top of page
 • Joacim Petersson

MicroStrategy

Michael Saylors aptit på Bitcoin verkar aldrig ta slut. Samma dag som senaste upplåningen av $500 miljoner slutförs meddelas nästa program, utgivning av nya aktier.

Ett av MicroStrategy BI-verktyg


Nedan de viktigaste händelserna sedan vi först hörde talas om MicroStrategy:

 • Augusti 2020, MicroStrategy har $500 miljoner i kassan som växer med ca $5 miljoner i månaden, inga skulder och de inte vet vad de ska använda kontanterna till. Michael Saylor är grundare, majoritetsägare, styrelseordförande och vd, det vill säga det är han som bestämmer (riktigt viktig punkt och en av anledningarna till att inget annat börsnoterat bolag kopierat dem)

 • 2020-08-11, “MicroStrategy Adopts Bitcoin as Primary Treasury Reserve Asset” och meddelar att de köpt 21k Bitcoin. Samtidigt så får aktieägarna som inte tycker detta är en bra idé möjligheten att sälja sina aktier till MicroStrategy med en premie, totalt så köps det tillbaka ca 5% av aktierna

 • September, de köper 17k Bitcoin då aktieåterköpen var mindre än väntat

 • September till november, de köper 2,5k från ordinarie kassaflöde

 • 2020-12-07, de lånar $650 miljoner till 0,75% i en ”unsecured convertible senior note” med en löptid på 5 år. Obligationen saknar alltså en direkt knytning till någon tillgång i bolaget (unsecured), återbetalningen kan ske antingen i kontanter eller aktier som MicroStrategy väljer när som helst under löptiden (convertible) och har företräde framför andra obligationer vid eventuell konkurs (senior note). De köper 30k Bitcoin för pengarna

 • December och januari, de köper totalt 0,5k Bitcoin från ordinarie kassaflöde

 • 2021-02-20, de lånar $1.050 miljoner till 0% i en ”unsecured convertible senior note” med en löptid på 7 år. De köper 20k Bitcoin

 • Q1 2021, rekordkvartal för MicroStrategy, kassaflödet dubbleras jämfört med samma period 2020

 • Mars och april 2021 de köper totalt 1,5k Bitcoin från ordinarie kassaflöde

 • 2021-06-14, de lånar $500 miljoner med 6,125% ränta i en ”Senior secured note” med 7 års löptid. Lånet har alla MicroStrategy tillgångar som säkerhet, betalas tillbaka efter de övriga obligationerna vid eventuell konkurs och ska betalas tillbaka med kontanter. Obligationen är ett exempel på ”high yield”, även kallat ”junk bond”

 • 2021-06-14, de meddelar att de startat ett program på totalt $1.000 miljoner där de löpande kan ge ut fler aktier och pengarna ska användas för löpande kostnader, betala tillbaka skulder och till att köpa Bitcoin (surprise!)

Ovan i tabellformat

Ovan är ”financial engineering” i högsta skolan som bygger på att Bitcoin blir allt vi hoppas på, skulle Bitcoins pris vara $1 om några år så kommer MicroStrategy gå i konkurs så det caset är lätt-analyserat.


I princip så finns det två intressenter på skuldsidan i balansräkningen som jag tänkte titta vidare på, de som lånat ut pengar och aktieägarna. Hur skiljer sig investering åt för dessa grupperna?


Totalt så har alltså MicroStrategy lånat upp $2,2 miljarder i två typer av obligationer med skillnaden att det ena är en ”junk bond” medan de andra två är ”convertible”. Junk bonden är enkelt, du har låg säkerhet men får hög ränta (nåja, relativt hög) och inga andra konstigheter. Det finns en liten rolig tvist på denna obligationen, Federal Reserve har ett program där de köper junk bonds och redan första dagen så köpte de en liten del av den.


De andra två lånen är mer komplicerade och jag har läst press releaserna flera gånger och följande mening är central: “The notes will be convertible into cash, shares of MicroStrategy’s class A common stock, or a combination of cash and shares of MicroStrategy’s class A common stock, at MicroStrategy’s election.”

