top of page
  • Joacim Petersson

Mörka moln kring The Merge

Ekosystemet Bitcoin växer hela tiden och fler och fler områden påverkar och påverkas av Bitcoin, för det mesta som en del av vägen till hyperbitcoinization (😊) men som ibland bara är jobbigt. Ethereums The Merge är en av dem senare, det känns bara jobbigt.

Så här startade det för snart 14 år sedan


De första åren så hade cyberpunks fullt upp med att få systemet på plats och ingen brydde sig eller förstod. Utvecklingen av Bitcoin har fortsatt och liknar internets utveckling, precis som man kan förvänta sig av ett öppet decentraliserat globalt system. Teknikutveckling såklart men kanske det viktigaste som hänt är att det växt fram en stor grupp människor, flera 10-tals miljoner som intresserar sig för vad är pengar och andra grundläggande samhällsfrågor som personlig integritet och rätten att få vara anonym, yttrandefrihet, gränsdragningen mellan reglering och fri marknad, osv.


När entusiasterna fått Bitcoin att fungera så tillkom ett nytt gäng som skulle skapa en bättre Bitcoin, antingen genom att kopiera Bitcoins kod och ge det lite andra egenskaper som Litecoin eller något mer annorlunda som Dogecoin och Ethereum. Sedan har ju detta bara fortsatt och idag finns det drygt 20.000 andra cryptovalutor som indirekt påverkar Bitcoin.

20.471 bättre Bitcoin! Men det ser ut som om det blir svårare och svårare att göra förbättringar …


I gränslandet mellan Bitcoin, shitcoins och finansmarknaderna så har det växt upp en mängd företag som experimenterar med de traditionella banktjänsterna sparkonton och lån tillsammans med bryggor mellan dagens system och Bitcoin-världen i form av stablecoins. I grunden är detta bra för detta behövs under övergångsperioden fram till hyperbitcoinization men experimentlustan gick för långt utan att någon kunde svara på frågan ”var kommer räntan ifrån?”.


Efter björnmarknaden 2018/19 så insåg finansmarknaden att Bitcoin var här för att stanna och nu måste alla vill vara med, senast i veckan världens största kapitalförvaltare BlackRock med $10 trillions, $10 miljoner miljoner, i kapital.

Nyheten i sig är kanske en av de viktigaste i år, BlackRock har gjort en 180 graders sväng på några år och nu kan ingen professionell investerare gömma sig längre utan tvingas att förhålla sig till Bitcoin inför sina kunder. Drivkraften i denna grupp är enkel att förstå, de vill enbart tjäna pengar, inget annat.


Vi står precis på gränsen till nästa område att ta till sig Bitcoin, den ”vanliga” ekonomin och de styrande. El Salvador var först och det ser OK ut för dem inför årsdagen och några andra stapplande försök har påbörjats.


Listan över länder med valuta- och ekonomisk kris börjar bli lång, nedan en från vår Bitcoin-vän Steve Hanke 😊.

En utav många möjliga listor där länder som Ryssland, Libanon, Sri Lanka, Afghanistan, Zimbabwe m.fl. inte finns med då de redan gått i konkurs.


Jag är helt säker på att det pågår diskussioner i flera av dessa länder kring Bitcoin och om det är en möjlig väg ut. Att välja Bitcoin idag är nog nästan omöjligt för dem men om några år så är min gissning att vi kommer att se dem börja ta steg mot Bitcoin som officiell valuta, kanske genom att Bitcoin de facto är valutan i landet då den redan är allmänt spridd och accepterad.


I länder där det inte är en synbar valutakris utan mer en allmän känsla av att det inte står rätt till och att framtidsutsikterna är minst sagt grumliga så är diskussionen kring Bitcoin annorlunda. Skulle gissa att USA ligger längst fram medan styrande i Europa, Japan m.fl. mest vill att Bitcoin ska försvinna. Men jag tycker att det sker en svängning, fler och fler förstår och tongångarna har så smått börjat ändra sig. Bara att BIS, Världsbanken och IMF tar upp Bitcoin som alternativ för att förbättra gränsöverskridande betalningar vore helt otänkbart bara för ett par år sedan.


Årets ras för Bitcoin-priset har som vanligt sin grund i girighet så detta är inte den sista kraschen för Bitcoin. Specifikt denna gång var att girigheten var någon typ av combo av shitcoiners och finansmarknaden med VC-pengar, nya crypto-hedgefonder och traders från banker etc. Nu när jag funderar på det så finns det väldigt lite, eller rent av inget, som har med Bitcoin att göra i denna krasch vilket känns riktigt surt. 2017 var där i alla fall en hype kring Bitcoin och dess egenskaper.


Nu tycker jag det känns som priset stabiliserat sig men jag är rätt orolig för en ny kris som denna gång har sina rötter i ”The merge”, det vill säga Ethereums övergång från Proof of Work till Proof of Stake. Jag hittar inget datum men ser att slutet av september är en tidpunkt som nämns.


Anledningarna till min oro är flera:

  1. Tekniken, kommer övergången och sedan PoS att fungera? Riktigt komplicerade saker som man utvecklat under snart 7 år

  2. ”Buy the rumor sell the news”, ett vanligt fenomen och det räcker att där är ett par hedgefonder som börjar sälja för att vi ska se ett ras på 50% som drar med sig Bitcoin

  3. Dubblerat antal shitcoins då några väljer att fortsätta med PoW-ETH. Vilken jäkla soppa detta kan bli där det dessutom kommer att växa fram DeFi-plattformar som PoW-Sushiswap, splittringar av DAOs, osv

  4. Stablecoins, vilken kedja kommer de att välja: PoW eller PoS? De kan bara välja en då antalet Tether måste vara samma som sina reserver. Samma gäller alla wrapped BTC, wETH, guld och andra experiment som pågår. Och alla CeFi bolag som BlockFi, GreyScale, Silvergate och cryptobörser osv som nog väljer PoS men med mängder av arga kunder som vill ha sina PoW ETH och tokens. Och hardware wallets som hade stora problem med forken Bitcoin Gold …

  5. De, den decentraliserade stiftelsen, ”skjuter fram" övergången på obestämd tid och många säljer för att de ville komma åt staking rewards och drömde om en bättre Bitcoin men nu tröttnat

Eller så är detta tidpunkten då all kod fungerar perfekt och exakt alla är överens om ETH PoS är enda vägen framåt och jag har oroat mig i onödan, igen. På lite längre sikt så spelar lite mer turbulens ingen roll, det kan rent av vara bra då det i varje kris föds fler Bitcoin-maxis.

1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page