top of page
 • Joacim Petersson

Det är annorlunda denna gången?

En av anledningarna till att jag lägger förhållandevis lite tid på traditionella investeringar och finansmarknaderna är för jag är helt vilsen på vad som händer och framförallt vart vi är på väg. Detta gör att jag tycker risken är för hög, speciellt tillsammans med Bitcoin även om jag upplever en snabbt minskad risk för Bitcoin med tanke på allt som händer där.


Charlie Bilellos tweet summerar upp läget på ett bra sätt, ”allt” är på all time high eller low.

Detta med ett riktigt dåligt 2020 med rekordhög arbetslöshet i stora delar av världen, stora budgetunderskott, rekordstora skulder och låga vinster för många bolag. Lägger vi därtill rekordhög handel i både aktier och optioner, ungefär +300% mot 20-års snittet om jag inte missminner mej, rekordhög belåning av aktier, all time low i kortning av aktier, så är det enkelt att konstatera att det är annorlunda denna gången, i alla fall sedan våren 2000.


Som vanligt får jag väl säga så indikerar räntor och aktier helt motsatta framtider:

 • Aktiemarknaden signalerade redan i april 2020 att allt skulle vara som vanligt i slutet av året, nu har den tidpunkten skjutits fram till Q4 2021. Nu skrivs det om att 2022 och 2023 ska bli fantastiska år, ett nytt glatt 20-tal! och då är P/E 40 för Apple eller Disney inga problem att räkna hem

 • Korta amerikanska räntor ligger nästan blickstilla, 2-åringen på 0,1% med en lite trend lägre. Om det ekonomiska läget blir lite sämre är risken stor att den blir negativ. Nedan 2019 till idag

 • Långa amerikanska räntor stiger och det är inflationsförväntningarna som går upp. Realräntan, det vill säga (nominell) ränta minus inflationen som indikerar förväntningen på den ekonomiska tillväxten, sjunker och är djupt nere i negativt område. Negativ realränta innebär att om du sätter in pengar på ett konto så minskar köpkraften med ca 1% per år.

Hade räntemarknaden trott på samma scenario som aktiemarknaden så skulle realräntan legat på typ 2-3% och den nominella på ca 5% (idag 1%).


Räntan på junk bonds är på all time low 3,9% samtidigt som genomsnittet för konkurserna och därmed ingen återbetalning av obligationen är sedan 1980-talet ungefär 4% av lånen. Om inte konkurserna sjunker kraftigt så är köp av en portfölj med junk bonds en garanterad förlust .

Precis som allt annat så är pengamängden på all time high i alla världens länder med Kina i spetsen även om mångas fokus är på USA som är upp med 25% på ett år.

Nu spelar ju den ökande pengamängden inte så stor roll då omsättningen på pengarna bara sjunker, pengarna parkeras i finansiella tillgångar och fastigheter, konst m.m.

Jag lyssnar och läser fortfarande hyfsat mycket kring finansmarknader och konstaterar att många gör samma bedömning att det är svårare än vanligt att veta vad som kommer att hända. Huvudfrågan är inflation eller sjunkande priser, båda sidor har bra argument, konsekvenserna av båda är stora, högre ränta vid inflation eller mer pengar och skulder som stimulans om priserna börja sjunka.


Guldpriset är ett mysterium. Allt pekade på att vi var inne i en ny cykel med högre guldpriser men senaste halvåret så är priset ner med 19% i kronor och 12% i dollar. Snacket om att guldpriset går upp i orostider kan man ju glömma när inte ens stormningen av amerikanska kongressen fick priset att stiga eller snacket om att det är amerikanska realräntan som styr. Inte heller snacket om att det är Bitcoin som stjäl andelar tycker jag håller, vi har bara enstaka investerare och bolag som köpt Bitcoin. Investerarna verkar helt enkelt ointresserade?

Som sagt, jag har ingen aning om vad som händer framöver med vare sig aktier eller räntor. Kan man handla upp Tesla med 100% sedan min analys för några månader sedan där jag visade att Tesla måste nå världsdominans och växa som Microsoft gjort under 30 åren så kan väl aktien dubbleras en gång till? Med nuvarande värdering och samma beräkning behöver Tesla växa med 17% per år i 30 år för att växa in i sin nuvarande värdering, 50% högre tillväxt än Microsoft, Google och Amazon haft i snitt de senaste 30 åren.


