top of page
  • Joacim Petersson

I väntan på lift off

Kan Ethereum gå upp 10x på sex månader så kommer Bitcoin kunna göra samma!


Bara inte just precis nu för nu är allt fokus på Shiba Inu-coin, an experiment in decentralized spontaneous community building”, som en ICO fast utan idé, 20x på en vecka och en market cap på $13 miljarder, tre gånger mer än Ericsson.


Ethereum har idag 50% av Bitcoins market cap och min hjärna går på högvarv kring frågorna om decentralisering är viktigt och kanske man ska värdera Ethereum på något annat sätt?

ETH/BTC från sept 2016 till idag


Senast jag tänkte på altcoins för några år sedan så hamnade jag i att enda sättet för dem att ha värde är att

  • det finns en konstant (eller växande) efterfrågan på token för betalning av någon typ av tjänst

  • man litar på att token ska behålla sitt värde över tid, annars växlar man bara till sig exakt så mycket som behövs för tjänsten. ”Behålla värdet” innehåller parametrar som tillit till projektet, i vilken grad det är decentraliserat, antal tokens och hur mycket token projektet äger (ca 10% i Ethereums fall) med mera.

Det är alltid svårt att göra en rimlig analys när man missat rallyt, blir lätt att man hittar argument varför marknaden har fel … eller så beror det på vilket tidsperspektiv man har. För inte kan väl behovet av Ether idag vara så stort att det väger upp att det inte är decentraliserat och har en teknik som inte är på plats än?


Eller tittar ”investerare” 10 år fram i tiden och ser något som jag inte ser? Kan Ethereum ha skapat ett så stort försprång mot Bitcoin vad gäller programmerbarhet och tjänster så att teknikgapet alltid kommer att finnas? Riktigt svåra frågor men precis samma frågor som 2017 och svaret 2018-2020 var Bitcoin.


Det finns så många supercoola projekt inom Ethereum-världen eller med egen blockkedja, alla med sina egna tokens och jag tycker det finns två övergripande frågor:

  1. Kommer vi om 10 år ha en värld med 100.000-tals tokens?

  2. Kommer de tokens vi har utöver Bitcoin, 1 eller 100.000, betraktas som pengar?

Svaret idag på andra frågan är glasklar, jag har aldrig läst om någon som tror att Ether (eller någon annan token) är pengar, inga kändisar med ”ETH Laser Eyes”. Frågan är ju samma som hoten mot Bitcoin, att Bitcoin kommer ersättas av någon annan cryptovaluta och där ser jag inga hot idag.


Svaret på första frågan är ju nästan lika klar, vi kommer inte att ha 100.000 olika coins i våra plånböcker och behöva stå på Citigross och betala med Citigross-coin och i nästa butik använda Systembolags-coin.


Lever modellen med tokens kvar så kommer vår wallet att ta hand om växlingen, till och från vår basvaluta Bitcoin vid varje transaktion utan att vi behöver göra något. Och då kommer tokens värde bara att kunna behållas om efterfrågan är konstant (eller ökande), ingen kommer att hodla dem.


Min gissning är samma som tidigare, några tokens kommer att finnas kvar men över tid (10 år?) när Bitcoin sakta men säkert utvecklas så ”konverterar” projekten till Bitcoin som valuta. Det vi ser nu är en nyttig och nödvändig experimentfas, precis som i början av internet-tiden, där vi som ”investerare” kan tjäna pengar genom att ta bets på andra tokens och få rätt på timingen när man ska lämna för Bitcoin. Eller förlora pengar direkt. Min riskvilja är just exakt nu låg men det kan ändra sig snabbt.


För en no-coiner måste hela denna diskussion vara helt obegriplig men den bottnar i en insikt och övertygelse om att Bitcoin är en genialisk och unik uppfinning som kan få ett värde lika med ”Everything there is, diveded by 21 million”.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page