top of page
  • Joacim Petersson

MicroStrategy - del 10 - typ

Min plan sedan ett halvår är att byta XBT Bitcoin-certifikaten mot MicroStrategy och har bytt en del men har haft paus några veckor. Anledningen är att MicroStrategys aktiekurs inte har hängt med i uppgången av Bitcoin-priset, aktiepriset har legat under trendlinjen i drygt en månad nu.


Detta har såklart ändrat trendlinjen som nu visar på att 1% ökning av Bitcoin-priset "bara" ger 0,94% för MicroStrategy.

Tittar man på antalet Bitcoin per aktie, idag 0,012 BTC, så ligger aktiepriset på ungefär detsamma och har till och med varit lägre, "premien" för aktien är i stort sett borta om man väljer att "värdera" bolaget på detta sättet.

Om vi går tillbaka till övre grafen igen och beräknar avvikelsen mellan aktiepriset och modellpriset enligt trendlinjen så får man bilden nedan.

Lite statistik på avvikelsen

Grå linjerna 95% sannolikhet att avvikelsen är inom dessa gränserna (ja, ja, jag gissar att avvikelsen är normalfördelad, har glömt alla andra fördelningar ...).


Gula linjen Median = lika många värden under som över, svarta linjen en månads medelvärde av avvikelsen. Just igår så var avvikelsen -5%, precis över medianvärdet.


Nedre delen av bilden från Koyfin visar hur stor andel av aktierna som är rapporterade som blankade, ner något, från 22% i somras till 17% idag.

Just kring blankningen så har jag funderat på om detta är inte är en del i något typ av trade som liknar "köp Bitcoin spott, sälj termin och få 20% riskfri avkastning". Eller så är det på något sätt kopplat till de som tagit en del av obligationerna som MicroStrategy gett ut där någon av obligationerna är uppsatt så att det betalas tillbaka med aktier. Kan dock inte komma på någon bra logik för just detta.


Ytterligare två anledningar till att jag tror att blankningen är något annat än en negativ syn på Bitcoin är att

  • det ser ut likadant för Hut8, Riot och Marathon 15-20% av aktierna är blankade

  • tror det är väldigt få short sellers som har förmågan att ligga kort i snart ett år med enorma förluster

Hoppas jag har fel! Vilken short squeeze det kommer att komma i så fall!


Jag ser en möjlig nedsida i aktien, några ägare säljer aktien för att köpa ETFer istället. Nu tror jag inte detta är något stort problem just nu, de terminsbaserade ETFerna har ett strukturellt problem som gäller alla terminsbaserade ETFer. Det kräver en lite längre förklaring som jag återkommer till men har att göra med att man ständigt måste "rulla" terminerna och att dessa har ett högre (eller lägre) pris än spott-priset som gör att utvecklingen av den terminsbaserade ETFen kommer att vara lägre än Bitcoin-priset.


Och att marknaden helt plötsligt skulle börja värdera MicroStrategys innehav av Bitcoin som något negativt har jag svårt att se. Min gissning är att alla som äger aktien idag är positiva till Bitcoin och de som är negativa till Bitcoin har sålt eller blankat aktien sedan länge.


Det är enkelt att se uppsidor i aktien:

  • De köper fler Bitcoin hela tiden så antalet Bitcoin per aktie kommer att öka

  • Michael Saylor har med stor sannolikhet större planer för MicroStrategy än att bara fungera som en Bitcoin ETF. Igår på ett Twitter Spaces så hade han tydligen sagt att det är saker på gång, kanske utlåning av Bitcoinen så de får ränta? Eller någon typ av samarbete med NYDIG?

  • FOMO hos investerare som inte får äga Bitcoin

Angående att aktien går sämre än Bitcoin så finns det ett enkelt sätt att kompensera för detta på Avanza, belåna aktien och köp 5% fler aktier, blir en bra affär om Bitcoin fortsätter upp.


Jag tror att avvikelsen har vänt och att aktien kommer att gå minst lika bra som Bitcoin så jag återgår idag till att byta certifikat mot MicroStrategy-aktier.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page