvaror upp och valutor ner mot dollarn. Vissa dagar, som i torsdags, säljer allt av samtidigt inklusive guldet som borde ha renässans som risk off asset men först ska all belåning ut ur systemet och risken ner.


Förhoppningsvis så gäller samma för Bitcoin, när belåningen är på en betydligt lägre nivå så blir Bitcoin den safe asset som den är uppfunnen för att vara. Bitcoins priskorrelation mot Nasdaq är på toppnivå och priset drivs av terminerna som byter hand mellan traders, det totala antalet BTC av terminerna senaste kvartalet är oförändrat. Detta tyder på att där finns hodlers bland terminshandlarna också, annars så hade den totala nivån gått ner.

Totalt antal terminskontrakt i USD sedan i början av november. Senaste månaderna så vi legat kring $13 miljarder och trenden ner beror på priset.


On-chain så fortsätter hodlandet, ytterligare 80k förra veckan som inte rört sig på ett år. Som jag skrivit innan, övertygelsen om att Bitcoin-priset ska gå upp är stor när man köpte förra våren och sedan genomlevt två all time high och två 50%-nergångar.

12,4 miljoner Bitcoin som inte rört sig på ett år, dagsfärsk siffra, upp 50k på två dagar


Kommer något att få finansmarknaderna att gå sönder på riktigt? Eller är detta den verklighet som kommer att finnas över en lång tid, snabba rörelser men över tid så är det utan riktning som S&P500 förra veckan?


Optimisterna är i underläge och i den negativa vågskålen finns de riktigt stora, tunga punkterna i ungefär denna viktighetsordning:

  • Vår fysiska säkerhet, från krig till uppror

  • Matbrist

  • Energikris

  • Råvarubrist

  • Värdet på många viktiga valutor som Yen, RMB och Euro sjunker mot dollarn

  • Minskande ekonomisk aktivitet i hela världen samtidigt

  • Inflation, kanske övergående, kanske inte

  • De-globalisering

  • Minskande befolkningar i västvärlden, Japan och Kina

Inget av ovan kommer att lösa sig snabbt och hänger dessutom ihop: mer pengar till försvaret tar pengar från annat, högre energipriser ökar på matbristen, mer tillverkning hemma ger ökad inflation osv. och som en blöt filt över ovan ligger rekordmycket skulder med kraftigt stigande räntor.


Samtidigt så är det svårt att få grepp om t.ex. mat- och energibristerna, vissa säger att det inte är något problem medan andra är väldigt oroade. Eller Kinas lock downs, vissa säger att ekonomin funkar OK medan andra målar upp katastrof.


I den positiva vågskålen finns billigare och billigare förnybar energi, 3D-printing, elektriska självkörande fordon, drönare, robotar, AI, IoT, VR & AR, digitalisering av; utbildning, finansvärlden, sjukvård och alla administrativa arbetsuppgifter, storskalig produktion av grafen och utveckling av andra material, crispr och mycket mer inom hälsa och sjukvård, utveckling inom jordbruk och matproduktion och såklart ett nytt ekonomiskt system med Bitcoin är några exempel.

Solenergi: högra bilden kostnadsutvecklingen $/Kwh från 2010 till 2020, exponentiell utveckling då det för första gången i historien går att applicera teknisk utveckling för utvinning av energi. Om några kommer kostnaden att närma sig 0!


Det har aldrig hänt så mycket positiv utveckling i världen samtidigt! Detta tillsammans med människans kanske viktigaste egenskap uppfinningsrikedom i svåra situationer kan kanske vinna över det negativa snabbt även denna gång. Oddsen för att aktiemarknaden snart börjar se förbi problemen och fokusera på det positiva är relativt höga i min värld.


Så här är det ju alltid, det händer bra och dåliga saker och det positiva överväger det negativa nästan hela tiden men just nu känns det som om det negativa har överhand de närmsta åren. Strukturella problem som byggts upp under ett par årtionden kombinerat med covid och Rysslands krig som trigger fixas inte på några månader.


Vi i Sverige och Norden kommer att klara oss bra och är man dessutom ung, kunnig och drivande så kommer det fortsatt att se ljust ut. Visst, vi kommer att drabbas av ovan men länder som Ryssland, Kina, Tyskland, Japan, Turkiet, stora delar av Afrika och Asien kommer att få det riktigt jobbigt de närmsta åren. Kolla med tyskarna hur det är att vara beroende av rysk energi, ha Kina som största exportmarknad, nästan sakna försvar och ha en åldrande befolkning.


När man hör Peter Zeihan säga att han tycker det största problemet är kommande matbrist då punkterna ovan kan göra att 50% av världens matkalorier kommer att försvinna de närmsta åren innan det ”nya” är på plats så får jag kalla kårar på ryggen. Är det något som skapar konflikt så är det matbrist. Lyssna gärna på hela podcasten, den är riktigt bra och även om Peter är rätt mycket doomer så har han betydligt mycket mer rätt än fel, hoppas det senare gäller hans inställning till Bitcoin. Själv tycker jag hans beskrivning av hur han tror världen kommer att utvecklas ger något att förhålla sig till när jag följer utvecklingen.


Och Bitcoin då? Ja, Bitcoin uppfanns ju för att vara kittet i världens nervsystem – pengarna – neutrala, regelbaserade, gränslösa, begränsade och uppfanns ju för att lösa problemen som har sin rot i dagens penningsystem.


