top of page
  • Joacim Petersson

Hyperbitcoinization, vägen dit och efter

Samtalet mellan John Vallis och Preston Pysh är riktigt bra, en av årets bästa poddar.

Där är mycket att fundera kring men två punkter sticker ut för mej:

  1. Det är på räntemarknaderna som kollisionen mellan det befintliga ekonomiska systemet och Bitcoin kommer att utkämpas

  2. Det kommer en tid då man vill sälja sina Bitcoin och köpa aktier, fastigheter och andra tillgångar

Prestons tankar kommer i segment och en del nedan är mina tolkningar och funderingar.


Förr eller senare så kommer världens skulder att bli så stora så inflation är enda sättet att minska dem. Räntorna kommer då att gå upp och värdet på alla tillgångar kommer att gå ner:

  • Fastigheter och bostäder, man betalar mindre då räntekostnaden ökar

  • Värdet på befintliga obligationer och lån går ner när räntan går upp (du väljer ju hellre att köpa en ny obligation med 5% ränta istället för en befintlig med 2% ränta (eller rent av negativ) så ska du köpa en befintlig obligation så får de sänka priset på den så avkastningen blir samma)

  • Aktievärderingar går ner, mer om det lite längre fram

Med stor sannolikhet så kommer inflationen att leda till lägre ekonomisk aktivitet, det beror på hur mycket inflationen blir, vilket också påverkar tillgångspriserna. I den här ekvationen så har vi ju också centralbankerna och hur de agerar vilket kan påverka inflationen, den ekonomiska utvecklingen och framför allt förtroendet för våra befintliga pengar.


Här finns många rörliga delar i resonemanget ovan och det kommer med stor sannolikhet att pulsera fram där vissa saker gör tvärt emot under vissa perioder, t.ex. att aktier går upp i pris när inflationen kommer men inte räntan börjat röra på sig till exempel. Eller omvänt.

Amerikansk 10-årig ränta, från 1974 till idag. Max 16% 1981, sedan sjunkande till idag 1,5%. Samma för alla länder i västvärlden inklusive Japan


När detta händer, vi kanske rent av är i startpunkten för inflation precis nu, så blir Bitcoin riktigt intressant att äga tillsammans med guld, kanske. Preston menar att det finns en brytpunkt kring ett Bitcoin-pris på $2,5-$5 miljoner då han tror att ca 50% äger Bitcoin, därefter går övergången till en Bitcoin-värld mycket fort. Långsiktigt så tror han en Bitcoin blir värd 100 årslöner, ca $5 miljoner vilket inte riktigt hänger ihop med snacket om brytpunkten.


Under fasen dit så kommer skillnaderna i räntor att spela en stor roll:

  • Köp en Bitcoin, sälj en termin och få 10%-25% riskfri ränta kommer att bli ännu viktigare för alla som befinner sig i dagens system där man får mellan -1% till 2% riskfri ränta. Det fina för Bitcoin-priset är att efterfrågan på Bitcoin kommer att öka från detta tradet

  • Fler och fler kommer att göra som Michael Saylor, låna dollar till låg ränta och köpa Bitcoin: företag, investerare, privatpersoner och kanske rent av stater

Att äga sina Bitcoin utan belåning blir dock nyckeln när dagens befintliga system närmar sig brytpunkten. Eller rättare sagt, att det egna kapitalet är positivt även om tillgångspriserna sjunker med 50-75%.


Under fyra decennier har det byggts upp ett ekonomiskt system som bygger på skulder och att tillgångar ökar i värde och konsekvenserna är oöverskådliga när det vänder. Hur många familjer finns det med hus, sommarstuga, ny bil och lite för dyra vanor och relativt stora skulder som inte är några problem alls idag då räntan är nästan 0% och värdet på huset och aktier stiger hela tiden? Eller företag som sitter i samma sits eller investerare, stora och små, som belånat sina tillgångar. Och de som äger skulderna som våra pensionsfonder, vad händer här om kapitalet inte betalas tillbaka? En riktigt giftig mix när det vänder, vilket det gjort 100% av gångerna i historien.


Samma här, många rörliga delar och ingen vet hur det spelar ut, kanske staten delar ut pengar som man måste betala tillbaka lånen för i första hand? Eller något annat kreativt som antingen spär på inflationen eller minskar förtroendet för befintliga pengar.


Prestons tankar kring att det kommer en tidpunkt då det är dags att sälja sina Bitcoin för att köpa aktier var tankeväckande. Jag har hela tiden tänkt att vi aldrig ska sälja våra Bitcoin men Preston menar att på andra sidan brytpunkten mellan dagens system och en hyper-bitcoinized värld så kommer det att finnas stora möjligheter till bra investeringar.


Värdering av företag och aktier är enkelt, tänk på ett företag som en maskin som gör pengar - hur mycket är du beredd att betala för en pengamaskin som genererar 100.000 kr per år om alternativet är 5% ränta på en säker bankbok? Repetition: ett företags värde är summan av alla framtida fria kassaflöden diskonterat till ett nuvärde. 100.000 kr/år och om jag räknar på 30 år och vill ha 5% riskpremie så blir min kalkylränta 10% och då är företaget värt knappt 1 miljon.


Är den riskfria räntan 0% och risken upplevs som låg då centralbankerna inte tillåter att aktiepriser går ner så kan man som idag använda räntan 1% i beräkningen och värdet på bolaget blir 2,6 miljoner. Exakt såhär är det men kanske mer att värderingarna idag är 3 gånger högre än vad som kommer i framtiden.


Så i en hyper-bitcoinized värld med en historiskt normal riskfri ränta på 5% så ska aktiepriserna ner med 2/3. Men Preston tror att pendeln kommer att svänga för långt precis som alla andra gånger i historien, från rekordlåg riskfri ränta till rekordhög, kanske 10%, och då blir aktierna ännu billigare. När sedan räntan svänger tillbaka mot 5% så ökar värderingarna och det är här de riktigt bra investeringarna finns. Exakt samma scenario som att köpa aktier 1980.


Jag köper Prestons tankar fullt ut. Nu har vi ju lite ”tur”, det är ju några år kvar tills vi är en hyper-bitcoinized värld och jag ska börja köpa aktier för våra Bitcoin så jag hinner vänja mej vid tanken men det är nog en bra tid att fundera på vad man ska köpa och hur en portfölj kan se ut.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page