- Joacim Petersson
I väntan på uppgången
Varje morgon är jag förväntansfull men nervös, har Bitcoin-kursen äntligen börjat röra sig igen? Uppåt …
I väntan på att det ska hända så får man väl fundera på något annat och sedan något år så försöker jag ju följa diskussionen kring klimatförändringen och få ett grepp kring den. Nackdelen med att hänga på Bitcoin-Twitter är att där förenas alla i allt som är anti-etablissemanget och då även i klimatfrågan så där dyker upp en del ”intressant” som går emot medias ensidiga rapportering.
Jag tycker klimat bara blir svårare och svårare ju mer jag läser och jag får ofta en känsla av att det inte är vetenskap utan mer religion där ingen lyssnar på andras argument eller byter åsikt. Nästan all rapportering eller exempel jag ser känns som anekdoter, sherry picking och aldrig med någon relevant kritisk granskning, detta gäller båda sidorna.
När jag sedan letar faktiska data så finns det mycket men oftast bara för en liten detalj som lyfts fram av ena eller andra sidan. Och hela tiden har jag en fråga i bakhuvudet: hur ser mätmetoden ut?
Min klimatresa började ju med Shawn Hackett och hans fokus på havstemperaturer som styr klimatet (tänk badrum med badkar), känns logiskt och enkelt att förstå. Jag har nu hittat en av dataserierna som han återkommer till, indexet över norra Atlantens ytvattentemperatur (norr om ekvatorn) och datan finns på den amerikanska myndighetens NOAAs hemsida vilket jag tolkar som en kvalitetssäkring. Månadsvis sedan 1856.

Zoomar vi in de senaste 10 åren så får vi nedan.

Ingen klimatkris när man tittar på dessa siffrorna (bilderna finns även på Wikipedia) och 12-månaders trenden verkar ju helt klart vara nedåt.
Grunderna för förändringar i klimatet; variationen i solens strålning och hur mycket av strålningen som når jorden och att vi är i början av en period av mindre energi som kommer till jorden verkar de flesta vara helt överens om, skiljelinjen går vid om människans utsläpp av koldioxid påverkar förändringen. Datan ovan ska bli riktigt, riktigt spännande att följa det närmsta året tillsammans med vädret såklart.
Några ”anekdoter” som det inte rapporteras om i media.
Temperaturen verkar vara sakta sjunkande på Sydpolen
Ett index över jordens temperatur som visar samma trend som AMO ovan.
Från Björn Lomborg, "the skeptical environmentalist" från hans senaste bok där bilden nedan visar skogsbränder i USA de senaste 120 åren.
Och avslutningsvis, följ Scott för aktuellt väder i kontexten att människan påverkar klimatet.