top of page
  • Joacim Petersson

Etablissemanget strikes back!

Jag börjar med att gratulera alla Bitcoiners till Bitcoin Pizza day, en av de tre bemärkelsedagarna i Bitcoin-världen. De två andra är 31 oktober då Satoshi skickade ut White Paper (2008) och 3 januari då det första blocket skapades (2009).

Den 18 maj 2010 så skrev Laszlo Hanyecz på Bitcointalk-forumet och undrade om någon kunde leverera två stora pizzor från Papa John’s hem till honom och som betalning skulle man få 10.000 Bitcoin. Jeremy “Jercos” Sturdivant, en britt boende i närheten av Lazlos hem i Florida nappade fyra dagar senare på erbjudandet och den 22 maj bytte de pizza mot Bitcoin. Den första transaktionen när någon köpte något med Bitcoin var genomförd. (2015 så sålde Jercos sina Bitcoin om någon undrar).


Den 22 maj 2010 markerar starten för grundandet av Bitcoins användarnätverk, idag någonstans mellan 200 och 250 miljoner människor som i rask takt på väg mot första miljarden.


Men vägen till en miljard Bitcoiners är skumpig och jag är nästan helt säker på att vi ser en koordinerad attack från etablissemanget mot Bitcoin när till och med påven FUDar.

19 miljoner följare och 12k likes, 0.006%


Jag repeterar: det finns en sannolikhet att Bitcoin över tid kommer att vara värd $1. Skulle det bli så tycker jag det är mycket bättre att det händer nu än om några år och erfarenheten skulle vara ”spännande dröm men nu får jag gå vidare och fundera på något annat”. Min personliga gissning av sannolikheten för att detta ska hända är låg, riktigt låg, sisådär 1%, max.

Jesse Powell, grundare och VD för Kraken exchange


Eftersom jag är mitt i Bitcoins informationsbubbla så har jag svårt att vara objektiv, det händer ju otrolig mycket Bitcoin-positivt samtidigt med all FUD, t.ex. i torsdag så blev Nebraska den andra amerikanska delstaten att anpassa sina lagar för en Bitcoin-värld och igår Illinois den tredje. Wisconsin var först, Louisiana och Kentucky har genomfört det delvis, amerikanska borgmästare tävlar i att vara mest Bitcoiners osv. Samtidigt så sitter Ross Stevens, Stone Wall capital och NYDIGs ägare, och säger att efter möten med världens centralbanker så bedömer han det till 50/50-chans att vi får se någon centralbank köpa Bitcoin de närmsta 12 månaderna!


Men som sagt, det finns många inom ”etablissemanget” som är förlorare på Bitcoin. Ta bara finansindustrin, du är expert på aktie-volatilitets arbitrage och har noll koll på vad som händer inom DeFi och avfärdar Bitcoin med all din pondus publikt (i kostym) som tulpan-lökar. Efter det så är det ju extra svårt att ändra åsikt även om du börjar inse vad som är på väg att hända.

Senaste Kina-FUDen, inte onsdagens att de förbjuder Bitcoin för 10:e gången, utan gårdagens att de förbjuder mining för 20:e gången är mest tröttsam tycker jag. Troligtvis lyckas de inte, lyckas de så är det väl bara bra om utrustningen flyttas till resten av världen så att man utnyttjar energi som bara går förlorad i inre delarna av Sibirien eller amerikanska oljebolag kan komma igång snabbare. Nä, fakta spelar ingen roll.


Hash raten är ner en hel del senaste dagarna och blocktiden är upp på 13 minuter så transaktionskostnaden är ca $9 för tillfället jämfört med $0,5 för två veckor sedan. Jag tror inte vi kommer ner på den nivån efter nästa justering om ca 6 dagar, då var det ett dropp i hash raten som följdes av en topp. Denna gång är min gissning att hash raten kommer att ligga kvar på dagens 120 EH/s under nästa period men då med en transaktionskostnad på $5 om man är noggrann eftersom blocktiden minskar från dagens 13 till 10 min.


Mark Yusko gjord som vanligt en bra intervju på CNBC i veckan där han tryckte på att t.ex. Amazon aktie i starten hade samma volatilitet som Bitcoin. Och man glömmer lätt att Apples aktie vid 7 tillfällen har droppat 80% i pris, till och med värre än Bitcoin.

Några stora spelare köper dippen. Följ William på twitter, bra och snabb on-chain analys.

Jag sitter här och är lite sugen på att köpa lite altcoins för BTC … Nu när jag har börjat få lite mer förståelse på vad som händer i DeFi-världen så förstår jag bättre entusiasmen för Ethereum, Uniswap, Compund, MakerDAO osv. Omöjligt att veta vilka som över en längre tid (10 år) är vinnaren så blir det något köp så blir det flera olika tokens och hoppas man hittar den som vinner och att utveckling för den kompenserar för resterande 0:orna. Svårt spel och kanske inget för mej, vi får se.

Från CoinMarketCap.com


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page