top of page
  • Joacim Petersson

Det är bara priset ...

Det finns väldigt mycket uppföljningar kring Bitcoin, min gissning är att det beror på att mycket siffror är enkelt tillgängliga och att många Bitcoiners är "siffermänniskor" och jag är inget undantag :-).


Ett sätt för mig att känna mig uppdaterad på vad som händer är att knappa in siffror manuellt i ett excelark samtidigt som jag reflekterar över vad jag ser i graferna. Just nu så ser jag ett "system" där det mesta ser ut som vanligt fast priset gått ner med 50%, en stor skillnad mot 2018 då jag upplevde att mycket gick baklänges, har dock inga egna siffror från den tiden.


Det roligaste bland mina egna uppföljningar just nu är Lightning Network, bilden nedan en visualisering av noder och kanaler som jag såg på en site.

Antalet Bitcoin i synliga kanaler, ser nästan ut som en exponentiell utveckling det senaste halvåret (hepp!).

En annan siffra som visar att folk i allmänhet inte övergivet Bitcoin är antalet ägare av certifikaten hos Avanza, de senaste fyra veckorna +/-50 ägare.

Dormant coins, det vill säga hur länge sedan de rörde sig är också intressant.


Tittar vi på antalet Bitcoin som inte rört sig på ett år eller mer så är trenden ner sedan priset började gå upp i september förra året, från 10,5 miljoner när jag började följa det i slutet av 2019, toppade på 11,8 miljoner till dagens 10,2. Procentsiffran sjunker ju mer än antalet då det skapas nya Bitcoin. Inget ras precis och ganska naturligt att vissa säljer och tar hem lite vinst.

Det som är riktigt intressant är att titta på de som inte rört sig på 3 månader eller mer. Trenden är upp trots prisraset, samma som för antalet certifikatägare på Avanza, trots prisnergången väljer man att hodl.

Antalet adresser med Bitcoin ser nästan exakt ut som antalet certifikatägare de senaste veckorna, lite ner sedan oförändrat.

Antalet öppna terminer på CME (världens största terminsbörs) speglar nog på ett bra sätt vad som hänt, traders har minskat sina positioner.

Tittar man på avkastningen på den riskfria terminstraden (köp en Bitcoin och sälj en termin med leverans längre fram) så har avkastningen gått ner från 30-50% när Bitcoinpriset stod på topp till dagens 5-7%. Anledningen är att de som köper terminer inte tror på att priset på Bitcoin ska gå upp mycket utan bara några enstaka %.

Till sist, några ord om hash raten. YoY (year over year) har varit positiv så länge som jag följt den tills idag.

Det som händer nu är helt unikt, inte bara i Bitcoin utan generellt, att en hel industri som omsätter miljarder dollar där 40% bara stängs ner och troligtvis flyttas till andra länder utan någon påverkan på tillgängligheten eller minskar säkerheten för systemet. En stor del i att priset gått ner och inte återhämtar sig är med stor sannolikhet att de kinesiska miners behöver sälja Bitcoin för att klara flytten.


1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page