Det är alltså MicroStrategy som väljer hur de kommer att betala tillbaka; med kontanter, aktier eller en kombination. Bra för MicroStrategy men varför går de som lånat ut med på detta? De får i princip ingen ränta i utbyte mot att eventuellt få aktier och i den bästa av världarna så borde de ju fått ett spikat antal aktier beräknat på aktiekursen den dagen de lånade ut pengarna.


Förklaringen kan bara vara en: det fanns så många (därav 0% ränta) som ville få aktien att bli ett sätt att få exponering mot Bitcoin så de lånade ut pengarna gratis och köpte samtidigt aktien och optioner där de räknade med att få avkastning. Glöm inte att dessa investerarna är väldigt nöjda med att få 15-20% avkastning på den totala investeringen (lån+aktier), inte som vi Bitcoiners som tycker 200% i snitt per år är för lite 😊.


En av frågorna som dyker upp i mitt huvud är om det finns någon gräns för hur mycket de kan låna och köpa Bitcoin för?


Troligt svar: nej men i takt med att det blir enklare och enklare för investerare att få exponering mot Bitcoin t.ex. genom en ETF så minskar nog utbudet av kapital. Det bottnar i att det finns en risk (och möjlighet) i MicroStrategy som saknas i rena Bitcoin-köp, t.ex. att Michael Saylor vaknar upp en morgon och swappar alla Bitcoin till ETH, bolagets kassaflöde blir kraftigt negativt och annat elände som kan hända i och kring bolaget.


För oss aktieägare så finns det en vattendelare i om vi räknar våra investeringar i ”vanliga pengar” eller i Bitcoin. Utvärderar man investering i ”vanliga pengar” så har det varit ett fantastiskt år +410%, tittar man på det i Bitcoin så har det varit rätt klent, ca +9%, dessutom med större volatilitet än Bitcoin. För egen del så är jag +1%, FOMO/FUD är ingen bra strategi att handla på.


Med köpen av Bitcoin som de gör just nu så kommer de att ha ca 104k Bitcoin samtidigt som det finns 9,7 miljoner aktier = 0,011 BTC per aktie. Aktiepriset i Bitcoin är 0,016 BTC, det vill säga 50% högre som då ska spegla möjligheten i MicroStrategy:

 • den operativa verksamheten växer

 • kassaflödet växlas till Bitcoin

 • köpa fler Bitcoin för lånade pengar

 • skapa avkastning på Bitcoin

 • andra affärsmöjligheter med sina Bitcoin

Alla punkterna ovan är spännande, Michael Saylor har visat stor uppfinningsrikedom och är orädd men mycket är ju redan intecknat i dagens pris. Sannolikheten att vi får en ”melt up” i aktiepriset i USD under en längre period där Bitcoin-priset inte hänger med känns inte troligt i min värld. Det omvända är möjligt om Nasdaq rasar med 50% och MicroStrategy åker med samtidigt som Bitcoin går år andra hållet men dels så tror jag inte att raset kommer att komma, dels så tror jag att Michael Saylor skulle utnyttja detta på något sätt.


Det senaste programmet att kunna sälja aktier och köpa Bitcoin är neutralt för mej som aktieägare om man använder BTC-priset på aktien. Gissningsvis så gör han detta för att få någon typ av frihetsparameter i att ändra kapitalstrukturen i bolaget; mindre lån, mer eget kapital (från de nya aktierna).


En sammanfattning av mina tankar kring MicroStrategy just nu:


Risken i aktien känns låg om man räknar i Bitcoin. Visst premien på 50% kan gå ner men jag så länge som Michael Saylor styr skutan (dad joke!) så känns det som det finns en uppsida, varför skulle hans kreativitet och riskbedömning helt plötsligt sluta att fungera? MicroStrategy kommer troligen att ligga i framkanten under många år av ”digitaliseringen av finansmarknaden” och vem skulle bli förvånad om nästa steg är notering av aktien på en DeFi-plattform? Eller om de sätter upp en ”bankdivision” där man kan låna Bitcoin eller de investerar Bitcoinen i andra verksamheter, som ett nytt Berkshire.


Premien mellan aktiekursen i BTC och antalet BTC/aktie har minskat rejält under året
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page