top of page
  • Joacim Petersson

”Etherium”, shitcoins och prokrastinering

Jag följer flera personer på Twitter som är lyriska över Ethereum medan jag enbart känner stor frustration när jag kommer i kontakt med det genom att läsa på, följa upp eller använda ETH.


I maj påbörjade jag ju testen med Badger för att se om detta är en framkomlig väg för att få ränta på mina Bitcoin och i samband med det köpte jag några Badger tokens. Dessa tokens har, utan lov, tagit sig en oproportionell stor plats i min hjärna så nu på morgonen kastade jag ut dem. Ethereum-transaktionerna (från staking på Badger till min Metmask och vidare till FTX) kostade totalt över $60 en tidig söndagsmorgon när gas prices var veckans lägsta!


Lägger man till detta transaktionskostnaden när jag köpte dem och prisutvecklingen för Bagder i BTC så är detta en dyr lektion.

(rubriken från CoinMarketCap ändrar sig inte när man väljer BTC)


Jag prokrastinerar (= vanemässig och kontraproduktiv senareläggning) uppföljningen av denna affär (gissningsvis -50% i BTC) och jag verkar ha väldigt svårt att lära mig att helt avhålla mig från att köpa shitcoins. Prisgrafen för Badger måste vara prototypen för utvecklingen av alla shitcoins: pre-mine tokens, skapa hype, börja sälja ut dem, göra olika typer av air drops, se priset trenda mot 0.


Jag har kvar min ”investering” i renBTC/wBTC i Badger som nu dessutom har uppgraderats till en Convex (tar inga frågor på den) med en förväntad årsavkastning på 6,68% - 73,36% där 0,18% är från den verkliga finansiella tjänsten som liquidty provider i Curve och resterande olika typer av rewards, främst i form av Badger token men även bcvxCRV och bCVX (sluta fråga!!!).

Rewarden måste man claima och vill man sedan växla dem till något annat (som Bitcoin …) så blir där två transaktioner på respektive token till en total kostnad på 3*2*$30 = $180 idag. Fasar för dagen då jag ska avsluta min renBTC/wBTC investering, tunga ”smarta kontrakt” som kräver mycket gas, kostade ju $200 att sätta upp det.


Men jag undrar om detta experiment ändå inte är värt pengarna, jag lär mig så mycket och min övertygelse stärks om att det är Bitcoin som är svaret på alla viktiga frågor.


Nedan några åsikter.


Ethereum (eller ”Etherium” som Bitcoin-maximalisten Samson Mow konsekvent kallar det) är en experimentverkstad med många högljudda evangelister som jag delar in tre kategorier:

  • entreprenörer som vill tjäna pengar på sin nya, oftast riktigt smarta idé med tillhörande token

  • professionella tech-investerare som tror att crypto-världen enbart är en teknikfråga

  • stora och små traders som byter favoritprojekt med regelbundenhet, högljutt in och tyst ut

Det händer mycket spännande i experimentverkstaden som web3, DeFi, NFT och MetaVerses samtidigt som det är svårt att tjäna pengar på att utveckla tjänsterna med Bitcoin så jag förstår att många lockas med en egen token. Men lägger jag ihop höga transaktionsavgifter, komplexa produkter, svajig säkerhet, stor konkurrens och inte minst DINO (decentralized in name only) med stora legala risker så har jag riktigt svårt att se modellen med egen token vara en långsiktig framgångsrik väg.


Samtidigt så lockar ju prisuppgången i "Etherium", upp 200% i BTC det senaste året (y-axeln börjar 0,02).

Mycket snack är ju att prisuppgången beror på den pågående uppgraderingen till ETH 2.0 men vem är det som driver upp priset?


Jag tror svaret finns i transaktionsavgifterna, vem betalar $100 för en transaktion på SushiSwap eller investerar $100-tals miljoner i Badger? Stora investerare och traders som byter shitcoins med varandra samtidigt som de investerar sin tokens i likviditetspooler så att det ser ut som om det är stor aktivitet och mycket kapital uppbundet. De som är tränade under hela sin karriär att det är bästa tekniken som vinner som nu tar stora ”bets” på att ETH 2.0 och att det som händer på Ethereum är vinnarna. Dessutom med ”ultra sound money policy”, nu när utspädningen snart är negativ, förra veckan skapades ”bara” 95k nya ETH, hade ju varit många fler innan London-uppdateringen!


Parallellt så blir en annan sak mycket tydlig, där finns ett ”race to the bottom” kring transaktionsavgifterna i DINO-världen. För något år sedan var det bara Ethereum, nu är Cardano nästan i kapp vad gäller market cap, Solana, Binance coin och gårdagens heta blockkedja Hedera Hash graph ökar snabbt i pris, som alla konkurrerar med samma egenskaper: låga transaktionsavgifter och enkelt att bygga smarta kontrakt. I alla fall snart, Ethereum väntar på proof of stake, sharding och nu senaste från Vitalik att många transaktioner måste flytta till lager 2 eller för Cardano att det inte fungerade att rulla ut applikationerna, än.


Nä, att ”snart” ha bästa teknik och låg transaktionsavgifter skapar inte bättre pengar än absolut begränsat antal i ett decentraliserat och distribuerat globalt nätverk. Sakta, sakta så utvecklas tekniken säkert; Taproot, Lightning, sidokedjor, DeFi, STO och till och med NFT på Bitcoin om man nu inte tror att bli världsvaluta i en hyperbitcoinized värld kommer att ge bäst långsiktig avkastning.

Kolla gärna på denna film av två svenskar, Knut Svanholm och Ioni Appelberg tillsammans med Guy Swann.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page