top of page
  • Joacim Petersson

Inte NGU men NGS

En av de 100-talet akronymerna i Bitcoin-världen är ju NGU - Numbers go up - och refererar till priset men NGU funkar inte för 2021, priset har gått sidledes - NGS - Numbers go sideway - under de senaste 11 månaderna.

Den röda linjen är kursen nu på morgonen, nästan 47k vilket är $1.000 under både medelvärdet och medianen från den 10 februari när vi passerade 47k för första gången.


Efter att ha funderat några dagar på detta så känner jag mej ganska säker på att orsaken är förbuden i Kina, först miningen i april och just nu att de kommer att skärpa/förbjuda kinesers möjligheter att använda crypto-börser och lite andra rykten om att företag inte får äga Bitcoin efter årsskiftet.


Igår dök bilden nedan upp på Twitter, hur månadspriset utvecklat sig fördelat på handelstiderna i Asien, USA och Europa. (Metoden något oklar ...)

Mining-förbudet i april var det som poppade bubblan som byggts upp i USA och Europa i belånade positioner och terminer. "Alla" var säkra på att S2F gällde, vägen till 100k var spikrak och snabb och många fick laser eys. Hade inte förbudet kommit så är min gissning att priset hade fortsatt upp i flera månader till och nyheten från El Salvador i juni fått kursen att skjuta upp till kanske 200k innan priset rasat med typiska >50%.


Precis när kursen återhämtat sig till ATH i början av november så syns det tydligt i bilden ovan det vi alla känt, kursen har gått ner under natten, det vill säga att Asien varit drivande och att kursen sedan gått upp när amerikanerna börjat handla.


Det blir mycket spekulationer och gissningar men vill kineserna ur Bitcoin och shitcoins så blir det ju stor prispress. Att ta ut sina Bitcoin från börserna fungerar ju inte då den kinesiska staten enkelt kan få uppgifter om vem och till vilken wallet från börserna de använder som Huobi och Kucoin så det finns bara ett alternativ, att sälja och plocka ut pengarna.


Stämmer resonemanget ovan så bör säljtrycket försvinna imorgon vilket såklart vore trevligt.


Som jag skrivit tidigare, jag tror inte historien ger oss någon guidning för 2022, Bitcoin har lämnat baby-stadiet och är i förskolan nu några år vilket kommer att ge andra prismönster då det som händer i "verkliga" världen kommer att vara det som styr tillsammans med förmågan att skapa tjänster som bygger på uppfinningen Bitcoin som många använder. Den underliggande tillväxten av Bitcoin kommer att driva kursen uppåt, minibubblor som poppar när entusiasmen blir för stor och några enstaka stora negativa händelser som skapar stora nergångar som det tar flera månader att återhämta sig ifrån.


Jag tror 2022 blir ett bra Bitcoin-år!


All Kina FUD borta och tankarna kring lagstiftning runt om i världen blir tydligare, nu väntar vi bara på detaljerna. Jag känner en viss oro för Ethereum, en plötslig insikt om att decentralisering är viktigt eller tekniska problem som får "investerare" att börja sälja som drar med sig Bitcoin. Det finns en positiv tvist kring detta, kanske köper de Bitcoin istället.


På den positiva sidan finns så mycket, i princip allt som Bitcoin uppfanns för att fixa, i grunden riktigt jobbiga saker som inflation, kanske högre räntor eller mer negativa, ATH i skulder, bubblor i värderingar osv. men framför allt en snabbt växande insikt hos vanliga människor att något är riktigt fel med vårt nuvarande ekonomiska system.


Jag är helt övertygad om att vi under 2022 får ser fler länder som gör som El Salvador, fler företag som gör som MicroStrategy, fler banker som försöker anpassa sig till en Bitcoin-värld och många fler investerare som byter åsikt om Bitcoin. Och högre priser kommer att göra att vanligt folk återigen kommer att köpa Bitcoin.


Avslutningsvis en titt på många grafer.


60% upp under 2021 känns som mellanmjölk i Bitcoin-världen, inte dåligt, inte bra.

Bilden blir ju lite annorlunda när man tittar på årslägstapriserna, vi är ju på en helt ny nivå under 2021

Tittar man på extrema kursrörelser, +/-10% så var det ett normalt år,

En titt på max och min daglig kursrörelser visar också på ett vanligt år.

Nedan är intressant, antalet Bitcoin som inte rört sig på minst ett år ökar snabbt just nu. Den negativa vinklingen är att detta normalt sett händer när priset går ner, korrelationen med priset är -80% och alla on-chain analytiker säger samma sak, ackumulering av Bitcoin sker när priset går ner.

Jag tolkar dock detta positivt, det är nya tider så gamla sanningar gäller inte längre utan det visar bara att fler hodlar.


Antalet adresser med Bitcoin har börjat stiga igen, för första gången över 40 miljoner.

Samma för antalet ägare av certen på Avanza, nästan alla hodlade sig igenom sommaren och hösten och nu upp till 40.000.

Coinshares som ger ut certifikaten redovisar totalt värde på dem dagligen som går att räkna om till Bitcoin och här ser man ett dropp under 2021, från 60k Bitcoin till idag ca 47k. Vet inte om certifikaten finns på andra börser än Avanza så jag vågar inte räkna fram något medelvärde per ägare :-).


Google trends visar på sökningarna på Bitcoin i alla fall nått en ny nivå men långt ifrån någon hype.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page