- Joacim Petersson
Fakta mot nyheter
Människan har en fantastisk förmåga att lösa problem och anpassa sig samtidigt som vi dras till negativa nyheter där många målar upp riktigt mörka bilder. Mixen av dessa båda punkterna gör att man rätt ofta behöver leta efter objektiva fakta för att kunna värdera situationer och t.ex. fatta ett investeringsbeslut.
Just nu är det ju inte någon brist på alarmerande rubriker om mordvågen i Sverige, klimatkris, energikris och om man hänger på finans-twitter en annalkande finanskris där vissa Bitcoiners nog skriker högst. Det är väldigt lätt att dras med i det negativa och nedan två exempel som illustration där fakta och nyheterna vi ser inte är samma.
Antalet fall av mord och dråp i Sverige är de senaste 20 åren nästan konstant räknat per capita, från 0,00111% (100 dödsfall på 9 miljoner 2002) till dagens 0,00114% (120 på 10,5 miljoner).

Från BRÅ, Brottsförebyggande rådet
Såklart är detta ett stort problem i sig men mycket av dagens medierapportering har nog sin grund i att morden ändrat karaktär: från två riktigt fulla män i 40-årsåldern som börjat bråka där den ena drar fram sin kniv till dagens ungdomar med skjutvapen, detta tillsammans med att alla morden rapporteras i all media.
Exempel två är klimatet. Efter fem dagar med en global medeltemperatur med -0,1 graders avvikelse mot referensperioden så var den igår +0,1 grader. Norra halvklotet är varmare än vanligt medan södra är kallare.
Källa University of Main, USA, NH = Norra hemisfären
Samma som med morden, värmen och framför allt torkan i Europa och Kina är ett stort problem men inget som människan inte upplevt förr och den ensidig rapportering gör det omöjligt att skapa sig en objektiv bild av läget. (Jag skrev en bloggpost i vintras om att jag hittat bra databaserade källor för klimatet).
Energikrisen i Europa och Kina är annorlunda, den är i högsta grad mätbar genom priserna kombinerat med daglig rapportering om kommande ransoneringar. I Kina så stänger vissa provinser just nu ner all industriproduktion för att man saknar elektricitet då vattenmagasinen är tomma. Europa lever på hoppet om att Gazprom kan hålla i gång produktionen under vintern utan de västerländska firmorna på plats som tidigare skötte all ledning, underhåll och utveckling samt att Putin inte stryper leveranserna.
Men här finns en tanke som gnager, kan människans klurighet lösa detta även om den ryska gasen inte kommer? Pensionerade kärnkraftstekniker i Frankrike ställer upp och får i gång reaktorerna, tyskarna gör det de är bäst på, bygga tekniskt avancerade LNG-anläggningar på rekordkort tid, Spanien kommer överens med Algeriet om gasleveranser, alla företag och privatpersoner tar äntligen tag i energieffektiviserande åtgärder (som att vi kommer att byta tätningslister 😊) osv.
Sedan har vi ju "investerarna", det finns inget som lockar dem mer än stigande priser. Med stor sannolikhet så finns det ett mått av spekulation i terminspriserna på elektricitet och om spott-priset går ner så kan terminspriserna rasa.
Jag har ingen känsla för hur stor sannolikhet att ovan kan hända men den är inte 0.
Vad gäller ekonomin och finansvärlden så är det inte en brist på siffror och fakta, här är det svåra, på gränsen till omöjligt att veta vilka som visar vart vi är på väg. Som jag skrivet innan, vårt ekonomiska och finansiella system är trasigt men samtidigt betydligt mer robust än jag trodde för några år sedan.
Det som händer just nu är ovanligt och därför ännu svårare att ha någon åsikt om vart ekonomin och finansmarknaderna tar vägen det närmsta året. De två huvudpunkterna är
Inflation och räntorna går upp i den utvecklade delen av världen för första gången på 40-50 år
Under de senaste 15 åren så har världens ekonomier gått i takt men med stor sannolikhet så är det slut med det nu, USA kommer inte att ha någon energikris till skillnad mot andra delar av världen
Några ord om de viktiga regionerna
Europa, det handlar om energipriserna och hur ekonomin i resten av världen går så vi kan exportera
Japan, dollarns uppgång skapar tryck på japanska räntorna i en av världens mest skuldsatta ekonomier. Japan är värdens tredje största ekonomi och en kollaps i yenen skulle få förödande effekter för hela världen t.ex. värdet på utländska investeringar i Japan, import/export, utvecklingen av japanska ekonomin
Kina, något händer som är svårt att få grepp om då ingen litar på siffrorna som rapporteras. Men det verkar som om världens största tillgångsslag, kinesiska fastigheter med ett totalt värde $60.000 miljarder (3 gånger USAs BNP) har börjat sjunka i pris. Mixa detta med energikris, covid och minskad export
USA, inflationen tär hårt på alla och bostadspriserna visar tecken på att gå ner samtidigt som flera varnar för stora mängder billån (>1/3) som det inte betalas av på. Undersökningar bland VDar visar att de är mest negativa på 15 år, samma som vissa konsumentundersökningar visar