Min huvudtes just idag är att allt kommer att fortsätta precis som senaste året ett bra tag till: aktier upp men i en lägre takt och individuella aktier behåller sin trend, räntor och guld oförändrade. Kanske skulle bli lite oro om ekonomin inte återhämtas sig men det skulle bara leda till mer stimulanser från centralbankerna och staten och aktiemarknaderna skulle bli nöjda, man kan ju alltid titta bortom 2022! (Det roligaste just nu är ju faktiskt texterna i Di om att ”bolaget slog förväntningarna”. Precis som vanligt så började analytikerna med höga vinstestimat som sedan successivt sänkts så de kan slå ”förväntningarna” samtidigt som samma skådespel pågår för vinst 2021, i år med orden ”uppdämt behov”).


Eller så blir det ett jätteras och kraftigt negativa räntor. Eller så blir det värdens rusning. Jag har ingen aning eller övertygelse alls.


Våra investeringar

Nu blir det enklare! Det är väldigt länge sedan där var så få olika investeringar i vår portfölj:

 • Guld och silver-certifikat, har funnits där sedan 2016, de som jag har köpt de senaste åren har jag sålt och dessa motsvarade 25% av positionen

 • Inga guldgruvor kvar

Små skvättar option i

 • Cameco, uran har ju för typ 10:e gången de senaste 5 åren ”brutit ut” på prisgrafen, ska bli intressant att se om det är på riktigt denna gång

 • Akerna, levererar IT-system till cannabisbranschen

 • Occidental, oljebolag

 • Sjunkande amerikanska räntor

Och så cryptobolag, dessa har ju gått upp osannolikt mycket:

 • MicroStrategy såklart, fortsätts att värderas till P/B (pris till justerat eget kapital) 3-3,5

 • Hut 8 Mining & Riot som är Bitcoin-miners som vill ha Bitcoin på sin balansräkning

 • Bitfarms som säljer sina Bitcoin direkt verkar det som

 • Galaxy Digital, mix av flera verksamheter med 16.000 Bitcoin på balansräkningen

Jag har dessutom börjat doppa tårna i Ethereum och DeFi-världen, lite, lite:

 • Ethereum-certifikat

 • försäkrings-DAO (decentralized autonomous organization) Nexus Mutual sedan tidigare

 • defi-termin på FTX markets som följer priset på 25 tokens inom defi bland annat CoinLink, Polkadot, Sushi och Aave

Ingen strålande affär hittills, minus någon procent jämfört med Bitcoin.


Just denna sista meningen är lite av ett mentalt genombrott, jag tänker mer och mer hur investeringarna kommer att utvecklas ställt mot Bitcoin, lite som om Bitcoin är pengars tredje egenskap, det man uttrycker värde med.


Fler grafer

Det blev en liten debatt kring Storbritanniens BNP på Twitter och om inte frost-åren kring 1740 var sämre än vad 1710 utan någon slutsats. I vilket fall som helst är 311 år väldigt länge sedan.

Lite grafer kring USAs aktiemarknader. Först Total Market Cap, det vill säga summan av alla aktier i alla börsnoterade bolag delat på BNP, 196%, mycket över förra toppen år 2000.

P/E-talet med de senaste 12 månadernas vinster för S&P500.

P/E-talet med vinstprognosen för 2021 för S&P500.

S&P500 uttryckt i guld, tänk att du handlar med guld-pengar istället för dollar

OMX30 slå all time high varje dag för tillfället.

En av drivkrafterna till OMX30 är att inköpschefsindex stiger. Frågan de svara på är "är denna månaden bättre eller sämre än förra", inget om hur mycket. Ett positivt tecken att allt kanske är på väg tillbaka till hur det var tidigare.

Långt ifrån Riksbankens inflationsmål på 2%.

Nytt all time high i att skapa nya pengar, i alla fall sedan 2007.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page