top of page
  • Joacim Petersson

FUD 2.0

Vad kan stoppa Bitcoins framfart?


I inlägget Introduktion till Bitcoin så skriver jag om fyra hot mot Bitcoin:

  1. Användarna dyker inte upp

  2. Staten förbjuder Bitcoin

  3. Inte Bitcoin men annan cryptovaluta

  4. Hackning

I en ganska strid ström så kommer det FUD (Fear, Uncertainty, and Doubt) där intensiteten verkar korrelerad till priset.


I onsdags så togs ett steg upp på trappan kring andra punkten, att staten kommer att förbjuda Bitcoin men vi är många som tror att det var ett riktigt genomtänkt strategiskt drag för att stärka Bitcoin. Peter Theil, grundare av Paypal och kompis med Elon, är Bitcoin maximalist och tog i ett anförande upp att det finns en risk att Kina använder Bitcoin för att försvaga USA och dollarn, det vill säga han gjorde geopolitik av Bitcoin.


Bitcoin-motståndarna och media jublade, äntligen ett bra argument för att förbjuda Bitcoin, med slutsatsen att det är bara en tidsfråga innan det sker. Men mest troligt är att Theil tänkt ett steg till, han vill skapa medvetenhet om Kina satsar stora resurser på crypto-världen, bland annat genom deras CBDC (central bank digitital currency) som testas i stor skala precis nu där man helt enkelt har delat ut pengar till folk i vissa städer och satt ett slutdatum på dem, något man enkelt kan göra med en centralt styrd digital valuta. Theil vill se samma satsning i USA på Bitcoin, crypto och CBDC och detta var med stor sannolikhet hans egentliga budskap.


Dagen efter, antagligen av en slump, så uttalade sig amerikanska finansinspektionen SEC kring ett förbud mot Bitcoin och sa att det är praktiskt omöjligt vilket tyder på en stor kunskap kring Bitcoins decentralisering. Däremot kommer vi att se regleringar, eller i alla fall försök till regleringar, av Bitcoin och crypto.

Rapporterna kring Bitcoin miningens påverkan på miljön kommer i en strid ström men de saknar precis som tidigare all typ av djup i analysen eller intryck av förändringen som pågår just nu. Med stor sannolikhet så skrämmer det bort en del investerare som inte vill riskera att kallas miljöbovar men de kommer över tid att hitta bättre information så jag ser inte detta som något stort hot.


Tittar man på antalet wallets med Bitcoin så ligger vi just nu på en årstakt i ökningen på 40%.

Här hemma så har antalet ägare av Bitcoin XBT på Avanza ökat med 150% på några månader. En del av dessa kan vara investerare från Nordnet som tydligen har tagit bort allt Bitcoin-relaterat, ni vet, för vårt eget bästa ...

Och så har vi ju de 13 miljoner nya kontona på Coinbase så sammanfattningsvis så ser det ju ut som antalet användare växer så det knackar.


De två sista hoten är minimala idag, ingen ny cryptovaluta som kommer att ersätta Bitcoin på radarn och säkerheten kring Bitcoin har inte förändrats, tvärtom, hash raten är på all time high.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page