University of Michigan: Consumer Sentiment, en mätning "alla" tittar på, lägsta sedan starten 1978

Motsvarande svenska undersökningen från statliga Konjunkturinstitutet. Punktade linjen 12-månaders medelvärde
Under ytan så finns det en global brist på dollar. Grunden är att riskviljan bland de som lånar ut dollar som ”money market funds” (fasträntekonto?), företag, försäkringsbolag etc verkar ha minskat. Italienska statsobligationer fungerar inte som säkerhet längre och därmed säljs de av (räntan upp) och kinesiska banker hittar inga alls som vill låna ut till dem så de tvingas sälja sina amerikanska statsobligationer för att t.ex. kunna betala tillbaka lån i dollar. Bristen på likviditet slår mot aktier också då vissa kan behöva sälja för att få tag på likvider. Så håll koll på valutorna, efter några veckors lugn så är det där det händer.

USD/JPY 2011 till idag. Mellan 2013-2021 näst bästa riskjusterade investeringen: låna yen med 0% ränta, köp amerikanska statsobligationer med 2% ränta, funkar bara när växelkursen är stabil (den bästa investeringen under perioden har varit att sälja volatilitet ...)
Men!
Så länge som arbetsmarknaden håller sig uppe och prisökningarna inte är större än att man kan betala sina löpande kostnader utan att använda sparpengar så kan detta lösa sig igen utan någon kris. Världens bankväsen är i ett bra skick och många företag går fortfarande bra. Sentimentet och framtidshoppet vänder kvickt vid positiva nyheter så konsumtionen och investeringarna börjar växa igen.
När det gäller aktiemarknaden så ska man alltid ha i bakhuvudet att det största inflödet av nya pengar kommer från månadssparande som går till ETFer och fonder och som kräver en aktiv handling för att avsluta, något som de flesta i det längsta inte vill göra. Ett annat stort inflöde är aktieåterköpen som företagen gör och de visar inga tecken på att mattas. Frågan är om dessa flödena är större än de som vill eller måste minska risken.
Och Bitcoin då?
Jag hoppas på att i princip all belåning är ute ur systemet så att Bitcoin kan leva i sin egna värld, utan påverkan från Ethereums soppa och dessutom frikoppla sig från finansmarknaderna. Igår gick börserna ner medan Bitcoin stod stilla, ett trendbrott?

Gårdagens uppgång i BTC/Nasdaq var så liten så den syns inte men oj vad jag väntar på att BTC ska bryta loss från aktiebörsen.
Och hodlandet är på topp

Som ett alternativ till Bitcoin kan man ju köpa föregångaren :-)
