top of page
  • Joacim Petersson

I väntan på hyper-bitcoinization, del 2 av kanske inte så många

Det första av världens 194 länder som kommer att göra Bitcoin till legala pengar offentliggjordes i lördags. Och i veckan kan kan det bli det andra, Carlitos Rejala, Paraguays utbildningsminister (???) la upp tweeten nedan igår kväll.

El Salvadors president Nayib Bukele blev Bitcoiners nya kelgris i lördags när han tillkännagav att han ska lägga fram ett förslag om att göra Bitcoin till legala pengar i El Salvador parallellt med amerikanska dollar.


Förslaget som med stor sannolikhet kommer att antas har många bottnar; ett försöka att boosta den lokala ekonomin, attrahera utländska entreprenörer, öka intäkterna från "remitances" från El Salvadoraner i utlandet som står för 25% av BNP och där 15-25% försvinner hos mellanhänder och "banking the 70% unbanked".

Bukele, 40 år gammal, är affärsman som blev president 2019 är populist med auktoritära drag. Min gissning är han har en hel del möteskallelser inbokade under måndagen: IMF (Internationella valutafonden), Världsbanken, Federal Reserve och ett antal av världens storbanker som lånat ut pengar till El Salvador som med stor säkerhet kommer att pressa honom hårt att dra tillbaka sitt förslag. Men han verkar väl förberedd och har skrivit ett par gånger att de kommer kunna hantera dem.


Väldigt, väldigt spännande!


Strike, Blockstream, Square m.fl. och ett antal kända Bitcoiners har erbjudit sig att hjälpa El Salvador som skulle kunna bli en precis lagom stor experimentverkstad för Bitcoin som pengar med sina sex miljoner invånare och en ekonomi som behöver utvecklas, nedsidorna är väldigt få och små. Går detta bra de närmsta månaderna så kommer många fler länder att kopiera, först små länder med stora dollarberoenden men kanske Ryssland hoppar på i ett tidigt stadium, det har varit mycket aktivitet de senaste månaderna från att göra så mycket som möjligt att för att komma ifrån USD.


Och vilken kille Jack Mallers är! 27 år gammal med djup och bred kunskap, orädd och ett socialt engagemang som drivkraft - Elons motpol i min värld. Fortsätter han på samma sätt så kommer han att kunna bli en av de stora positiva världsledarna om några år. I hoddie och keps.


Nu kanske vi äntligen kan få slut på den hittills enda beskrivningen av Bitcoin i media - digitalt guld - och få upp en bredare beskrivning och diskussion om Bitcoin som pengar. Ett erkännande av Bitcoin som pengar kommer att få stora konsekvenser vad gäller lagar och regler, banker och företag kommer att kunna ha Bitcoin precis som vilken valuta som helst och många länder beskattar inte kapitalvinster på valutor (Sverige gör, har du $100 i byrålådan som du växlar tillbaka så får du inte glömma att föra upp det på din K4 blankett)


Bitcoin-motståndarna var såklart inte nöjda, det var fel land. Och BBC gjorde ett inslag där man intervjuade Bitcoin Cashs ledare Roger Ver som höll med reportern om att detta var helt galet då de skulle valt Bitcoin Cash istället.


Det var tre andra nyheter i helgen som drunknade i flödet om jag tyckte var mycket intressanta.

Jag tror inte att Alibaba och Google vill äga cryptoböreser som fristående verksamheter, detta är såklart ett steg att kunna erbjuda breda Bitcoin och crypto-tjänster. Nu kan snart inte Apple välja att stå utanför.


Det är i Decentraland det händer och Sotheby's har redan en avdelning för NFT-auktioner, kanske flyttar den till Decentraland. HM är på plats, när IKEA?

Kan Ola Rollén bli Sveriges svar på Norges Kjell Inge Røkke, entreprenör, miljardär och Bitcoiner?

Ola är framgångsrik vd för Hexagon, troligtvis miljardär och doppar tårna i Bitcoin i denna intervjun på Di.se. En testballong! Som vanligt är utfrågaren negativ och okunnig, Ola pratar Bitcoin medan hon frågar crypto.


Avslutningsvis, om värde och pris alltid går hand i hand så är världens mest framgångsrika företag AMC Entertainment Holdings, upp 2.500% i år.

Bitcoin-priset däremot är som en stable coin oavsett nyhetsflödet men jag kollar i kaffesumpen och drar en linje i grafen och ser att vi håller på att bryta ut mot $100.000.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page