top of page
  • Joacim Petersson

I/O error

Osäkerheten kring framtiden är med all sannolikhet högre idag än någon gång under de senaste 80 åren.

För 80 år sedan, 1942, var utgången av andra världskriget på inget sätt givet och striden om Stalingrad hade precis börjat. Hade Tyskland vunnit vid Stalingrad och nått fram till oljefälten i Kaukasus så hade kriget kanske fått en helt annan utgång. Efter 1943 så har osäkerheten minskat över tid till ett minimum 2009 då världens finansmarknader var minuter från att implodera. Därefter har det svängt och osäkerheten har börjat gå på andra hållet i stället, först sakta men accelererande. De senaste veckorna så händer det så mycket så det känns nästan ogreppbart.


Ingen vet vad som kommer att hända varken i det korta eller långa perspektivet så alla gissningar är OK och här kommer min gissning för de närmsta 2-3 åren med utgångspunkt ekonomi, finansmarknader och Bitcoin.


Jag tror att osäkerheten kommer att fortsätta att accelerera …


Men till slut, om några år, så kommer det att börja växa fram något nytt och bättre än dagens ”system”, eller kanske rättare sagt ”världsordning”. Hur detta nya kommer att se ut har jag ingen aning om men tankarna kring decentraliserade stats-stater där vissa är demokratier, andra styrda mer som ett företag eller för all del kungadömen (i den positiva meningen) tycker jag känns intressant. Ungefär som El Salvador där president Bukele verkar ha skapat hopp om framtiden genom en hittills framgångsrik balansgång mellan despotism light, ledarskap, nytänkande och mod. Jag tror att befolkningen kommer att få det bättre och att immigrationen till El Salvador av Bitcoiners kommer att bli hyfsat stor (några 100-tal) som tillsammans med andra Bitcoiners investerar i landet för de vill se att experimentet lyckas.

Nästan fake news, 2020 var en riktigt dåligt år om jag förstått det rätt, då är det lätt att det blir bra när man jämför, men ändå :-)


Jag tror vi kommer att se riktigt stora svängningar flera gånger per år på finansmarknaderna men med samma trend som de senaste 10 åren: mer stimulanser, rekordlåga räntor, mer skulder, vissa kvalitetsaktier som rör sig som Bitcoin medan andra som shitcoins, typ GameStop, högre råvarupriser t.ex. olja $150 och guld $3.000 tillsammans med en ständigt dyrare dollar även om svenska kronor kommer att klara sig hyfsat.


Bostadspriserna kommer att öka men i en lägre takt, jag tror vi har en bit kvar innan boendekostnaden når sin övre gräns för hur mycket av den disponibla inkomsten man är beredd att lägga på boendet.


Världsekonomin har visat svaghetstecken senaste halvåret och all oro kommer att bidra till en låg ekonomisk utveckling de närmsta åren. För att kompensera ”alla” som drabbas så kommer vi att se mer riktade bidrag som el-bidraget till husägare och diesel-bidraget till lantbrukare som är på gång. Kombinerar man detta med att man absolut inte vill se ett större börsras eller sjunkande bostadspriser som skulle ”drabba” alla (sparande och pensioner) så kommer det redan de närmsta veckorna signaler om lägre räntor och mer stimulanser som gör att finansmarknaderna svänger.


Inflationen kommer också att svänga, vissa perioder riktigt hög men den lägre ekonomiska aktiviteten kommer att skapa överkapacitet inom många områden som kommer att vinna över inflationstrycket. Kostnaderna kommer att omfördelas: dyrare mat, bensin och el men billigare ”prylar” som TV, bilar, kläder osv.


Jag tror inte vi är nära den punkten då de ekonomiska och finansiella systemen bryter samman men kanske om 2-3 år, hittills så har de ju visat sig vara robustare än jag och många andra trott. Det kan gå fort på slutet när stora förmögenheter från privatpersoner, pensionsfonder, försäkringsbolag och länder börjar inse att vi är nära ett epokskifte och ingen vill sitta med svartepetter och frågan blir då om det är guld eller Bitcoin som vinner.


