top of page
  • Joacim Petersson

Ketchup-effekt

Jag läser så mycket spännande varje dag från Bitcoin-världen att jag kommer från tid till annan lägga upp lite längre inlägg under Nyheter med några egna kommentar. De längre bloggposterna kommer att vara kvar även om det är en paus just nu.


Pomp skickade ut ett nyhetsbrev igår som var riktigt bra om Bitcoiners mot Outsiders, kanske de senare bättre skulle kallas Suits eller som jag kallat dem - etablissemanget.

Bitcoiners lever på internet och är pålästa och kunniga inom väldigt många områden och kommunicera som man gör på internet med memes, CAPS LOCK, laser eyes och där man inte har något problem att skriva till en miljardär "have fun staying poor boomer" utan syfte att vara respektlös.


En Outsider förstår sig varken på Bitcoin eller Bitcoiners och hanterar dessa antingen med arrogans eller helt enkelt ignorerar dem. Fram till och med för några månader sedan hade de övertaget men i takt med att media börjat skriva och prata om Bitcoin och vissa investerare "bytt" sida så har det uppstått ett skifte i det som kan beskrivas som narrativet.


Skiftningen är djupt problematiskt för etablissemanget - prata om Bitcoin och därmed ge legitimitet till Bitcoin eller fortsätta att ignorerar och låta Bitcoiners styra media och narrativet. Ska bli väldigt spännande att se hur detta utvecklas även om jag känner mej trygg med utgången.


Bitcoin-priset och händelser som direkt kan kopplas till priset är såklart riktigt spännande men minst lika spännande är allt annat som händer i Bitcoin-världen. Av dessa nyheterna tycker jag "banking the unbanked" i kombination med att Bitcoin används för betalningar ligger i topp.


För någon vecka sedan skrev jag om Bitcoin Beach i El Salvador och vill ni ha bilder på tropiska stränder i kombination med en solskenshistoria om "banking the unbanked", Bitcoin-betalningar och snabb utveckling i små, relativt fattiga byar så ska man följa dem på Twitter.

Mikael Jonasson (?) twittrade utan ned halv tolv igår kväll ...

20% av befolkningen i Nigeria äger Bitcoin, hur många av dessa är just "banking the unbanked"?


Följ Mikael på Twitter, riktigt bra, fattar inte hur han hittar allt och ganska ofta helt nya källor för min del.


Ett sista exempel är några få ord i veckans Ekonomibyrån på SVT. Gina Pari, en av paneldeltagarna berättade att hon hade rötterna i Bolivia och att det där finns byar som använder Bitcoin. Hade varit roligt att få höra mer men Carolina hade fullt upp med risken i "digitalt guld".


Min hick up på Bitcoin mining har fortsatt i veckan. Du har kanske redan har fått din Caddy levererad och sitter och ändrar färg på diodrampen med din mobil på din inneslutna mining-utrustning?


Igår twittrade PlanB utan nedan att 67% av all energi i USA aldrig förbrukas.

Jag har inte läst rapporten från Lawrence Livermore National Laboratory så jag vet inte hur de räknat men om de ens är nära sanningen så är ju det mycket märkligt att det inte snackas om detta.


Avslutningsvis, vd för BIS, Bank for International Settlements, centralbankernas centralbank Agustín Carstens, pratade i veckan om CBDC, Central banks Digital Currencies.

Vilket stolpskott, jag tror bara det är etablissemanget som ser det som något positivt att centralbankerna har "absolut kontroll" över CBDC. De kommer att bestämma vem och hur de används och kommer att kunna se alla transaktionerna man gör, övervakningssamhället 2.0.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page