- Joacim Petersson
Hash raten – på väg tillbaka?
Helgens dropp i hash rate är intressant, dels för att man nu kan uppskatta hur mycket hash rate som finns i Kina och därmed källan för energin, dels för att det sätter fokus på transaktionskostnaden.
Data till bilden nedan är från Blockchain.com som uppskattar hash raten per dygn, ingen vet hur mycket hash rate det finns så alla siffror man ser är uppskattningar med olika beräkningsmodeller.

Medelvärdet för de två veckorna fram till och med i fredags var 170 EH/s som sedan droppade med knappt 40% på två dygn, andra uppskattningar är att hash raten ”bara” droppad med 25%. Dagens 7 dagars medelvärde är -20% jämfört med senaste veckorna. Inga tydliga tecken än på att hash raten är på väg tillbaka.
Orsaken till droppet är strömavbrott i provinsen Xinjiang och twittersträngen nedan från Mustafa Yilham är intressant där han kommer till slutsatsen att 32-40% av Bitcoin miningen sker i Kina, inte 65% som FUD-spridarna hävdar. Hans gissning är att andel förnybar energi från Kina miningen kommer att öka från dagens ca 45% då miners kommer att diversifiera från Xianjiang till andra provinser i Kina med högre andel förnybart men även att de kommer att flytta utrustning utanför Kina.
När hash raten går ner så ökar tiden mellan blocken fram till och med nästa justering av svårighetsgraden om ca 9 dagar eller rättare sagt om 1.309 block (kolla här t.ex.). Snittiden i denna epoc är 13 minuter och detta har skapat skyhöga transaktionskostnader.
Jag har skrivit detta innan, det kommer att pratas mycket om de höga transaktionskostnaderna och det är ett reellt problem då lösningar inte är på plats.
På kort sikt så tror jag att kostnaden kommer att gå ner mot tidigare nivåer med ett snitt på $15 och att man kan få igenom en transaktion på $5-7 om man är beredd på att vänta och har valt rätt plånbok med Segwit-adresser. Alla transaktioner är inte lika, miners väljer de transaktionerna där sats/byte är högst, läs mer här.
Transaktionskostnaden kommer att gå upp i framtiden och min gissning är att man som privatperson inte kommer att göra transaktioner på Bitcoins blockkedja, det kommer att göras i någon ny typ av banksystem.
Visst, det kommer att ske en utveckling så att transaktionerna blir mindre så att det går in fler i blocket och blocken kommer med stor sannolikhet att bli större men tillväxten i antalet användare kommer att vara så mycket större.
Merparten av Bitcoins transaktioner kommer att ske på layer 2, Lightning Network såklart men även sidokedjor som Liquid eller i andra tokens som är backade av Bitcoin. Cryptobörserna, lösningar kring operabilitet mellan blockkedjor och andra 2nd layers är nyckeln.
Ett exempel är när du har din Lightning Wallet så fyller du på via Safello eller Bitstamp som då fungerar som ”växlingskontor” mellan Liquid, Lightning och blockkedjan. Idag är det bara en börs som erbjuder LN som uttag och det är OKex men alla andra kommer snart att erbjuda tror jag.
Allra enklast blir det när du styr löneutbetalningen via din DID (digitala ID) där du satt att alla inkomster ska fördelas 25% LN (för köp du ska göra under månaden) 50% till Liquid (eller annan sidokedja) som är kontot du betalar hyran med (om nu den inte betalas per dag med LN …) och 25% till sparkonto med egna regler (hälften till räntekonto, hälften till miningbolag).