top of page
  • Joacim Petersson

I väntan på hyper-bitcoinization, del 1 av troligtvis väldigt många

Känns ju inte så aktuellt med hyper-bitcoinization såhär två veckor efter raset och en kurs som inte vill gå upp men det som är så spännande är ju att sannolikheten för hyper-bitcoinization inte är 0%. Som jag skrev för några månader sedan så är min gissning sisådär 50% att det händer inom 20 år.


Det är något väldigt speciellt med uppfinningen Bitcoin som jag har riktigt svårt att sätta fingret på men det har att göra med den decentraliserade "databasen" som alltid är oomtvistligt korrekt, där accepterade uppdateringar inte går att ändra, där antalet "records" är absolut begränsad till 21.000 miljoner miljoner, där det för varje "record" det bara finns en enda person som kan flytta över "ägandet" och detta sker bara när hon vill men när som helst, till vem som helst på hela jorden direkt utan någon tredje part inblandad.


Databas = blockkedjan, records = UTXO = så som blockkedjan håller reda på vems som äger vad, 21.000 miljoner miljoner = totalt antal Sats vilket är den minsta UTXO i teorin.


Under tiden så får vi väl hålla koll på vad som händer inom Bitcoin-världen som leder fram till hyper-bitcoinization.


Indien har ändrat sig igen, Bitcoin är OK bara börserna följer lagar och regler.

Detta är riktigt intressant, en 180 graders vändning, kanske kunskap biter, ingen stat vågar chansa på att Bitcoin inte blir en världsvaluta.


Och igår så höll Riksbankschefen Stefan Ingves ett framförande om Bitcoin där han sa att det kanske börjar bli dags att reglera Bitcoin och att det måste ske på en global nivå.

Jag har så mycket kommentarer kring detta så jag vet knappt var jag ska börja ...

  • För bara några veckor sedan så sa han att Bitcoin inte har något värde och inte är pengar, varför behövs det då regleras? Stämmer hans tankar så är det ju bara att sitta stilla och låta Bitcoin försvinna

  • Hur ska världens ledar kunna komma överens om reglering av Bitcoin? Och om de mot all förmodan skulle komma överens, vad är det de ska göra? Statlig mining där de censurerar block eller rent av göra en "re-org" av blockkedjan, tillsätta 10.000 Bitcoin core utvecklare som styr utvecklingen av koden, blocka adresser på internet så man bara kan ladda ner "godkända" plånböcker? Nä, det de kan är att reglera centraliserade kryptobörser men det kommer bara att hjälpa under en kort period

  • Det är slut på tiden då världens centralbanker kunde ignorera Bitcoin, bara för ett år sedan skulle ett sånt här anförande skapat stora rubriker, nu blir det en notis i finansmedia

  • Om referatet från presentationen är korrekt så är hans och finansmarknadsminister Åsa Lindhagen uttalanden riktigt lama

Jag tror det är samma "case" som i Indien, kunskap biter och Ingves börjar känna att Bitcoin är på riktigt.


Nu till något roligare.


I USA använder många kreditkort där utgivaren ger tillbaka en del av köpbeloppet, typ 2-3% och nu dyker det upp fler och fler kort där du får tillbaka i Bitcoin, BlockFi, Gemini och Fold är några av dem.


Jag lyssnade på en podd häromdagen med Will Reeves, grundare av Fold, och han var minst sagt positiv till utvecklingen av Fold. Fram till och med förra veckan så var det en begränsad test med 50.000 kort men resultatet har varit riktigt bra, till exempel så kan Visa (som Fold samarbetar med) se att i princip alla kunder med Fold valde bort andra kort som kunder tidigare använde.

Återbetalningarna sker med Lightning och kunderna har två val, antingen Hodl eller använda Bitcoinen för betalning (efter växling). Nästa steg för Fold är att ge ränta på Bitcoinen och erbjuda lån så de närmar sig att bli en Bitcoin-bank. Förra veckan så öppnade de upp för vem som helst i USA att få ett Fold card och tanken är att kunna erbjuda det till resten av världen på sikt.


Känns som detta är ett viktigt steg för "mass adoption", ett enkelt sätt att få exponering mot Bitcoin och steget att betalningen sker i Bitcoin kommer att försvinna när mottagaren är redo och villig.


70% av USAs BNP på $20.000 miljarder är konsumtion. Som exempel, om 50% av köps med ett kort där 2,5% återbetalas med Bitcoin så blir det $250 miljarder, 1/3 av Bitcoins nuvarande market cap som i så fall skulle cirkulera inom betalningsvärlden i USA så detta skulle kunna bli en viktig del inom en snar framtid.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page