På bara två år så har Bitcoin mognat riktigt mycket med dagliga notiser om nya banker som erbjuder Bitcoin-tjänster, lagstiftning som kommer på plats i land efter land, företag som testar Bitcoin-betalningar, hela tiden en teknisk utveckling m.m. Och detta är bara några tecken på att nätverket växer i alla möjliga riktningar.


Bitcoin har dessutom blivit en faktor för de styrande och etablissemanget, titta bara på debatten kring sanktionerna mot Ryssland och Bitcoin. Många i etablissemanget stretar emot Bitcoin och anledningar är en utav två:

  1. man förstår inte eller

  2. man förstår men vill inte ha någon förändring

Tycker du det är jobbigt med energi-FUDen så är det bara uppvärmning till nästa FUD som startade förra veckan med ett uttalande från en av ECBs toppchefer – finansiell stabilitet. Och IMF känner att hotet från Bitcoin är så stort så man utövar utpressning.


På den andra sidan av myntet så tror jag det funderas ganska intensivt kring Bitcoin på riktigt höga stats-nivåer på många håll i världen och med lite olika infallsvinklar:

  • USA sanktioner mot Rysslands centralbank när de bara fryste deras innehav av amerikanska statsobligationer triggade nog i gång samtliga världens ledningar. Alla världens länder med 3-4 undantag har amerikanska statsobligationer som är kärnan i bank- och finansvärlden och i valutareserver och frågan blir då: vad ska vi äga som gör oss mer oberoende av USA? Andra valutor och guld men de har i samma problem som obligationerna, då återstår Bitcoin …

  • Länder vars valutor inte fungerar, är svaga eller saknar egna valutor. Det är många när man börjar lista dem, först alla länder med problem som Turkiet och Argentina och sedan stora delar av Afrika som Elfenbenskusten och Senegal i CFA francen med rötter från kolonialtiden, Kuba, Laos osv. Med största sannolikhet så tittar de noga på El Salvador och konsekvenserna, igår var t.ex. Mexikos president på besök i El Salvador för första gången på riktigt länge.

  • Länder som vill utveckla sin ekonomi och samtidigt locka till sig investerare och kapital som Panama, Uzbekistan och Schweiz såklart. Sen har vi ju många amerikanska delstater som tävlar om att vara mest Bitcoin-vänliga.

Det är en förhållandevis långsam revolution, i alla fall mätt i Bitcoin-tid. Först en liten del av litet land, sedan ett litet land till, sedan ett lite större land samtidigt som andelen av befolkningen som använder det växer. Samma med valutareserver, någon centralbank måste våga gå först och köpa 100 Bitcoin ”för att testa”. Skulle inte bli förvånad om vi ser detta hända under 2022, kanske i Dubai?


Tillbaka till ursprungsfrågan i inlägget: vad kommer att hända på finansmarknaderna?


Jag är helt övertygad om att världens centralbanker kommer att göra en 180-graders sväng och återgå till 0%-räntor och QE, oavsett om det blir bestående inflation eller inte. Och jag tror det kommer att hända snart, redan om några månader och det kommer det att leda till risk on för aktier. Hur länge rallyt varar är jag däremot osäker på, beror på hur ekonomin utvecklas.


Visst, inflation är riktigt, riktigt dåligt men finansiellt kaos är ännu värre. Tyvärr så är risken för en negativ spiral nedåt med sämre och sämre ekonomier och inflation rätt stor men som jag skrev ovan, någon gång så kickar alla positiv utveckling in och blir vägen ut.


Jag är också övertygad om att Bitcoin kommer att vara en av vinnarna när centralbankerna svänger. Nätverket kommer att växa i hyper drive när alla inser att centralbankerna inte kan styra ekonomin, från privatpersoner till investerare, företag och stater.


För min egen del så håller jag på att stänga i princip alla våra positioner: olja upp, ränta ner, några tillväxtaktier jag köpt på heta tipps. Bitcoin-terminerna är sålda, optionerna i Hut8 samma men har tyvärr varit alldeles för långsam med aktierna i MicroStrategy, en av mina styrkor, långsam och uthållig har slagit fel och det gör nog att jag behåller dem. Sammanfattningsvis: kag tycker risken är för stor för tillfället, det räcker med att hodla Bitcoin.


Några viktiga grafer med kommentarer

Alla världens räntor stiger kraftigt. Snart slår det igenom på t.ex. bostadslånen.


Helt knasig utveckling av huspriserna, omräknat till ett fast penningvärde. Från Investeringsfysikern.se


Nedan utvecklingen av världens totala skulder uttryckt som % av BNP. Skulderna är jämt fördelade mellan världens länder men fördelningen ser olika ut, Sverige t.ex. har mycket stora skulder hos privatpersoner.

Guldets 6,5% per år är ungefär samma utveckling som penningmängden.

OMX30, 6,7% + utdelningar sedan sommaren 2016.

Jurrien Timmers analyser ska man kolla noga på även om de ibland är svåra. Nedan 2-årig amerikansk ränta inverterad och P/E för S&P500. Fortsätter sambandet hålla så ska börsen ner ytterligare 20% om vinsterna är oförändrade.

Värdet på amerikanska junk bonds i form av ETFen HYG från 2007. (Värdet på en obligation går ner när räntan går upp: vad betalar du för en befintlig obligation med 1% ränta om du kan köpa en ny med 2%?)


Vid senaste raset mars 2020 så började Fed köpa junk bonds för att stötta marknaden. Dags igen?

Japanska yen mot USD, från 1974. 130 yen/$ har vi inte sett på 23 år, något händer just nu.

Och avslutningsvis lite reklam för Bitcoin.



0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page