Det blir tydligare och tydligare i mitt Twitter-flöde att Bitcoin till stora delar är en generationsfråga. Män i 60-årsåldern, gärna i kostym ser inget värde i ”digital scarcity” utan ser på ”crypto” med samma ”analys” som för GameStop; en effekt av mani, för mycket riskkapital och gambling. Där finns några gemensamma drag kring deras ”analyser” då de inte ser någon skillnaden mellan Bitcoin och shitcoins, det finns inget värde alls i uppfinningen Bitcoin och de senaste 4 månaderna visar att priset kommer att gå till 0 nu när räntorna är på väg upp och stimulanserna kommer att tas bort.

Skriva att du inte förstått utan att skriva att du inte förstått, i kostym

(Diego är annars riktigt sund och intressant)


Förra veckan så drabbades jag av FUD då jag lyssnade på Peter Zeihan som jag alltid gör (rekommenderas) och han med självklarhet berättade att Bitcoin kommer att dö. Men efter att tankemässigt ha satt upp listan över personer som är för Bitcoin och ställt dem mot de som är negativa så känns det som om den genomsnittliga intellektuella kapaciteten hos de som är för vinner med hästlängder, se Jurrien Timmer som exempel.


Om jag har rätt i ovan kring ekonomin och finansmarknaderna så tror jag det vänder upp relativt snart och Bitcoin gör ett nytt ryck uppåt, kanske vi får se $100.000 redan under våren? Dagen jag längtar efter är när priset på Bitcoin är okorrelerat till aktier, då är det game on på riktigt men det är nog något år kvar till dess. Till dess så får vi hålla koll på utvecklingen av antal adresser med Bitcoin, hodlandet och alla förslag på positiva lagar kring Bitcoin, allt för att vara trygga i att nätverkseffekten fortsätter.

Spännande! Kanske blir re-location till Lugano


Det går inte att undvika att skriva några rader om Rysslands agerande som för tillfället är jokern i ”allt”. Tyvärr är mina tankar idag riktigt trista och det känns som Ryssland sitter med bästa handen för tillfället. EU och delar av västvärlden (USA exkluderat) kommer att drabbas hårt på Rysslands svar på sanktioner, EU är beroende av rysk energi, 40% av naturgasen är från Ryssland men även olja, konstgödsel och säd är viktiga importer från Ryssland.


Kostnaden för EU i en redan svag ekonomisk utveckling kommer man att vilja undvika i det längsta och Ukraina kommer att bli den stora förloraren. Visst, Ryssland kommer också att lida men är det något de har spetskompetens på så är det att lida, landet där >20% inte har rinnande vatten inomhus och ännu fler inte har vattentoalett. Ryssland kommer att fortsätta samma spel tills de på allvar känner att USA tröttnat, kanske när de tar en korridor från Kaliningrad till Ryssland från Polen och Litauen.


Det man kan hoppas på är att ryssarna själva tröttnar, medelklassen och oligarkerna ekonomiskt men framför allt förlusterna av söner i kriget gör att man gör uppror mot Putin.


Som sagt, detta är min gissning, ingen vet.


Några bilder, först ut guld som är riktigt nära all time high i kronor. Exponentiell tillväxt sedan 1990 med riktigt hög r2 och OK avkastning.

Olja (WTI) sedan år 2000, slår vi toppen 2008 på $150?

Amerikans 10-årig ränta sedan toppen 1980, ca 16% till dagens 1,9%, ner lite de senaste dagarna. Når den 0% 2023? Långa räntan kan beskrivas som summan av korta räntor + förväntad ekonomisk utveckling + inflation + riskpremie. Ingen upplyftande bild.

Skillnaden mellan 10-årig och 2-årig ränta är en bra indikator på marknadens syn på utvecklingen de närmsta två åren jämfört med de kommande 10 åren.

Kronor per USD, från år 2000. Kan mycket väl slå all time high 11 kr om något år.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page