top of page
  • Joacim Petersson

En repris av paniken 1907

Just nu ser vi effekten inom Bitcoin-världen av att inte ha några bank- och finansregler, precis som det var för drygt 100 år sedan. Och det är lika bra att vi vänjer oss, reglerna som är på gång kommer säkert att ta bort dagens avarter inom crypto men nya ”experiment” kommer att skapa nya bubblor.


Flera jämför senaste halvåret med paniken 1907 i USA, bl.a. Tuur Demeester, Lyn Alden och kanske av en slump så gjorde Jeff Snider en poddcast om detta för några veckor sedan.

Spekulation inom bland annat koppar och en annalkande lågkonjunktur ledde fram till en panik som skapade bank runs, konkurser och ett 40%-börsras. Det saknades en organiserade ”lender of last resort” på den tiden, dvs någon som hade ansvar för att minimera skadorna utan marknadskrafterna fick ha sig gång precis som det är inom cryptovärlden idag.


Under krisen 1907 så skapades samarbeten mellan banker för att rädda det friska medan man lät det dåliga dö ut t.ex. banker som tagit för mycket risk och bolag med osunda affärsidéer och finanser. Förloppet på aktiemarknaden var det vanliga, först långsamt ner följt av en panikfas för att sedan återhämta sig snabbt. Efter krisen så skapades Federal Reserve så detta var den sista bankkrisen då marknadskrafterna fick råda fullt ut, på gått och ont.


Alla banker och alla aktier drogs med i paniken för bankerna skulle betala tillbaka till privatpersoner samtidigt som lån till investerare krävdes tillbaka av bankerna. Det som investerarna sålde för att kunna lösa lånen var inte aktierna i de dåliga bolagen utan de med mest likviditet i marknaden, pengarna skulle ju fram. Precis som idag i Bitcoin-världen.


Celcius är som en bank run 1907 på en insolvent bank som tagit för mycket risk. När de sålt det som gick att sälja på börserna fick de stoppa uttagen och nu försöker man sälja resterande shitcoins till ett annat bolag för ett betydligt lägre pris än börskurserna. 3AC har gjort samma försäljning och säkert många fler fonder och bolag som vi kommer att höra om efter kvartalsslutet när de rapporterar.


Sannolikheten är stor att vi ser att alla dessa har 0 BTC, hyfsat stor position ETH och nästan alla sina andra shitcoins kvar, inte för att de tror på ETH eller de andra shitcoins utan för att de sålde det som gick att sälja. Likviditeten i Bitcoin är 100% större än för Ethereum och 20 gånger större än nästa shitcoin.


Att det finns likviditet i Bitcoin betyder att det finns många som tror på Bitcoins framtid annars hade de inte köpt de senaste veckorna! Jag år så nyfiken på vem det är som köpte för $16 miljarderna förra måndagen, nästan lika stor volym som under FOMOn förra våren.

Spott-handeln i Bitcoin senaste året, toppar kring $16-18 miljarder per dag.


I stort sett alla Bitcoins tekniska och on-chain-signaler är på all time low. Jag skulle väldigt gärna vilja tro att detta indikerade botten men jag tycker det finns en stor risk att det finns fler bolag och fonder som står på randen till kollaps. Det ”föds” många Bitcoin-maxis för tillfället, både privatpersoner och investerare som vill bort från alla shitcoins samtidigt som världen utanför knackar på crypto-världen med minskad likviditet, högre räntor och minskande riskaptit.


Om analogin med 1907 stämmer så blir det en snabb återhämtning i Bitcoin-priset vilket såklart hade känts riktigt bra.


Sannolikheten att shitcoins kommer att fortsätta sin nergång ser jag som 99% säker.

En av 2017 års heta ICOer, IOTA. Halverat pris sedan ICO via 1000% uppgång.


Några uppföljningar, ingen dramatik men prisnergången syns.


Antal Bitcoin som inte rört sig på ett år har minskat med 140k på 2,5 veckor. Med tanke på att man när som helst på några minuter kan sälja dem så ser jag ingen panik bland hodlers men det hade ju känts bra om det inte går ner för mycket de kommande veckorna.

Att antalet Bitcoin som inte rört sig på tre månader inte rört sig mer måste väl ändå tolkas positivt, -280k, 140k mer är 1-åringarna som rört sig.

Tillsvidare så får BTC/Nasdaq fungera som mätning för brytningen mellan Bitcoin och dagens ekonomiska system. I fredags så stängde Bitcoin på $20.411 och Nasdaq på 10.798 vilket ger 1,89. Inte direkt en het uppföljning ... Uppgången innan de två åren som är med grafen var såklart kraftig men nu vill jag se ett trendbrott i nedan, helst samtidigt med att Nasdaq går upp.

Antalet adresser med Bitcoin fortsätter upp.

Och antalet ägare av XBT på Avanza.

Lightning Network fortsätter att växa.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page