- Joacim Petersson
Grattis på 12 årsdagen Bitcoin!
Den 3 januari, dagen då det första Bitcoin-blocket skapades 2009, har blivit till ”proof of keys day”, dvs alla uppmanas att plocka ut sina Bitcoin från börserna för att bevisa att de äger sina Bitcoin. Varje år så har det lett till att någon börs fått problem då de saknat Bitcoin för att klara alla uttag men börserna verkar ha lärt sig och jag har inte läst om några problem i år.

Prisuppgången är lika overklig denna gång som den var efter förra halveringen 2016, bara 24 dagar efter vi bröt igenom $20k är vi över $40k. Någon gång under uppgången 2016 fick jag FUD (Fear, uncertainty, and doubt) och sålde våra Bitcoin – ”detta är en bubbla” – för att 24 h senare få FOMO (Fear of missing out) och köpa tillbaka på samma pris. Jag lärde mej tre saker då:
Bitcoin går inte att trada
Priset på Bitcoin uppför sig inte som andra tillgångar
Vi kommer inte att sälja våra Bitcoin, vi kommer att vara med till $1 eller månen
Jag vet inte hur många tweets jag ser varje dag från smarta, etablerade investerare som i alla fall till delar förstått att Bitcoin men som inte köper för de väntar på -30%-dippen för ”Bitcoin är överköpt”. Men det går inte att använda beprövade indikatorer som RSI, MACD, trendlinjer, moving averages, stöd- och supportnivåer på ett nytt ekonomiskt system, något som bara har hänt en gång tidigare i historien för 5.000 år sedan. Det som händer nu är något helt annat som vi bara kommer att få uppleva en gång oavsett om Bitcoin blir större än internet eller det bara var som Pokemon-kort.
Michael Saylor, MicroStrategy, har på några månader gått från okänd till en av de stora publika tänkarna kring vårt nuvarande ekonomiska system och Bitcoin. Hans tankar kring inflation har funnits tidigare men han klär det i nya ord och exempel på ett sätt som inte i alla fall jag hört det innan.
Den vedertagna definitionen av inflation är att man tar en korg av varor och tjänster och ser hur priset på den utvecklas men där saknas många komponenter, i Sverige till exempel huspriser, prisutvecklingen på finansiella tillgångar eller intäkts- och kostnadsräntor. I USA så saknas även mat, energi, sjukvård och utbildning i den viktigaste mätningen vilket gör hans exempel ännu tydligare att inflationen är olika beroende på var du är i livet, utbildning, besparingar etc.
Han menar att enda sättet att se på inflation är att titta på hur mycket mer pengar det skapas ställt mot hur den totala ekonomin utvecklas, samma som jag gjorde i mitt inlägg kring att försöka att förstå vanliga pengar. I Sverige så har vi legat kring 4% mer pengar (M3) än vad ekonomin växt varje år under en lång tid och i år ligger vi på 15% medan USA idag har 25% mer M3 och 70% mer M1 än för ett år sedan. (M1 är kontanter + pengar på bankkonto som du kan ta ut direkt, M3 är ett bredare mått som bl.a. innehåller vissa repor)

