top of page
  • Joacim Petersson

Krokig väg till hyperbitcoinization

Just nu försöker jag fokusera mina tankar på två frågor:

  1. Är detta tidpunkten då det befintliga ekonomiska systemet börjar bryta samman på allvar?

  2. Om ja, hur ser det nya systemet ut?

Bitcoin uppfanns för att ersätta dagens ekonomiska system och ska det bli det så måste Bitcoin överleva all turbulens som finns mellan nu och sen. Ska Bitcoin gå under så vill jag att det sker nu, inte om 5 år med ett ras från $1 miljon till $1.


Inget av det som sker just nu inom t.ex. shitcoin- och finansvärlden har fått mej att ändra åsikt, Bitcoin är här för att stanna vilket innebär att jag tror på en hyperbitcoinized värld för värdet av Bitcoin kommer aldrig att hitta en balanspunkt mot våra nuvarande pengar utan ”käka” upp dem en efter en. Det kommer såklart att ta tid att komma till en fullt ut hyperbitcoinized värld, kanske 20-30 år, kanske förhållandevis snabbt. Och vägen är ju helt klart väldigt krokig och krävande.

Det verkar omöjligt att förbereda sig mentalt på det som händer nu även om ”alla” vetat om att det skulle hända. Innerst inne så har jag uppenbart hoppats på en smärtfri övergång till en Bitcoin-värld men senaste årens utveckling gör att vi har riktigt jobbiga tider framför oss. Listan mitt i detta inlägg från förra månaden gäller fortfarande.


Bitcoin-priset är kanske den bästa värdemätaren på tillståndet i världen. I grunden i en långsiktig starkt uppåtgående trend men utsatt för alla världens finansiella risker, bland annat:

  • tusentals dåliga Bitcoin-kopior där kopiorna har lockat fram girighet och lycksökare

  • hög belåning för vi befinner oss i en värld där en genomsnittlig årlig uppgång på 100% inte är tillräcklig

  • en del av det befintliga trasiga och komplicerade ekonomiska systemet som Bitcoin ska ersätta

Problem pulserar fram och idag så har vi resonans som drar ner priset rejält.

Been there ...


I något läge kommer priset att vända, antingen för att vårt befintliga ekonomiska system överlever all dramatik denna gång också och fortsätter på den 40-åriga trenden eller så får vi den förväntade brytningen mellan Bitcoin och resten av finansvärlden. Just idag känns det inte som vi är nära vändningen men den kommer väl som vanligt att ske när ingen tror det ska hända.


För två veckor sedan trodde jag att vi skulle återgå till den 40-åriga trenden med sjunkande räntor men blir mer och mer tveksam. Först och främst så lutar jag åt att inflationen inte kommer att sjunka det närmsta året men även om den gör det så är skadorna på ekonomin och finansmarknaderna så stora att vi kommer att se händelseförlopp som inte går att förutse.


Hittills så har nergången på finansmarknaden skett förhållandevis kontrollerat men jag tror vi är nära att något går sönder på riktigt och då skapar konsekvenser ingen är förberedd på. I grunden så är det den snabba ökningen av räntorna och dollarn tillsammans med oljepriset som är problemet men konsekvenserna syns överallt, det är bara att plocka upp valfri graf: indiska rupie och japanska yen, värdet på junk bonds, italienska räntor, fastighetspriser i Australien och alla världens aktieindex för att få en bild av omfattningen.

Värdet på HYG, en ETF med "bra" junk bonds, från 2010, -20% i år

Svaret på frågan om det är nu det befintliga system gått sönder så mycket så det inte går att reparera kommer vi att se på responsen från finansmarknaderna när Fed byter från räntehöjningar till sänkningar. Riktningsbytet kommer när amerikanska räntemarknaden slutar fungera, då saknar de alternativ. Det har de senaste dagarna funnits tecken på att vi kan vara nära, t.ex. så har amerikanska storbanker slutat köpa obligationer för deras balansräkningar är under press (värdet på en obligation går ner när räntan går upp), dels för att de tycker risken är för stor, dels på grund av lagar om deras egna kapital (sjunker när värdet på obligationerna går ner).


När dagens system går sönder så är det mest troliga scenariot att ett land i taget krisar, precis som vi nu ser med Sri Lanka, Turkiet, Argentina osv. USA står sist på listan och vi nära dem. Scenariot med en ”Ice nine” där världens finansiella system stannar på några timmar för att de med tillgångar bedömer risken för stor är inte utesluten. Alla världens repor, swapar och utlåningar av tillgångar avslutas på några dagar, precis som 2008 men denna gång utan en kvick återstart. (repris i länken, sista delen Derivat beskriver repor m.m.)


Mycket doom i inlägget men nästa inlägg blir kring att risken i Bitcoin aldrig varit lägre!


Och hodlandet fortsätter upp, nu 12,5 miljoner Bitcoin som inte rört sig på ett år.

Ner 50k senaste veckan men inget som oroar mej

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page