top of page
  • Joacim Petersson

Klimatspaning

Shawn Hackett skickade i förra veckan ut en uppdatering kring sin prognos om att klimatet kommer att bli kallare, riktigt kallt, de närmsta 20 åren. Enligt Shawn utvecklar sig vädret som han förutspått och vi har en riktigt kall vinter framför oss med start i november som sedan varar fram till om med mars med rekordlåga temperaturer och mycket snö. Årets vinter, sena och kalla vår och ett troligt omslag i juli till svalare med mer nederbörd är de första tecknen.


Repetition från de tidigare inläggen (här och här):

  • Klimatet har alltid varierat

  • Variationer beror på systematiska förändringar i

  • hur mycket energi solen skickar ut

  • hur mycket av solens energi som når jorden beror på gravitationen från planeterna i solsystemet

Alla är överens om ovan men klimatforskarna säger att människans utsläpp av växthusgaser har satt detta ur spel, det kommer bara att bli varmare.


Vad gäller solen så har vi precis gått in solar maximum-period där mindre energi kommer att skickas ut från solen de närmsta 10-15 åren och vad gäller planeterna så samverkar Jupiters och Saturnus magnetfält (Jupiters magnetfält är ca 19.500 gånger starkare än jordens) så att mindre och mindre energi kommer att nå fram till jorden. Detta har redan fått ytvattentemperaturen i Nordatlanten och norra Stilla havet att böra sjunka och båda indexen är nu negativa. (Ytvattentemperaturerna styr klimatet, tänk badrum med badkar).


Det är riktigt krångligt när Shawn beskriver klimatet, i hans beskrivningar dyker det upp nya väderfenomen och astronomi hela tiden och jag hittar bara delvis källdatan även om jag inte tvivlar på det han skriver men frågan om ”sherry picking” finns i bakhuvudet. Nu spelar det ingen större roll, vi får facit om 6-9 månader och båda utfallen känns jobbiga:

  • Shawn har fel (och många med honom), människan påverkar klimatet och då börjar det bli riktigt brått att fixa utsläppen

  • Han har rätt och vi har 20 år med riktigt kallt väder

Den senare punkten är vi ju inte alls förberedda på. Shawn säger att hela norra halvklotet kommer att få en vinter i år vi inte varit med om på flera hundra år med kanske -15 grader i medeltemperatur i södra Sverige (min gissning) och riktigt mycket snö. Shawn pratar om störningar i leveranser av el, olja, mat, medicin och andra varor, jobbigt. Är nog inte fel med lite prepping inför vintern.


Jag har svängt kring frågan att investera i ett kallare klimat, nu känns det svårt och osäkert. Ta olja till exempel, samhället stänger ner för ingen vill eller kan gå ut, samtidigt så kommer inte oljeleveranserna fram, en punkt som sänker oljepriset, en som ökar så slutsumman blir kanske neutral. Möjligtvis kan man kanske investera i elproducenter och mat, jag får fundera ett varv till.


Skulle det bli riktigt kallt och besvärligt så kommer med stor sannolikhet den ekonomiska aktiviteten i världen att gå ner igen, som en andra corona-stängning. Tittar vi vad som hände nu med corona, massivt pengaskapande och med stora mängder stödpengar så är ju sannolikheten nästan 100% att världens ledningar använder samma metod igen. Finansmarknadens reaktion kommer säkert också vara samma, först ner sedan kraftigt upp, inklusive Bitcoin.


Det jag tror kommer att skilja mot tidigare, kanske inte efter första vintern men efter andra, är ett folkligt raseri, allt snack om ett varmare klimat visade sig vara fel. Varför räcker inte den extremt dyra elen? Varför stängde ni kärnkraftverken? Varför har matpriserna gått upp med 50%? Varför skulle vi äta ”klimatsmart”? Vad mer är inte rätt? Misstro och stor ilska.


Som tur är så finns det ju faktiskt ett tredje alternativ kring klimatet, varken klimatforskarna eller Shawn har rätt utan det blir lite lagom svalare och ”vanliga” vintrar, hoppas på det.


Spännande att följa.


Källor

Länk till Shawn Hacketts senaste presentation


Från presentationen, temperaturen i Nordatlanten faller snabbt (blåa området) men även stora områden kallare än normalt i Stilla Havet och Indiska oceanen.

AMO = Atlantic multidecadal oscillation, index för variationen av havstemperaturen i Atlanten, PDO samma för Stilla Havet.


Förhållandet mellan AMO och PDO ”styr” klimatet och nu är vi på väg in i en fas där båda är negativa. Senast det hände var i slutet av 60-talet och början av 70-talet, då med kalla vintrar. Då hade vi inte ett solar maximum som vi har idag vilket är grunden till Shawns prognos på ett mycket kallare klimat.

Källan för klimatdata: https://psl.noaa.gov/, amerikansk myndighet, mycket data, svårt att förstå för en lekman men serierna ovan fick jag ut.


Hittat ett nytt twitterkonto: Climate Realists, lite foliehat, allt staten gör är dåligt men det dyker upp en hel del intressant.


Just nu är det riktigt varmt på Arktis, som beskrivs som ”varmast någonsin” men värmekartorna nedan visar att det är normalt. Uttalande som ”varmast någonsin” är det gott om och nästan alltid så finns det exempel på att så är det inte, ibland i närtid (senaste 100 åren), ibland historiska referenser några 1000-tal år bort.

Klimat är riktigt komplicerat, t.ex. vad man mäter, hur man mäter, hur långa är dataserierna, är de korrigerade, finns det korrelation …, vilket gör att det oftast känns som man kan få de resultaten man vill och oavsett vilken sida man är på klimatfrågan så hittar man stöd i siffror.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page