top of page
  • Joacim Petersson

Jag hade fel, det är annorlunda denna gången

En bärande ”kunskap” i mitt 35-åriga investerande som jag försökt kopiera av t.ex. Warren Buffet har varit att marknader svänger kring någon typ av medelvärde; konjunkturen går upp och ner, ibland är aktier dyra, ibland billiga och räntor justeras över tid mot någon typ av medelvärde. Perioder av uppgång har följt av korrigeringar och en Volvo-aktie har haft ett 50-års snitt-P/E på 11 (gissning) mot dagens 22.


Uttrycket ”det är annorlunda denna gången” har helt enkelt varit fel men jag börjar bli mer och mer övertygad om att det är annorlunda denna gången. Tvivlet som är kvar i mitt huvud är att sannolikheten att vi är i början av någon helt nytt är väldigt, väldigt liten.


Vi ska alltså ersätta dagens ekonomiska system baserat på skulder med ett system baserat på tillgångar samtidigt som vi uppgraderar hela samhället med ny teknik i den tredje industriella revolutionen i en digitaliserad global värld.


Resan blir skumpig; tillgångar ska omfördelas, makt och inflytande bytas, strukturer och institutioner ska byggas om men på andra sidan kommer det att bli riktigt bra: kraftig ekonomisk tillväxt och mer jämlikt på alla sätt och vis där arbete och risk belönas.


Jag har skrivit om det så många gånger – det nuvarande ekonomiska systemet är trasigt med enorma skulder, rekordlåga och till och med negativa räntor, ingen kompensation i räntorna för att låna ut till riskfyllda bolag, 10-25% mer pengar varje år på en ekonomi som växer med 2% och där priset på tillgångar växer utan kopplingar mot den ekonomiska verklighet. Logiken är minst sagt krystad när experter ska förklara varför italienska räntor är lägre än riskfria amerikanska, bostadspriserna i hela västvärlden stiger med 20% på ett år, en marginell biltillverkare värderas högre än de 10 största vinstgenerade andra bolagen tillsammans eller hur stater kan dela ut pengar de lånat och där lånet sedan köps av centralbanken med nyskapade pengar.


Vi har varit många som trott att detta skulle justeras över tid mot medelvärdet men så verkar det inte bli, i alla fall inte nu. Tilltron till dagens system är helt klart mer robust än vad jag trodde, krascherna 1987, 1992, 1997, 2000, 2007, 2018 och 2020 har härdat oss och varje nergång har blivit en snabbare och snabbare BTFD.


Men något händer just nu: uppfinningen Bitcoin och all ny teknik som precis börjat rullas ut som förnybar energi, 3d-printing, 5g, självkörande elfordon, drönare, robotar, IoT, VR & AR, grafen, crispr, digitalisering av arbetsplatser, undervisning, sjukvård t.ex. kommer att skapa dramatiska förändringar. Nästan all utveckling har några gemensamma drag: globala nätverkseffekter med exponentiell tillväxt, decentraliserade lösningar och inte minst fria, öppna och open source.


En och en blir punkterna ovan mer som anekdoter, speciellt idag då vi är precis i början och när man mixar dem så blir det oöverskådligt. Det blir väl ingen revolution när någon bygger ett nytt lagringssystem för datafiler som bygger på uppfinningen Bitcoin? Jo, när du använder det till att lagra nödvändiga data för en självkörande elbil som automatiskt kopplar upp och betalar för sig själv med Bitcoin vid ett uttag kopplade till dina solpaneler så är det en liten del i en revolution.


Eller när artisten släpper en låt i en begränsad upplaga direkt till sina mest lojala fans vid en konsert i Decentraland som fansen kan sälja vidare och där 10% alltid går till artisten utan mellanhänder. Eller när de bästa lärarna blir bättre betalda än Zlatan då de har 10 miljoner elever per föreläsning i algebra med elever från jordens alla hörn som betalar 200 sats (1 kr) per lektion. Eller …


Befintliga jobb kommer att ersättas av nya, nu när de första arkitekterna är på plats som är 100% inriktade på att skapa hus i digitala världar så dröjer det inte länge innan den första vaktmästaren får jobb. Eller servicetekniker som installerar roboten som den självkörande bilen använder. Eller …


Investeringsmöjligheterna är enorma för tillfället! Kommer VW att klara omställningen till självkörande elfordon eller blir de utkonkurrerade av Zoox? Kommer Nasdaqs kunder att vara kvar när de till slut gjort omställningen till digitala tillgångar som handlas 24/7 eller blir det FTX som tar deras volym? Överlever Eon när nästan all energi produceras i små förnybara anläggningar eller blir det en decentraliserad handelsplats peer-to-peer? Eller …


Utvecklingen går i rasande takt och bilden av framtiden blir lite, lite tydligare för fler och fler i en exponentiell takt där jag tror vi befinner oss i en brytpunkt. När till och med direktörer på Federal Reserve säger att Bitcoin är en ”store of value” som Kaplan gjorde i fredags så är vi nära en punkt då alla måste uppgradera sina tankar om framtiden.

Det finns en punkt kring det ekonomiska systemet då majoriteten inser att dagens system kommer att ersättas av det nya, som jag tror har Bitcoin som fundament. Förhoppningsvis så sker det under ganska ordnade former under en längre tid, som en våg som snabbt rullar fram men som inte orsakar för stor skada som en tsunami skulle göra. I scenariot med den ordnade övergången så tror jag vi har flera år framför oss med hur det sett ut de senaste 5-10 åren men i en accelererande takt.


Exempelvis, vårt hus värderas upp med 100% i kronor, uttryckt i guld fortsätter priset ner med -2% per år och i Bitcoin så sjunker värdet på huset med -99% under de närmsta åren.


Svåra tankar och riskerna och möjligheterna är extremt stora, har Michael Saylor eller Warren Buffet rätt?


Några funderingar kring tecken på att Bitcoin vinner:

  • När du konverterar alla aktiekurser till BTC i din excelfil och inser att Apples kurs inte växer tillräckligt snabbt och säljer och köper FTX token istället

  • När husannonserna har priset i kronor och guld eller Bitcoin och där de senare justeras nedåt varje vecka

  • När du på allvar funderar på att växla halv lönen till Bitcoin, inte för att spara utan för att betala med

Genom att fundera på ovan och leta ”sign posts” så har man ett stort försprång mot de allra flesta som idag som bäst bara är fundersamma på vad som händer.


Bevis 1 för ovan, BTCUSD 2015-2021


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page