top of page
 • Joacim Petersson

Inte Bitcoin – om covid!

Idag blir det något helt annat men ändå kanske med en liten, liten koppling till Bitcoin-världen.


Jag lyssnade igår på Closing the loop där John Vallis pratade med David Bailey, Bitcoin Magazine.

Sammanfattningsvis så tyckte jag inte podden gav så mycket men där var några små guldkorn när de bland annat konstaterade att Bitcoiners oftast är mer nyfikna än ”allmänheten” och att Bitcoin öppnat upp en plattform för intellektuella diskussioner som tidigare saknats.


Innan Bitcoin så skedde diskussionen kring ”vad är pengar” i mikroskopiskt små slutna sällskap medan idag så används ordet fiat-pengar till och med i gammelmedia och det finns flera hundra miljoner människor som funderar kring hur mycket nya pengar det skapas, helt galet när man tänker på det.


Diskussionerna i Bitcoin-världen har såklart inte stannat vid bara denna frågan utan ”allt” diskuteras och ifrågasätts: klimatförändringen, kostråd, covid-hanteringen, statens och media roll i samhället och nästan alltid i ett väldigt högt tonläge med samma 100%-iga övertygelse om att man har rätt som när en representant från Etablissemanget uttalar sig (har upptäckt att de även kan vara kvinnor inom Etablissemanget, inte bara män i kostym, se Christine Lagarde, ECBs chef, tidigare chef IMF och finansminister i Frankrike, när hon "förklarar" att Bitcoin inte är pengar, mycket underhållande).

Jag har lagt mycket tid på att förstå vad pengar är, hur finansvärlden fungerar och om Bitcoin såklart. Som en sidoeffekt så har jag blivit bättre på två saker: söka information och vara mer kritiskt till det jag läser, det är aldrig svart eller vitt, säger en att x är rätt så tar det inte många sekunder att hitta någon som ”vet” att det är tvärt om.


De senaste veckorna så har covid tagit stor plats i media igen och det är en sak som stört mej, man har slutat visa absoluta siffror utan rapporterar bara ”smittan upp med 300%”. Så jag la 5 minuter på att googla lite och blir konfunderad över vad som händer.


Jag börjar med min slutsats: Var en Bitcoiner! Var nyfiken, leta upp fakta och läs båda sidorna av argumenten, dra egna slutsatser Punkt. Behöver inte ta mer tid än att läsa artikeln i Expressen.


Min covidspaning: Region Skåne har en utmärkt uppföljning av covid och jag gissar att siffrorna ser ut på samma sätt i resten av Sverige, till och med Norden.

 • Antal personer i Skåne: 1,4 miljoner

 • Andel vaccinerade, över 16 år: 80,4% (82,7% med en dos)

 • Totalt antal personer med konstaterad covid: 171.000 (12%)

 • Ca 7% av de som testar sig har covid

 • Antal nya konstaterade fall per dag: 300, upp från 100 för en månad sedan. Fördelningen mellan åldersgrupper verkar var jämn.

 • Antal personer inlagda på sjukhus med covid idag: 52 varav 7 på intensiven, utveckling över tid nedan

 • Ca 3 personer i veckan dör med covid sedan i mars i år. Statistik om covid varit den primära dödsorsaken saknas (t.ex. om man hade annan allvarlig sjukdom, hjärtattack eller olycka).

 • Totalt har 1.819 personer dött i Skåne med covid, 90,2% var 70 år eller äldre, något fler män än kvinnor. Totalt har 9 personer under 40 år dött med covid (utav ca 400.000 = 0,0023%).

 • Under samma period så har det dött ca 4.000 personer i hjärtinfarkt (omräknat från hela Sverige och helår)

 • Från och med mars så är totala dödligheten samma i år som under referensperioden 2015-2019, ca 200 dödsfall per vecka.

Mina frågor och funderingar

 1. Hade det inte varit bättre att rapportera siffrorna än ”300%”, är ju inte svårt att förstå, vill ”de” skrämmas?

 2. Är det rimligt att införa restriktioner?

Jag ser inget alarmerande i siffrorna, fungerar vaccinet OK så blir det kanske lite fler som blir allvarligt sjuka men det är nog något vi måste lära oss att leva med.


Väljer man att inte vaccinera sig så finns det resurser att ta hand om dem, allt annat lika så borde de addera max ca 10 patienter till IVA, (Personligen vill jag inte få allvarlig corona, verkar vara en hemsk sjukdom men väljer man att chansa så är det OK för min del, ungefär som många andra "konstiga" val människor gör som påverkar hälsan).


Hade varit intressant att ha samma siffror som ovan på en vanlig influensa.


Jag har inget bra svar på första frågan, det jag är helt övertygad om (100 % säker 😊) är att det inte finns någon konspiration från Etablissemanget utan det är andra saker som styr som rädsla från de styrande att göra fel och då blir mottot ”bättre för mycket för tidigt” även om det inkräktar på grundläggande valfrihet och personlig integritet.


Avvägningen mellan trygghet och säkerhet på ena sidan ställt mot valfrihet, integritet och yttrandefrihet på andra sidan är den mest centrala i all lagstigning. För att vi alla ska har en uppfattning om vi är på rätt sida om gränsen så behöver vi information och diskussion.


Det som är märkligt är att de politiska partierna, media och andra opinionsbildare inte tar en aktiv roll i att förmedla fakta, diskutera och ifrågasätta covidhanteringen.


Min gissning är att det beror på många olika orsaker: partierna tror inte man får fler röster på att ta debatten, sensationella nyheter får fler klick i kommersiell media, SVT/SR är troget mot de styrande, svårt att nå ut för enskilda opinionsbildare eller så vill de inte ta striden mot "mobben". Nu blir det enskilda personer (som oftast anser sig ha 100% rätt) som startar diskussioner på Facebook och Twitter där alla nyanser oftast saknas.


Likheterna i diskussionen om covid och Bitcoin (och andra ämnen) finns där tycker jag: fakta är inte alltid viktigt, mycket åsikter och frustration, ”vi mot dom” – känsla. Så det blir nog att titta in på Regionens hemsida regelbundet så jag i alla fall har koll på siffrorna.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page