Utvecklingen av M1 i USA 1975-2021
När han vänder på begreppen och istället för att t.ex. titta på räntan och värdeutvecklingen på aktier så frågar han hur länge måste någon arbeta och spara för att kunna leva på avkastningen på en riskfri statsobligation. Han ställer då alla vedertagna ”sanningar” inom finansbranschen på ändan och ”alla” går i taket och anklagar honom för att ha missförstått och vara okunnig. Han för samma resonemang kring fastigheter, utbildning, sjukvård, konst osv och visar då att inflationen är riktigt hög och att det är i princip omöjligt att hitta investeringar som behåller sitt värde över tid och enligt Michael så är det bara Bitcoin som kommer att göra det. I podden med Preston Pysh så fick han även med några ord om negativa räntor som han beskrev som ”att försöka få klockan att gå baklänges”.
I samma pod pratade de om acceptansen av Bitcoin och Michael ställde frågan: när kommer Apples aktieägare att ställa krav på att ledningen ser till att sluta tappa kunder från ApplePay till PayPal och Square på grund av att de erbjuder Bitcoin? När Apple väl erbjuder Bitcoin så är det nära till hands att de vill skapa en konkurrensfördel genom att integrera en hardware wallet i telefonen samtidigt som de använder en del av sina $180 miljarder i kassan för att köpa Bitcoin. Och hur snabbt kommer Google och Samsung att klar av att möta Apple?
I slutet av podden pratade de om MicroStrategy och deras senaste lån på $650 miljoner och att det var riktigt lätt att hitta långivare. Villkoren för lånet innehåller bland annat en option som ger långivaren rätt att köpa aktier i bolaget till ett givet pris om 4 år vilket gjorde att många investerare som av olika anledningar inte kan äga Bitcoin får exponering mot priset. Han menar att detta sätt att få exponering mot Bitcoin-priset kommer att bli en viktig del av investerandet de närmsta åren. Nu väntar jag bara på att bolag nummer 2 ska köpa en större mängd Bitcoin!
I förra inlägget så nämnde jag dr Manmohan Singh på IMF och jag har nu läste hans senaste ”working paper” ”Privacy Provision, Payment Latency, and Role of Collateral”. Rapporten är på 6 sidor och innehåller mycket intressant bland annat frågan om personlig integritet i det nya betalningssystem som växer fram med cryptovalutor och för och nackdelar kring detta.
Den viktigaste delen i rapporten är avsnitt som handlar om att dagens skuggbankssystem och påverkan av ”digital assets on blockchains”. Dagens system bygger till stora delar på att man kan använda samma säkerhet flera gångar i olika lån och då skapa en multiplikationseffekt för mängden pengar i systemet. Två av orsakerna till att detta fungerar är att man skiljer på att äga en statsobligation och att ha tillgång till den samt att tiden för att byta ägare på den är minst tre dagar. I en värld med ägarregistrering på en blockkedja så kan bara en ägare använda den som säkerhet och bytet sker omedelbart och detta kommer att få en stor påverkan på dagens system och som författarna skriver så vet ingen hur det nya systemet kommer att se ut. Denna punkt är antagligen den viktigaste i hela crypto-revolutionen men är inget som någon kan greppa i dagsläget.
I det korta perspektivet för acceptansen av Bitcoin så är avsnittet om företags betalningar det mest intressanta. Idag tar det ca tre dagar att genomföra en betalning eller flyttning mellan egna konton i olika banker samtidigt som företagen har en motpartsrisk i bankerna. Finansieringen av kapitalet under tiden för betalningen får företagen stå för och med ett avkastningskrav på t.ex. 15% på företagets kapital så är kapitalkostnaden samt ersättning till banken för att utföra uppdraget hög. Genom att använda Bitcoin så försvinner båda kostnaderna! Stora företags finansavdelningar är väldigt avancerade t.ex. som en viktig del av skuggbankssystemet och enligt rapporten så har flera Fortune 500-bolag testat att använda Bitcoin, precis som ryktet sagt i flera år.
En koppling finns här till de nya Bitcoin-bankerna när de ska förklara vem det är som lånar Bitcoin till relativt höga räntor och där svaret är svävande ”företag som vill använda Bitcoin men inte äga dem”. Kanske är det storföretagen som använder dem för betalningar? I vilket fall så är detta riktigt spännande om Bitcoin kommer att få ett av sina genombrott som betalningar för företag.
Månadens siffror
Galet!




Är en hel del diskussion kring att 2:a halveringen kanske inte är någon bra jämförelse då det rådde inbördeskrig i Bitcoin-världen kring blockstorleken och ingen visste vad som skulle bli effekten av forken mellan Bitcoin och Bitcoin Cash vilket kan ha påverkat prisutvecklingen negativt.

2020 var där bara 3 dagar med >10% nergångar i priset, hoppas trenden håller i sig 2021 också.

Nu är vi ju bara 8 dagar in i 2021 så bilden är ju lite fel.

Antalet adresser med Bitcoins växer men i relativt låg takt, de senaste 4 veckorna med en ökning på ca 17% i årstakt.

Bitcoin-terminerna på CME, en av världens största terminsbörser, har ökat men största delen beror ju på prisökningen av Bitcoin. Fortfarande i droppe i havet jämfört med terminshandeln i t.ex. olja.

Jag vet inte om nedan är något man borde oroa sig för, behöver ju inte betyda att HODL säljer, en del kan ju helt enkelt vara att man flyttar dem mellan egna wallets.

Hash raten är på all time high och ökningen ligger stabilt strax under 50% jämfört med för ett år sedan.

Nästan 50% fler ägare av Bitcoin-certifikatet på Avanza men är ju inte direkt någon "mass addoption"
