top of page
  • Joacim Petersson

Den fredliga revolutionen

Jason Lowery kanske håller på att skriva in sig i historieböckerna som en av de riktigt stora tänkarna, inte bara bland de som utvecklat den digitala världen utan i den ”verkliga världen”. Genom att pussla ihop utvecklingslära, historia, biologi, fysik med mera och kombinera det med ny teknik och Bitcoin så målar han upp en bild av det han kallar det den fredliga revolution som kommer att följas av det som jag tänker på som Samhället 2.0.


Jag tycker fortfarande att det är svårt att förstå honom, troligtvis för att han väljer att blanda Bitcoin och dess möjligheter med de andra områdena ovan som han dessutom ser från en militär vinkling och med ett militärt språkbruk som ”kinetisk energi” och ”power projection”.


Bilden nedan kommer från Jason.

Om vi skippar Bitcoin-delen och tittar på nedersta rutan ”Hardware” så består den av transistorer och minnen som bygger på att de vid varje givet tillfälle är antingen 1 eller 0, dvs 1 utav två möjliga tillstånd.


Machine language är koden som avläser dessa miljarder 0:or och 1:or och skickar kommandon till hårdvaran. Styrningen av maskinkoden sker sedan av andra kodspråk som blir mer och mer avancerade och helt frånkopplade från hårdvaran.


Bilden nedan är min tolkning av hur Jason menar att ett nytt cyberspace kommer att fungera.


Energi från hela världen blir Proof of work hashes som säkrar Bitcoins blockkedja.


Jason menar att i stället för att använda tillståndet 0 eller 1 från transistorer så kommer vi att använda tillståndet för en specifik Bitcoin, eller rättare sagt sats. Befinner den sig i plånbok A eller B eller C, det vill säga 1 utav 2 upphöjt till n möjliga tillstånd.


Sedan kan användaren eller programmet ändra tillståndet genom att flytta Bitcoinen mellan ”plånböckerna”, antingen på blockkedjan (dyrt och långsamt men 100% säkert), på Lightning (billigt & snabbt men mindre säkert) eller i en Fedimint (gratis, snabbt men minst säkert).


Kombinerar man detta med den utvecklingen som pågår av ny DNA-minnen så blir detta riktigt spännande. Dessa är något helt annat än dagens RAM och hårddiskar: 5 dimensionella med oändligt med möjliga tillstånd, i en miljondels storlek mot dagens minnen, helt fria i formfaktorn och beständiga i miljoner år. Kolla på filmen i denna artikeln!


Nu skulle jag vilja få mer tankar kring hur "Förankrad i Bitcoin" kan användas (mitt påhitt), jag saknar fantasi men känner att det finns något riktigt viktigt i detta. Kod med oändliga dimensioner förankrade i en sanning som alla är överens om.


Grunden för Jasons tankar kring den fredliga revolutionen är att det alltid i slutändan är den starkaste som bestämmer. Även om det börjar med någon typ av gemensamma överenskommelser så korrumperar makt över tid och den starkaste tar mer och mer makt tills det blir revolution och så börjar det om igen, i stort och smått.


I den digitala världen så är det hittills annorlunda, här lever vi alla med att det är enskilda personer eller företag som bestämmer och har kontroll. Vill inte Telia att vi ska surfa till en specifik adress så kan vi inte, vi kan bara använda våra pengar om banken godkänner det eller så stänger Elon ner dej från Twitter för något du gett uttryck för. Lägg till detta att kostnaden för att attackera och hacka är i stort sett 0 och mer och mer otymplig säkerhet måste byggas som 2FA, bekräftelsemail, mobilnummer och trots det så läcker det information hela tiden.


Tills Bitcoin. Nu har vi fått en energistyrd adapter från den verkliga världen av den neutrala, oberoende, decentraliserade digitala sanningsmaskinen Bitcoin där vi kan bygga en cybervärld utan härskare och där utfallen och resultaten är förankrade i en sanning som alla är överens om.


USA är en av världens starkaste demokratier och har världens överlägset största krigsmakt. Även om vi hela tiden matas med brister och knäppgökar inom politiken så blir det rätt i slutet och samhället är byggt på grunder som är väldigt mycket Bitcoin: den enskildes rättigheter, yttrandefrihet, marknadskrafter som styr osv.


Jason nämner att han regelbundet pratar med Vita huset och Pentagon om Bitcoin i sin roll som major och forskare på MIT och att han numera möts av stor förståelse från många. Stämmer det så är sannolikheten stor att USA har börjat, eller snart kommer att börja, säkra ett oberoende Bitcoin för det ligger i det amerikanska samhällets intresse, dels för att säkra sin egna utveckling, dels för att säkerställa sitt försprång mot andra länder för lång tid framöver.


De kommer då att se till att en tillräckligt stod del av mining sker i USA i en kombination av att köpa hash rate från den privata företag samtidigt som staten minear i egen regi och samma gäller ASICs och mjukvara, precis som inom alla andra strategiskt viktiga områden.. Och så köper de Bitcoin såklart, inte som investering utan för att säkerställa att de äger en tillräckligt stor del av framtida behov av sats precis som de har sina strategiska lager av råvaror som olja, metaller och mat.


Den fredliga revolutionen har startat för fler och fler är riktigt trötta och förbannade på det som har sina rötter i vårt ekonomiska system som inflation, fastighetspriser och förmögenhetsklytftorna, uppenbar statlig censur på sociala medier (läs på om det som beskrivs som ”Twitter files”) eller en insikt kring hur vi blir utnyttjade på Internet via techbolagen.


Visste du förresten att EU och vår EU-kommisionär Ylva Johansson vill förbjuda krypterade meddelande-appar samt att leverantörer av apparna ska scanna alla våra meddelande? Förbudet planeras att införas samtidigt som PoW mining och privata 3D-printers förbjuds. Lägg till det obligatorisk legitimerad inloggning på Internet "för vår egen säkerhet".


Bitcoin som pengar såklart, Nostr är ju inte Bitcoin men ryms inom samma revolution, Zion som det nya Instagram & Spotify och Keet för meddelande. Starten på den fredliga revolutionen som bygger på Bitcoin, ett område i taget till en betydligt friare och rättvisare värld med en utvecklingstakt som svindlar, ett Samhälle 2.0. Där det goda håller det dåliga i schack genom möjligheter och positiva incitament i stället för inskränkningar av allas personliga integritet, yttrandefrihet och ekonomiska möjligheter.


Källorna till inlägget:


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page